ΜΑΚΗΣ ΜΕΛΑΣ: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ «ΜΑΡΜΑΡΟ» ΣΤΟ ΤΑΟΛ;

05/02/2016 15:23Views: 294

MAKIS MELAS

Ο Γεράσιμος Μελάς σε μια αποκλειστική συνέντευξη, στα Νέα Της Λευκάδας, μιλά για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα του Ionion Star, επιρρίπτει ευθύνες στους υπαίτιους για τη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνά ο συνεταιρισμός σήμερα, αναφέρεται στους παλιούς αλλά και στο νέο πρόεδρο του ΤΑΟΛ και δίνει τις δικές του λύσεις για να βγει ο Συνεταιρισμός από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, έφτασε το ΤΑΟΛ σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση;

Το ΤΑΟΛ έχει μια ιστορία 100 χρόνων. Έχει περάσει και καλές και κακές περιόδους. Από το ΤΑΟΛ πέρασαν πολύ σημαντικοί και μορφωμένοι άνθρωποι. Οι μορφωμένοι ή οι απλοί άνθρωποι που βρέθηκαν κατά καιρούς στο ΤΑΟΛ, οραματίστηκαν ένα Συνεταιρισμό που θα βοηθάει τον κόσμο της υπαίθρου. Και οι άνθρωποι της υπαίθρου νιώθανε χαρά και ικανοποίηση να τους εκπροσωπούν άνθρωποι, που θα διαχειρίζονται το μόχθο τους, που δεν θα είναι ούτε απατεώνες ούτε κλέφτες. Έφτασε σε αυτό το κατάντημα γιατί οι τελευταίας διοικήσεις δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2009 και μετά, μιας και πριν υπήρχαν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα , οι δανειοδοτήσεις και γενικά χρήματα. Από το 2009, ωστόσο, και μετά υπήρξε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική των διοικήσεων και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Δηλαδή φταίνε οι τελευταίες διοικήσεις γι΄αυτή τη κατάσταση;

Εγώ δεν λέω πως δεν είχε ζημιές το ΤΑΟΛ και στο παρελθόν από άστοχες οικονομικές πολιτικές. Για παράδειγμα, όταν ήταν πρόεδρος ο κ. Αρβανίτης, γιατρός στο επάγγελμα, στη μεγάλη ζημιά που έπαθε ο Συνεταιρισμός με τις εξαγωγές των κρασιών, πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη και πλήρωσε τα πάντα από τη τσέπη του. Οι πρόσφατες διοικήσεις έχουν τρομερό μερίδιο ευθύνης. Για παράδειγμα όταν ένας σημαντικός άνθρωπος για το ΤΑΟΛ, ο γιατρός, κ. Βρεττός έφτιαξε το οινοποιείο στο Κάστρο και εμείς το αφήσαμε και έπεσε μέσα, και πλέον δεν υπάρχει οινοποιείο πουθενά, σε ποιον θα πέσουν οι ευθύνες; Στους απλούς ανθρώπους που δουλεύουν και παράγουν ή στις λάθος διοικήσεις; Και εδώ θέλω να επισημάνω πως οι ευθύνες δεν πέφτουν μόνο στον εκάστοτε πρόεδρο, αλλά σε όλο του συμβούλιο που υπήρξε από το 2009 και μετά. Στον ίδιο βαθμό φταίνε και οι γενικές συνελεύσεις.

Σε συνέντευξη που είχαμε κάνει με τον κ. Κούρτη, πρώην πρόεδρο του ΤΑΟΛ, είχε αναφέρει πως δεν επιρρίπτει ευθύνες σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο αλλά πως φταίνε οι συλλογικές αποφάσεις που πήρε ο συνεταιρισμός τελευταία; Τι έχετε να σχολιάσετε σχετικά με αυτό;

Εγώ δεν συμφωνώ. Ήταν μεγάλο ατόπημα από την πλευρά του και προσβολή για την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης, η οποία του έδωσε την εντολή να οδηγήσει την υπόθεση με το κλείσιμο του Ionion Star και τις παλαιότερες που έχουν γίνει με αδιαφανείς διαδικασίες, όπως  το διαγωνισμό στο Κάστρο, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, στη δικαιοσύνη. Κι ο κ. Κούρτης έπαιζε το ‘’Παπά’’. Εγώ τον βοήθησα να εκλεγεί γιατί είναι αγρότης και ξέρει τις ανάγκες των αγροτών καλύτερα. Όμως ήταν ατόπημα που δεν ήθελε να συγκαλέσει το συμβούλιο και να ορίσει δικηγόρο για να καταλήξει η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν τέλοσπάντων. Η Γενική Συνέλευση δεν κατηγορεί κανέναν, ο εισαγγελέας σχηματίζει ένα φάκελο και όποιος θέλει μπορεί να πάει να υπερασπιστεί τον κάθε ένα. Ο κ. Κούρτης λοιπόν δεν άντεξε την πίεση των Συνεταίρων, γι αυτό και παραιτήθηκε. Ο ίδιος, προς τιμήν του, έκλεισε την υπόθεση του ξενοδοχείου, με μια πολύ καλή συμφωνία που είναι σε ισοζύγιο τόσο για το ΤΑΟΛ όσο και για τον ενοικιαστή.

Πως σχολιάζετε την παραίτηση του κ. Κούρτη;

Ο Ηλίας είναι έντιμος άνθρωπος. Οι διαφορές μας δεν ήταν διοικητικές, ούτε του ζητήθηκε να κάνει κάτι κακό, απλώς είχε μια ιδιορρυθμία, όσον αφορά το πώς θα συνεδριάσει, τι θα γίνει με το καταλογισμό ευθυνών των παλιών. Απλώς, εφόσον είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση γι’ αυτά, αυτός δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτή τη γραμμή. Δεν άντεξε το βαρύ φορτίο και παραιτήθηκε.

Μιλήστε μου λίγο για την ιστορία με το Ionion Star, σε τι στάδιο βρίσκεται τώρα η υπόθεση;

Το 1978, απλοί αγρότες, οραματιστήκαν και έφτιαξαν το ξενοδοχείο Ionion Star, εκεί όπου πριν ήταν μια απλή αποθήκη. Εμείς παραλάβαμε ένα τόσο σημαντικό οίκημα, κι αντί να φτιάξουμε κι άλλα ξενοδοχεία, καταφέραμε να κλείσουμε κι αυτό που είχαμε. Αναρωτιέμαι ποια λογική οδήγησε τη διοίκηση να κάνει έξωση στον ενοικιαστή, να κρατά κλειστό το ξενοδοχείο και να μας μπλέξει σε δικαστήρια; To TAOΛ έχει χάσει με όλη αυτή την διαδικασία περίπου 180.000 ευρώ, τα μισθώματα ενός χρόνου συν τα δικαστικά έξοδα.

Όπως προανέφερα, πλέον έχει γίνει μια καλή συμφωνία ανάμεσα στο ΤΑΟΛ και την εταιρία Ionion Star. Δηλαδή, το ΤΑΟΛ παίρνει 14.000 ευρώ το μήνα, περίπου 160.000 ευρώ το χρόνο πλέον από εκεί. Ωστόσο, η παλιά ήταν φυσικά καλύτερη, αλλά την έσπασε ο κ. Λιβιτσάνος γιατί ενδιαφερόταν να βάλει δικούς του ανθρώπους μέσα στο Ionion Star για να έχει τα δικά του συμφέροντα. Όπως πήγε να νοικιάσει και το Κάστρο σε μια ανύπαρκτη εταιρεία, μας έφερε να νοικιάσει και το ξενοδοχείο, με αδιαφανείς διαδικασίες, σε μια εταιρεία από την Βουλγαρία που εμφανίζεται με διαφορετικό όνομα κάθε φορά. Γι αυτά όλα τον κατηγορούν πλέον και οι ίδιοι του σύμβουλοι.

Γιατί υπήρξε τόση μεγάλη καθυστέρηση στο να εκλεγεί νέος πρόεδρος στο Συνεταιρισμό;

Αργήσαμε γιατί ήθελαν πολλοί να πάρουν τη θέση του προέδρου, όπως ο κ. Γράψας και ο κ. Μεσσήνης. Κατά τη γνώμη μου, μπορεί να κάνουνε για διοικητικοί σύμβουλοι, δεν κάνουν όμως για πρόεδροι. Κανένας από τους δύο. Μπορεί να έχουν και παράπονο ότι δεν τους στήριξα. Ιδιαίτερα ο κ. Μεσσήνης. Μα αυτή ήταν η γνώμη μου.

Πως βλέπετε τη νέα διοίκηση;

Νομίζω πως προσπαθεί. Ο κ. Βικέντιος προσπαθεί, το ίδιο και οι κύριοι Κατωπόδης και Ρομποτής. Γενικά εάν κάποιοι από τους καινούριους συμβούλους συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορούμε κάθε μέρα να κάνουμε εκλογές και να υπάρχουν συνεχείς αντιπαραθέσεις πιστεύω πως τα πράγματα θα πάνε καλά. Πρέπει να καταλάβουν όμως, πως δεν διαχειρίζονται την δικιά τους περιουσία, είναι κατ εντολήν διαχειριστές,  ούτε είναι στο απυρόβλητο επειδή έχουν εκλεγεί. Γιατί και ο προηγούμενος πρόεδρος νόμιζε πως είναι στο απυρόβλητο κι ένα ωραίο πρωί τον διώξαμε και πήγε σπίτι του. Κι έχει και τη ρετσινιά του κακοδιαχειριστή και τον περιμένουν και δικαστήρια.

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο Συνεταιρισμός προκειμένου να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα;

Πρέπει να υπάρξει μια γενική αναδιάρθρωση στο ΤΑΟΛ. Δεν μπορεί τα έσοδά του να στηρίζονται μόνο στα χαρτιά που φτιάχνει στους αγρότες, στο πρατήριο γεωργικών φαρμάκων και στο σούπερ μάρκετ. Μπορεί να φτιάξει κι άλλα κεφάλαια. Για παράδειγμα, στη Γενική συνέλευση, θα εισηγηθώ να μπει μια δυνητική εισφορά, 1 ευρώ, για κάθε λογαριασμό που θα χτυπάει η ταμειακή του πρατηρίου των γεωργικών φαρμάκων. Τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στο αποθεματικό για να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο για ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Κατά μέσο όρο κόβονται πάνω από 30.000 αποδείξεις το χρόνο. Αυτό συνεπάγεται κέρδη σε δύο χρόνια, της τάξεως των 70.000 ευρώ. Μέσα από αυτά τα χρήματα και με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα ανοίξουν θα  μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα εμφιαλωτήριο, για παράδειγμα. Τώρα που θα ανοίξει το 4ο Κοινωνικό Πλαίσιο, θα πρέπει να είναι έτοιμη η διοίκηση ,να καταθέσει προτάσεις.

Ακόμη, ο Συνεταιρισμός πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί και να δει τι θα κάνει με το πρατήριο γεωργικών φαρμάκων, το οποίο είναι στις παλιές αποθήκες τις αγροτικής τράπεζας, αλλά και με ένα ακόμη κτίριο, λίγο παρακάτω, πού ήταν η παλιά ελαιουργική, από το οποίο φρόντισε ο προηγούμενος πρόεδρος και πούλησε λαθραία τις δεξαμενές του από μέσα, πράγμα για το οποίο, επίσης, κατηγορείται.

Έχουν αρχίσει ήδη οι διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά του Συνεταιρισμού;

Ναι. Γίνεται ήδη μια προσπάθεια από την καινούρια διοίκηση να έρθει σε επαφή με την αγροτική τράπεζα για να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού. Ωστόσο, η τράπεζα, στην οποία χρωστάει ο συνεταιρισμός λεφτά, δεν δέχεται να μιλάει με ένα συνεταιρισμό με τόσα ακίνητα. Η ένωση του ΤΑΟΛ έχει παρά πολλά περιουσιακά στοιχεία και δεν περιμένουμε καμία τράπεζα να μας χαριστεί. Δεν ξέρουμε ακόμα που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με την τράπεζα. Πάντως το ΤΑΟΛ έχει περιουσιακά στοιχεία, έχει αντίκρισμα και έχει και το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχει ενεργοποιήσει ξανά τη συμφωνία με τον κ. Αραβανή.

Κλείνοντας θα θέλαμε ένα σχόλιο σχετικά με τα νέα μέτρα για τους αγρότες και τις  κινητοποιήσεις αυτών, τις τελευταίες μέρες.

Οι αγρότες παλεύουνε για τη ζωή τους αυτή τη στιγμή. Διότι κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις εισφορές που τους λέει το κράτος. Αυτή δεν είναι πρόταση. Το κράτος πρέπει να φτιάξει αρχικά το μητρώο των αγροτών, ώστε να εμφανίζεται ο πραγματικός αριθμός τους και να μην φαίνονται εκατομμύρια γραμμένοι, ως αγρότες. Θα πρέπει να δούνε τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις, να μην δίνονται σε όσους δεν είναι δικαιούχοι. Όσο για το κλείσιμο των δρόμων, εγώ δεν συμφωνώ με αυτού του είδους τη διαμαρτυρία. Αλλά καταλαβαίνω πως όταν διεκδικείς κάτι, πρέπει με κάποιο τρόπο να το περάσεις στη κοινωνία.  Εγώ νομίζω πάντως, πως κανένας από τους αγρότες δεν θέλει να αποφύγει τον έλεγχο. Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτή η υπόθεση. Αυτό που ξέρω είναι ότι αν ψηφίσουν το νομοσχέδιο, δεν θα μπορεί ο κόσμος να πληρώσει τις εισφορές. Πως θα πάρουν από αυτόν που δεν έχει;