Πρόεδρε, ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ!

15/06/2017 09:41Views: 20

Άρθρο του Δρ.  Ξενοφώντα Βεργίνη

Ήταν μία η ώρα, μετά τα μεσάνυχτα, ημέρα Δευτέρα, 29η Μαΐου του 2017, όταν ο μεγάλος πολιτικός της νεότερης Ελλάδος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «…έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν»!
Μία λιτή ανακοίνωση πληροφορούσε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις άλλες Ηπείρους, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, (πατέρας του σημερινού Προέδρου της ΝΔ), άφηνε τη τελευταία του πνοή στα 99 του χρόνια με απόλυτη ηρεμία!
Η είδηση του θανάτου του μεταφέρθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) προς κάθε κατεύθυνση. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας εξέφρασε λύπη και οδύνη για την απώλεια του μεγάλου ηγέτη! Ενός ηγέτη που για περισσότερο από μισό αιώνα κυριαρχούσε στη πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας! Ήταν ο Πατριάρχης της Πολιτικής της ευθύτητας και της ειλικρίνειας, του σοβαρού λόγου και των πράξεων αλήθειας και συνέπειας!
Κοντά του αισθανόσουν το ειδικό βάρος της προσωπικότητάς του. Οι γνώσεις του απέραντες, οι εμπειρίες του θησαυρός! Το πάθος του για την Ελλάδα, τη γη «των πατέρων μας», όπως συνήθιζε να λέει, η διαπραγματευτική του ικανότητα και αποτελεσματικότητα σε διεθνές επίπεδο, η κοινοβουλευτική του δεινότητα και το πολιτικό του θάρρος, θα παραμείνουν ιστορική παρακαταθήκη για τους σημερινούς και νεότερους πολιτικούς και διπλωμάτες. Από μόνος του αποτελούσε μια Σχολή πολιτικής πρακτικής και διπλωματίας.
Οι τρέχουσες εξελίξεις, εδώ και χρόνια θα έλεγα, δικαίωσαν τις πολιτικές του αρχές, ιδέες και πρακτικές! Το κακό για την Ελλάδα και τους Έλληνες, είναι ότι σκέφτοταν πέρα από την τρέχουσα ηλικία του και πολύ μπροστά από την εποχή του! Είχε έντονα ανεπτυγμένες τη διαίσθηση και την ενόραση προς το μέλλον με βαθιές τις ρίζες επικοινωνίας και ανατροφοδότησης στην ιστορική δεξαμενή και πορεία των πεπραγμένων του Έθνους! Η απλότητα και πρακτικότητα στην άσκηση της πολιτικής έκαναν έντονη τη διαφορά του με άλλους πολιτικούς!
Υπήρξε παραδοσιακός στη φιλία και αμετανόητος στη στήριξη των φίλων του, σε βαθμό υπερβολικό. Κινδύνευσε αρκετές φορές από την αγνωμοσύνη και αχαριστία τους! Κι όμως, ποτέ δεν άλλαξε τις αρχές του! Μου έλεγε «Ξενοφών να ακολουθείς τις αρχές σου και νάσαι σύμφωνος με τη συνείδησή σου! Αυτές να είναι οι σταθερές σου. Μη παρασύρεσαι… Ο κόσμος πάει και έρχεται»! Τα λόγια του έβρισκαν έδαφος, γιατί αυτό ακολουθώ μια ζωή!
Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης είχε ξεκάθαρες σκέψεις. Στις αποφάσεις του ήταν αταλάντευτος! Όμως, ποτέ δεν σου υπαγόρευε τη θέληση του ως εντολή, αν δεν σου έθετε, το θέμα και δεν σου ζητούσε (ουσιαστικά) τη γνώμη σου! Ναι αυτό είναι αλήθεια! Και δεν έκανε αυτό απλά για να δείξει κατ’ επίφαση, δημοκρατικότητα, αλλά γιατί πριν αποφασίσει ήθελε να διασταυρώσει τη δική του θέση με τη δική σου άποψη και να ζητήσει στη συνέχεια την ακριβή εκτέλεση με συνειδητή συμμετοχή σου! Αν υπήρχε αντίθετη άποψη ή γνώμη, τότε ζητούσε να το σκεφθούμε και να επαναφέρουμε το προς συζήτηση θέμα την επόμενη μέρα (εφόσον υπήρχε καιρός)
Η συνεργασία μου μαζί του ήταν πέρα από εξαιρετική και απόλυτη διδακτική και πατρική (το εννοώ)! Τον ευχαρίστησα κατ’ επανάληψη για τα μαθήματα που πήρα, αλλά και ιδιαίτερα για την μεγάλη εμπιστοσύνη του στις γνώσεις και την αποτελεσματικότητα μου. Μου εμπιστεύτηκε κρίσιμα και σοβαρά θέματα υψίστης σημασίας. Έγινα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, υπεύθυνος για όλες τις ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ κ.λ.π) στη Κυβέρνηση Τζανετάκη. Μου ανέθεσε τα καθήκοντα Υποδιοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, του ειδικού διαπραγματευτή για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Προέδρου του Οργανισμού Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων και τόσων άλλων υπευθύνων θέσεων… Είχα πάντα τα συγχαρητήριά του. Στ’ αυτιά μου αντηχούν τα κολακευτικά του λόγια και στη ψυχή μου φωλιάζει η μεγαλοπρέπεια του!
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα και λοιπούς συγγενείς του Προέδρου που μας έφυγε.
Πρόεδρε, σ’ ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και σου εύχομαι ανέφελο το ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ. Αιωνία η μνήμη σου.