Ελληνο-Ρωσικές Σχέσεις

01/07/2016 11:49Views: 93

verginis-43 (1)

 

 

 

Η Εμπορική και πολιτιστική διπλωματία προηγούνται της Πολιτικής Διπλωματίας

ΑΡΘΡΟ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ  Δρ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΒΕΡΓΙΝΗ

Τη Τρίτη (7 Ιουνίου 2016) προσκλήθηκα από το Ελληνο-Ρωσικό επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος (στο οποίο είμαι μέλος), για να μιλήσω για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις στο πλαίσιο των διμερών εκδηλώσεων Ελλάδος-Ρωσίας!

 

Το ακροατήριο ήταν μικτό: Έλληνες-Ρώσοι-Πόντιοι και άλλοι, οι περισσότεροι των οποίων είναι επιχειρηματίες! Ήταν μία ενδιαφέρουσα συνάντηση-ομιλία-συζήτηση, που κατέδειξε και επαλήθευσε τη θέση μου ότι : «η εμπορική διπλωματία προηγείται της πολιτικής διπλωματίας». Το ίδιο υποστήριξα σε άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας και αναφερόταν στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις!

 

Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι λαοί δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους και θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και ανθρώπινα, εκτός των περιπτώσεων που δεν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αποδοχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που περιέχεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών! Όμως, οι διεθνείς ανταγωνισμοί και οι αδέξιοι χειρισμοί «διμερών» διαφορών μεταξύ των κυβερνήσεων όχι μόνο συντηρούν τις διαφορές, αλλά κάποτε  τις οδηγούν σε περιοδικό παροξυσμό και ενίοτε σε συγκρούσεις με οδυνηρές, για τους λαούς, συνέπειες!

 

Για τους αναγνώστες επισημαίνω ότι το τρέχον έτος (2016) είναι «Έτος Ελλάδος στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα». Το «έτος» αυτό ήταν να εορτασθεί το 2014, αλλά αναβλήθηκε λόγω εμπόλεμης εμπλοκής Ρωσίας-Ουκρανίας και των αμοιβαίων κυρώσεων που ακολούθησαν μεταξύ Η.Π.Α. και Ρωσίας αλλά και μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και Ρωσίας. Οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ρωσία, γιορτάζουν τις σχέσεις που κρατούν περισσότερο από 1000 χρόνια και όχι 185 χρόνια, που είναι από την Ελληνική Επανάσταση.

 

Πράγματι, η κοινή πορεία των δύο χωρών ανοίγει από τότε που η Πριγκίπισσα Άννα μεταλαμπάδευσε το Βυζαντινό Πολιτισμό στη Ρωσία και ο Ρώσοι ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό και υιοθέτησαν στην καθημερινότητά τους το «κυριλλικό αλφάβητο» (από τον Μοναχό Κύριλλο). Έκτοτε, οι σχέσεις των δύο λαών παραμένουν στενές και ωφέλιμες για τους δύο λαούς. Οι σχέσεις, κατά καιρούς, διέρχονται κάποιες δυσκολίες, αλλά τις περισσότερες φορές είναι αμοιβαία εποικοδομητικές, ιδιαίτερα κατά τα χρονικά διαστήματα που η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός και η παρουσία επιφανών Ελλήνων με έντονη προσωπικότητα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και έγραψαν ιστορία! Είναι πολλοί αυτοί! Ανάμεσα τους ως κορυφαίοι μπορεί να αναφερθούν ο Καποδίστριας, ο Αλέξανδρος και Δημήτρης Υψηλάντης, ο Βαρβάκης και πολλοί άλλοι.

 

Οι νεώτεροι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποια γεγονότα που έγραψαν ιστορία όπως: «Η Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή» το 1774, που επέτρεπε στα ελληνικά πλοία να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας τη ρώσικη σημαία. Το γεγονός αυτό βοήθησε όσο τίποτε άλλο στην προετοιμασία και επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης αργότερα (το 1821). Εξίσου σημαντική ήταν και η «Συνθήκη της Ανδριανουπόλεως» (βοήθησε η Ρωσία) που υπογράφθηκε το 1829 και σ’ αυτή στηρίχθηκε η ίδρυση του νεώτερου Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους! Βέβαια, υπήρξαν και οι κακές-άτυχες στιγμές, όταν η στάση της Ρωσίας έβλαψε τα συμφέροντα της χώρας όπως, για παράδειγμα, η στάση της στην περίπτωση της καταστροφής του Ελληνισμού το 1922 και η συμπεριφορά της σταλινικής εποχής έναντι των Ελλήνων. Αυτά για την ιστορική διαδρομή των σχέσεων των δύο χωρών.

 

Σήμερα, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται πολιτικά μάλλον σε καλό επίπεδο αλλά οικονομικά-εμπορικά δεν είναι, μετά το εμπάργκο, που έθεσαν σε εφαρμογή οι Η.Π.Α. και Ε.Ε, και το «εμπάργκο» της Ρωσίας, ως «αντίποινα ισορροπίας», έναντι των Η.Π.Α. και Ε.Ε. Το ισοζύγιο πληρωμών μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας διαταράχθηκε σε βάρος της πρώτης και σε πολλούς τομείς. Στις εμπορικές συναλλαγές, οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 40,5 % και οι εισαγωγές από τη Ρωσία κατά 29%. Συγκεκριμένα το 2014, οι εξαγωγές Ελλάδας προς Ρωσία ήταν 356,8 εκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές 4 δις και 832 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, το 2015 οι εξαγωγές ήταν 213,4 εκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές 3 δις και 436 εκατομμύρια ευρώ.

 

Παράλληλα, ο τουρισμός που πήγαινε πολύ καλά για την Ελλάδα, έχει υποστεί, μετά τα γεγονότα, πλήγμα! Το 2013 την Ελλάδα επισκέφθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ρώσοι τουρίστες, ενώ το 2014 ξεκίνησε με πολύ καλύτερους οιωνούς. Δυστυχώς, το 2015, λόγω των γεγονότων, ο αριθμός Ρώσων τουριστών περιορίστηκε στις 516 χιλιάδες, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και θα φθάσει έως τις 800-900 χιλιάδες. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί θεαματικά αν ο θεματικός τουρισμός διευρυνθεί και σε άλλους τομείς πέρα από τον τουρισμό διακοπών, όπως: ο πολιτιστικός, ο προσκυνηματικός, ο ιστορικός, ο γαστρονομικός, ο αγροτικός κλπ.

 

Μεγάλες δυνατότητες δίνει και ο τουρισμός «κρουαζιέρας». Στην ευρωπαϊκή αγορά οι τουρίστες κρουαζιέρας ξεπέρασαν τα 6,2 εκατομμύρια. Τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός αύξησης είναι απόλυτα ενθαρρυντικός. Το 2014 περισσότεροι από 67.000 Ρώσοι προτίμησαν τις διακοπές «κρουαζιέρας», γεγονός που ανοίγει μεγάλες προοπτικές για τα ελληνικά νησιά. Μέχρι στιγμής, ο τουρισμός «κρουαζιέρας» δείχνει προορισμό: Σαντορίνη, Μύκονο, Σάμο, Μήλο, Κώ, Κρήτη. Γιατί όχι στα νησιά του Ιουνίου; Γιατί οι αρμόδιοι δεν δημιουργούν προϋποθέσεις στα προγράμματα τουρισμού κρουαζιέρας για τα Ιόνια νησιά, επομένως και για τη Λευκάδα; Από όσα γνωρίζω οι τιμές είναι απολύτως προσιτές, 300 ευρώ, περίπου, για τρεις μέρες.

 

Αντιλαμβάνομαι, ότι η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και ιδιαίτερα των θεμάτων που αφορούν τον τουρισμό, αλλά και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων απαιτούν κυρίως την κατάργηση της γραφειοκρατίας και διοικητικών, φορολογικών και αντισταθμιστικών εμποδίων. Αν όχι «κατάργηση», τουλάχιστον περιορισμό των εμποδίων. Ιδιαίτερα στο τουρισμό, η Ελλάδα έχει καταστεί ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς  για τους Ρώσους και τη ρωσική οικογένεια και κοινωνία και πρέπει οι αρμόδιοι κρατικοί και τοπικοί φορείς να το συνειδητοποιήσουν και να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης των τουριστών. Ειδικότερα, πρέπει να απλοποιηθούν και από τις δύο χώρες, οι διαδικασίες θεώρησης της visa από τρεις (3) σε έξι (6) μήνες και να χορηγούνται βραχυπρόθεσμες θεωρήσεις visa στους ρώσους τουρίστες που έρχονται μέσω Τουρκίας ή και των τρίτων χωρών (δηλαδή χώρες εκτός της Ε.Ε.)

 

Γενικά, οι προοπτικές εμπορικών συναλλαγών και τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας είναι εξαιρετικά φιλόδοξες (όπως και η περίπτωση του φυσικού αερίου), αφού οι δύο λαοί , εκτός  των άλλων, είναι και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πολλά Πανεπιστήμια και Ιδρύματα της Ρωσίας. Οι φιλόδοξες προοπτικές, μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και ακόμη να ξεπεραστούν. Αρκεί οι ελληνορωσικές σχέσεις να μην παραμείνουν σε επίπεδο «ευκαιριακής» πολιτικής! Το αντίθετο, πρέπει να οικοδομηθούν σε μόνιμη θέση και με προοπτική ανάπτυξης. Αυτό επιβάλλεται για ιστορικούς λόγους, από την κοινή διαδρομή των δύο λαών, αλλά και από τη σύγχρονη πορεία των δύο λαών στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Καταγωγής και των κοινών κανόνων της Ορθοδοξίας.