Επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής, διαφορετικά Κυβέρνησης

18/08/2016 11:22Views: 91

verginis-43 (1)

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Δρ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΒΕΡΓΙΝΗ

 

Η Ελληνική οικονομία, δεν δείχνει σημάδια αναστροφής, παρά τα «καλά νέα» που προσπαθεί να μας περάσει ο κυβερνητικός ντελάλης με επιμονή και εικονικά πειστική φωνή. Στη πραγματικότητα, δεν προκύπτουν από πουθενά σημάδια που να επιβεβαιώνουν έστω και αργά ότι έχει αρχίσει κάποια αναστροφή της συνεχιζόμενης αρνητικής πορείας που άρχισε μετά τις εκλογές στις αρχές του 2015. Τα «κόκκινα» δάνεια εκτοξεύθηκαν περαιτέρω, αφού ξεπέρασαν το ψυχολογικό φράγμα των 65δις ευρώ και φαίνεται πως θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, γεγονός που θα επιδεινώσει περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση στις τράπεζες, δεδομένου ότι η συνεχιζόμενη ύφεση στην οικονομία συντηρεί και πολλαπλασιάζει τις προϋποθέσεις αύξησης των «κόκκινων» δανείων!

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι στους επόμενους μήνες όλο και περισσότερα νοικοκυριά θα αδυνατούν να πληρώνουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς φόρων, εισφορών και τελών. Επιχειρήσεις θα κλείνουν και η ανεργία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οπωσδήποτε, μετά τους καλοκαιρινούς μήνες θα αυξάνεται. Ας αναφερθούμε σε ορισμένα οικονομικά μεγέθη:

  1. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ξεπερνούν τα 90 δις ευρώ και συνεχίζουν την ανηφόρα.
  2. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εκτινάχτηκαν στο υπέρογκο ποσό των 16,6 δις ευρώ μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016 όπως ανακοίνωσε το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).
  3. Τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να αυξηθούν κατά το 2016 ακόμη περισσότερο. Σήμερα αυτά ανέρχονται στο ποσό των 68 δις ευρώ περίπου.
  4. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, κατά το 1ο 6μηνο του 2016, ανήλθε στο ποσό των 1,008 δις ευρώ. Το καλό σημάδι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, κατά το 1ο 6μηνο του 2016, ανήλθε σε 2,467 δις ευρώ έναντι 1,840 δις ευρώ αντίστοιχα του 2015, δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία αφού τα χρωστούμενα του κράτους προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν σημαντικά και ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ.
  5. Η ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αυξήθηκε. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνιο μήνα αυξήθηκαν κατά 10.000 χιλιάδες έναντι του Μαΐου με αποτέλεσμα οι άνεργοι από 940.000χιλιάδες  που ήταν το Μάιο να φθάσουν στις 950.000χιλιάδες. Το γεγονός αυτό έχει ξέχωρη σημασία αν λάβει κανείς υπ’ όψη του ότι μιλάμε για καλοκαίρι, όπου ο τουρισμός δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
  6. Στο τομέα των επενδύσεων δεν φαίνεται η περιλάλητη «δίκαιη» ανάπτυξη, αφού δεν φαίνεται από πουθενά να προκύπτει ανάπτυξη. Οι επενδύσεις βρίσκονται ακόμη στο δρόμο! Άλλωστε, πώς να προκύψουν, αφού κανένας από τους παράγοντες που τις προκαλούν δεν ενισχύονται.

Συγκεκριμένα:

  • Τα μεγάλα δημόσια έργα εδώ και χρόνια καρκινοβατούν  και προχωρούν με ρυθμό χελώνας και κατά διαστήματα διακόπτονται.
  • Τα κοινοτικά κονδύλια (χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση) παραμένουν ανεκμετάλλευτα, παρά τα όσα λέγονται, αφού καθυστερεί η υλοποίηση των έργων.
  • Το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση δεν βοηθάει όσο αυτή η πολιτική βασίζεται στην αύξηση φόρων, εισφορών και τελών και όχι στη μείωση δαπανών σπατάλης του δημοσίου χρήματος και στον περιορισμό, έστω, της μεγάλης φοροδιαφυγής των «μεγάλων ευεργετών». Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι κομπιναδόροι πλουσιότεροι και περισσότεροι! Το χάσμα μεταξύ τους όχι απλώς μεγάλωσε, αλλά γίνεται χαώδες.

 

Δυστυχώς, η πολιτική που εφαρμόζει η «αριστερή»  Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ ουσίαν έπληξε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως: τους φτωχούς, τους αδύναμους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τους νέους, ενώ άφησε ανέγγιχτους τους φοροφυγάδες και κομπιναδόρους. Ουσιαστικά εξουθένωσε τους φτωχούς και καταλήστεψε τη μεσαία τάξη, προκαλώντας βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Αναρωτιέμαι, ως καθηγητής οικονομικών, πως μπορεί να γίνουν επενδύσεις στη σημερινή Ελλάδα, όταν η Κυβερνητική Εφαρμοζόμενη Πολιτική συνεχώς 1ον μειώνει την αγοραστική δύναμη των μικρομεσαίων νοικοκυριών άρα και των καταναλωτών (επομένως και της συνολικής «ζήτησης») και 2ον μειώνει την παραγωγική ικανότητα και δυνατότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, άρα και την επενδυτική ικανότητα του 95% της εθνικής οικονομίας (επομένως και της προσφοράς αγαθών, προϊόντων και απασχόλησης).

Δεν ξεχνάμε δε ότι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας είναι οι οικογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου αυτόαπασχολείται το περισσότερο εργατικό δυναμικό και παράλληλα παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Σήμερα, κάθε μέρα κλείνουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και πολύ λιγότερες ανοίγουν.

Αναρωτιέμαι και πάλι, που είναι εκείνα τα κίνητρα αύξησης του ΑΕΠ μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές είναι που παράγουν για την ελληνική και ξένη αγορά. Αυτές είναι που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας. Αυτές είναι που συγκρατούν και απασχολούν στην χώρα μας νέους εργάτες και  τους νέους επιστήμονες που πρωτοπορούν στις νέες τεχνολογίες και τις καινοτομίες! Αυτές είναι που παλεύουν στην καθημερινότητα, που χρησιμοποιούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και αυξάνουν την προστιθέμενη αξία τους.

Δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει, δεν βοηθάει τη χώρα αλλά «τρώει» τα παιδιά της. Ουδέποτε τόσοι πολλοί βλάφτηκαν σε τόσο μικρότερο διάστημα και κατά τόσο βίαιο τρόπο. Δυστυχώς, ήταν στραβό το «κλήμα»,  όπως λέει ο λαός και τούτη η κυβέρνηση του «αποστράβωσε». το λέω αυτό γιατί, σήμερα, όλοι αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία το 2014 άρχισε να ανακάμπτει και οι προοπτικές για το 2015 φαινόντουσαν περισσότερο αισιόδοξες. Και αυτό γιατί ό κόσμος αισθάνονταν περισσότερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη από την πολιτική πρακτική της τότε κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτή είναι η κοινή ομολογία σήμερα, από ανθρώπους  εντός και εκτός της χώρας, που επιβεβαιώνεται από τα συγκριτικά στοιχεία και γεγονότα εκείνης της περιόδου με τη σημερινή.

Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τις παλινωδίες και τις τεχνικές πόλωσης (πολιτικά και κοινωνικά) και να επαναφέρει σταθερά στον τόπο τις μεγάλες αξίες: ασφάλεια, συνέπεια, σταθερότητα και εμπιστοσύνη, στοιχεία απαραίτητα για την επαναφορά του κλίματος των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Καμία Κυβέρνηση και κανένας πολιτικός φορέας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι σήμερα ο τόπος έχει κυριολεκτικά αιμορραγήσει και πραγματικά αποδυναμωθεί όταν, πέρα των άλλων, 400χιλάδες και πλέον νέοι επιστήμονες και σε παραγωγική ηλικία έχουν ξενιτευτεί, αναζητώντας την τύχη τους σε άλλους τόπους! Αυτό το πλήθος των νέων προσφέρουν, στις χώρες που ζουν, προϊόν αξίας πλέον των 50 δις ευρώ και πληρώνουν φόρους προς τις υπηρεσίες στις χώρες  που δραστηριοποιούνται περί τα 9 δις ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Αυτά τα χρηματικά πόσα αυτοί οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι λείπουν από την Ελλάδα και τα ταμεία της και για να συμπληρωθεί η εικόνα της μεγάλης ζημιάς, δηλαδή της Εθνικής καταστροφής, ας σκεφτούμε και συνυπολογίσουμε τα δισεκατομμύρια που δαπάνησε η χώρα και τα οικογενειακά νοικοκυριά για να μεγαλώσουν και σπουδάσουν αυτή την ανεκτίμητη δύναμη και παραγωγική ικανότητα των 400χιλιάδων νέων ανθρώπων. Αυτοί ήταν η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα.

Και πάλι αναρωτιέμαι, ποιες άλλες αποδείξεις πρέπει να καταθέσει κανένας για να πείσει την Κυβέρνηση και τους πολιτικούς υπευθύνους ότι κάτι πάει «στραβά» και ότι «δε πάει άλλο».