ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ κ. ΗΛΙΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ

22/12/2016 07:40Views: 29

kontogiorgis

Κατέθεσα την παραίτησή μου από Δημοτικός Σύμβουλος την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου το πρωί, συνοδευόμενη από ένα σύντομο, περιεκτικό κείμενο που εξηγεί τους λόγους.

Το κείμενο της παραίτησης, το έστειλα – ΜΟΝΟ – στον Πρόεδρο του Δ.Σ. μέσω Fax και με αριθμό πρωτοκόλλου 26194/20-12-2016 από την Δημοτική Ενότητα Ελλομένου όπου και είχα εκλεγεί, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της δεοντολογίας.

Η είδηση της παραίτησης έγινε αντιληπτή αργότερα από ειδησεογραφικά site, χωρίς όμως να αναφέρουν τους λόγους παραίτησης αφού δεν τους γνώριζαν.

Το απόγευμα της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου, ενημερώθηκα για σχετική ανάρτηση σε site που είναι φίλα προσκείμενο στην δημοτική αρχή. Η ανάρτηση αυτή επικαλείται “πληροφορίες” για την παραίτηση, για τις οποίες πληροφορίες, έχει… άποψη! 

Ασφαλώς και δεν με εκπλήσσουν αυτές οι… δημοσιογραφικές τακτικές, είναι άλλωστε γνωστές στους Λευκαδίτες.

Περίμενα η δεοντολογία να τηρηθεί και από την πλευρά του Δήμου, κάτι που δεν έγινε. 

Απέναντι στις επιλεκτικές διαρροές που γίνονται, είμαι αναγκασμένος να δημοσιοποιήσω την επιστολή παραίτησής μου πριν το επόμενο Δ.Σ. προκειμένου να μην διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις.

Με εκτίμηση,

Ηλίας Κοντογεώργης

Δείτε εδώ την επιστολή παραίτησης:

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Λευκάδας

(με την παράκληση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες

που απαιτούνται σχετικά εκ του Νόμου)

Λευκάδα 20 Δεκεμβρίου 2016

 

Επιστολή Παραίτησης Δημοτικου Συμβούλου

 

Η παραίτησή μου από την δημοτική ομάδα που διοικεί σήμερα το Δήμο πριν 2 χρόνια, είχε ως στόχο να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά ωθώντας την σε δημιουργική κατεύθυνση προς όφελος των δημοτών και του τόπου. Γι’ αυτό και είχα επισημάνει στην επιστολή μου τότε, “μακάρι να έχω εγώ άδικο τελικά”. Δυστυχώς, οι ελπίδες μου διαψεύστηκαν.

 

Η συλλογικότητα που ευαγγελίζονταν η δημοτική μας παράταξη πήγε πολύ γρήγορα περίπατο. Σχεδόν από την επομένη των εκλογών…

Η πολιτική της ανεξαρτησία, επίσης.

Πολλά απ’ αυτά που κατηγορούσαμε προεκλογικά τους πολιτικούς μας αντιπάλους γινόντουσαν πράξη με πολύ μεγάλη ευκολία και χωρίς ενδοιασμούς.

 

Είναι πασιφανές πως για τους κυβερνώντες, οι παθογένειες του συστήματος, εφόσον περάσουν απ’ την πολιτική κολυμπήρθα του “αριστερού” και “προοδευτικού” Σιλωάμ, εξαγνίζονται.

 

Αν όμως, παρ’ όλα αυτά, το πρόσημο της προσπάθειας ήταν θετικό, θα μπορούσα να το παραβλέψω. Δυστυχώς όμως, όντας περίπου στο μέσον της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής, τίποτα oυσιαστικά δεν έχει προχωρήσει. Αστοχίες, εμμονές, δογματισμοί στέκονται επιπλέον εμπόδια σε μια προσπάθεια που εξ ορισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 

Η δημοτική αρχή αδιαφορεί ν’ αξιοποιήσει την μειοψηφία που μετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πετάει στον κάλαθο των αχρήστων ιδέες, προτάσεις και διάθεση για προσφορά.

 

Προσπάθησα δυο χρόνια τώρα ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, να συμβάλλω κι εγώ, όσο μπορούσα, στον δημόσιο διάλογο, στη λήψη αποφάσεων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Στην πορεία όμως διαπίστωσα πως όσο καλή διάθεση και να υπάρχει, ο τρόπος λήψης αποφάσεων είναι προκαθορισμένος μην αφήνοντάς μου περιθώρια στην ουσιαστική άσκηση του δημόσιου ρόλου μου, τουλάχιστον όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι.

 

Η συμμετοχή μου στα κοινά, σταματάει εδώ. Σήμερα.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με ψήφισαν και με ανέδειξαν με την ψήφο τους Δημοτικό Σύμβουλο. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να παραιτηθώ. Θέλω να είμαι έντιμος και ειλικρινής απέναντι σε όλους τους συνδημότες μου. Ο αντικαταστάτης μου, ίσως βρει περισσότερο πολιτικό χώρο και οξυγόνο που θα τον καταστήσουν περισσότερο χρήσιμο. Το εύχομαι ολόψυχα.

 

Θέλω να ελπίζω πως κάποια στιγμή, θ’ αλλάξει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο της Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών οι οποίες στραγγαλίζονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Διαφορετικά τα όποια συλλογικά όργανα εκλέγονται θα είναι αδύναμα να υποστηρίξουν επι της ουσίας το ρόλο τους.

Πίστεψα πως ο σημερινός δήμαρχος θα είχε το σθένος να λειτουργήσει διαφορετικά απ’ τον προκάτοχό του. Λυπάμαι που διαψεύστηκα. Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί.

 

Ευχαριστώ τους συναδέλφους του Δημοτικού μας Συμβουλίου για τη συνεργασία αλλά και την δημιουργική αντιπαράθεση που είχαμε κάποιες φορές.

Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης για την προβολή των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης.

 

Με την ευκαιρία των Άγιων Ημερών που έρχονται θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά.

 

Με εκτίμηση

Ηλίας Κοντογεώργης