Ερωτόκριτος: Το διαχρονικό τραγούδι του Έρωτα

18/08/2016 11:25Views: 308

ver

Του Δρ. Ξενοφώντα Βεργίνη

Το Σάββατο (30-07-16), λευκαδίτες και επισκέπτες – τουρίστες του Νομού, ζήσαμε ένα μαγικό βράδυ! Μέσα στο Κάστρο (Αγία Μαύρα), κοντά στα χίλια άτομα, άλλοι καθιστοί (550), άλλοι καθισμένοι «κατάχαμα» και πολλοί όρθιοι, παρακολουθήσαμε μια χοροθεατρική παράσταση που παρουσίασε με πρωτοβουλία του ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων» με θέμα το γνωστό έργο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Ένας μεγάλος αριθμός ηθοποιών, χορευτών και μουσικών με προεξέχοντα τον πολύ καλό αφηγητή κ. Ιωάννη Λάζαρη και κορυφαίους την «Αρετούσα» (Ρεκατσίνα Μυρτώ) και τον «Ερωτόκριτο» (Κοψιδά Δημήτρη), μας «καθήλωσαν» περισσότερο από δύο ώρες! Καθήλωσαν κυριολεκτικά ένα θεατρόφυλλο κοινό και ακροατήριο συνάμα, ανόμοιο σε ενδιαφέροντα και ηλικίες (από πολύ μικρά παιδιά έως και μεγάλες ηλικίες).
Τη πετυχημένη απόδοση των μουσικών, των χορευτών και των ηθοποιών (με επικεφαλής τους κορυφαίους Αρετούσα και Ερωτόκριτο), ακολουθούσε άλλοτε το ζωηρό χειροκρότημα και άλλοτε η απόλυτη σιωπή και τ’ανάπαλιν. Η Μυρτώ (ως Αρετούσα) και ο Δημήτρης (ως Ερωτόκριτος) εντυπωσίασαν όχι μόνο με την αέρινη κορμοστασιά και ομιλούσα εκφραστικότητα της η πρώτη και με την λεβεντιά του ο δεύτερος, αλλά εξίσου και οι δυό με το ταλέντο τους!
Οι χορευτές και χορεύτριες με τα γυμνασμένα και καλλίγραμμα κορμιά τους (γεροδεμένα για τους άντρες και ανάλαφρα για τις γυναίκες), έδωσαν ρεσιτάλ! Οι ζωηροί βηματισμοί των ανδρών και το ηχηρό χτύπημα του πέλματος, διατάραζαν, με τη γενναιότητα της ψυχής τους, τη σιωπή της καλοκαιρινής νύχτας, ενώ τα κορίτσια με τις αέρινες κινήσεις τους(φιγούρες της νύχτας), συμπλήρωναν την εξαίσια οπτική εικόνα. Την ακουστική εικόνα έδινε, ο εξαιρετικός αφηγητής Λάζαρης Ιωάννης, με την καθαρότητα της φωνής του και το χρωμάτισμα των λέξεων και φράσεων, ώστε ο ακροατής- θεατής να παρακολουθεί το νόημα του περιεχομένου και τη συναισθηματικότητα της στιγμής του δράματος. Στο συγκεκριμένο έργο ο αφηγητής (έχω παρακολουθήσει το έργο με αφηγητή το μεγάλο Μάνο Κατράκη) συνοδευόμενος από μουσική υπόκρουση, ταξιδεύει τον θεατή και συνάμα ακροατή στη πορεία εξέλιξης της πολυπλοκότητας του έργου και συμβάλλει (πρωταγωνιστεί τα μέγιστα στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας).
Η λεβέντικη και γεμάτη πάθος Κρητική μουσική δεν έκανε μόνο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα τη παράσταση, αλλά και της έδινε, μέσα από τους ήχους, το δραματικό τόνο στα όσα συνέβαιναν.
Το ότι παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική παράσταση, που όσοι δεν μπόρεσαν να βρεθούν έχασαν, βοήθησε και η συμπεριφορά του κοινού. (των θεατών- ακροατών) που σπάνια διέκοπτε τη παράσταση. Μπράβο στις μάνες που είχαν τα μικρά παιδιά, αλλά και στα ίδια τα παιδιά, που με τόση υπομονή και ενδιαφέρον παρακολούθησαν το έργο. Πρέπει να παραδεχθούμε, πως και μόνο το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά παρακολουθούσαν με απίστευτη σιωπή την εξέλιξη του έργου, αποδεικνύει ότι οι συντελεστές του έργου (ηθοποιοί , χορευτές, μουσικοί, αφηγητής και τεχνικοί) πέτυχαν απόλυτα στην αποστολή τους.
Δεν γίνεται, βέβαια, να παραλείψει κανείς να συγχαρεί την κυρία Ευρυδίκη Μεσσήνη για το εξαιρετικό έργο που παρέχει στο τόπο μας. Φαίνεται πως πέρα από τις γνώσεις και εμπειρίες, έχει και την προσωπική ικανότητα να διακρίνει, να επιλέγει και να αναδεικνύει «ταλέντα»! Εξίσου θέλω να συγχαρώ τον «δάσκαλο» του καλλιτεχνικού μέρους « χορού και στησίματος» της παράστασης , αλλά και για τα μεστά λόγια που μας είπε τον άξιο Τσουκαλαδιώτη κύριο Νίκο Σταματέλο του Κωνσταντίνου.
Επαναλαμβάνω δεν χωράει αμφιβολία ότι η εντυπωσιακή ομορφιά και η υποκριτική ικανότητα της Αρετούσας (Μυρτώ), καθώς και η ανδροσύνη του Ερωτόκριτου (Δημήτρη), αλλά και το πάθος και το ταλέντο των δυό, συντέλεσαν στην παρουσίαση μιας άξιας καθόλου παράστασης.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Ερωτόκριτος είναι μια έμμετρη (ποιητική) μυθιστορία που γράφτηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο (Κρητικό ποιητή) που γεννήθηκε στη Κρήτη τον Μάρτιο του 1553 και πέθανε το 1613 ή το 1614. Το έργο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Το κείμενο είναι γραμμένο σε ποιητική μορφή (σε στίχους) και αποτελείται από πέντε(5) ενότητες ή μέρη. Το έργο παίρνει το όνομα «Ερωτόκριτος» από το κύριο πρόσωπο του έργου, που βασανίζεται από έρωτα, ο ερωτοχτυπημένος που λέμε!
Το έργο γράφτηκε στη Κρήτη, αλλά φαίνεται να αναφέρεται σε γεγονότα που συνέβηκαν στην αρχαία Αθήνα, στην εποχή που Βασιλιάς της ήταν ο Ηράκλης (μυθικό πρόσωπο). Όμως, ο ποιητής Κορνάρος εμπλέκει και γεγονότα που συνέβηκαν στο Μεσαίωνα και στις μέρες που ο ίδιος έζησε.
Ο Ερωτόκριτος ήταν γυιός Ανώτατου Συμβούλου του Βασιλιά και η Αρετούσα ήταν κόρη του Βασιλιά. Ο πρώτος ερωτεύθηκε σφοδρά τη κόρη. Ο ποιητής στην πλοκή του έργου δεν υμνεί μόνο τον «σφοδρό έρωτα», αλλά υμνεί και τη φιλία, την ανδρεία και την έντονη, μέχρι θανάτου, αγάπη για την Πατρίδα.
Το έργο « Ερωτόκριτος», πέρα από το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ως το αριστούργημα της Κρητικής Λογοτεχνίας, προκαλεί συνάμα και απορία, αλλά και θαυμασμό μαζί ,για το πως άντεξε στο πέρασμα του χρόνου. Γράφτηκε όταν η Κρήτη είχε κατακτηθεί από τους Βενετούς και διαδόθηκε σε όλη τη Κρήτη και αργότερα στα Επτάνησα (κυρίως) μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Οθωμανούς (εποχή εγκατάστασης κρητικών στους Σφακιώτες). Το κείμενο κυκλοφόρησε σε χειρόγραφα και τυπώθηκε πρώτη φορά στη Βενετία(1713).
Τον «Ερωτόκριτο» αγάπησαν και τραγούδησαν όλες οι τάξεις των ανθρώπων. Πολλοί αποστήθιζαν μεγάλο μέρος, άλλοι τον τραγουδούσαν και σχεδόν όλοι για πέντε αιώνες μέχρι σήμερα (άνδρες, γυναίκες , μικροί και μεγάλοι) βρήκαν στους στίχους « απανεμιά» και κουράγιο στη καρδιά του πάθους και του έρωτα. Συναισθήματα που όλοι έχουμε ζήσει!
Κλείνοντας, αυτές τις γραμμές, θέλω από τη καρδιά μου να συγχαρώ όλου εκείνους που είχαν την πρωτοβουλία και το κουράγιο και την ενεργό συμμετοχή ,ως συνδιοργανωτές (Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας), να παρουσιάσουν το αθάνατο αυτό έργο (ύμνος στον έρωτα, τον ανθρωπισμό, την ανδρεία, τη φιλία και την αγάπη στη Πατρίδα).
Ιδιαίτερα θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσουκαλάδων γιατί μας χάρισαν το γεμάτο σε συγκίνηση Σαββατόβραδο, παρακολουθώντας το μεγάλο έργο «Ερωτόκριτος», στο χώρο του ιστορικού Κάστρου της Λευκάδας.
Αξίζει ένα μπράβο σε όλους τους συντελεστές.
Η Λευκάδα πρέπει να συνεχίσει την ιστορική της πολιτιστική παράδοση.