Η Εμπορική Διπλωματία προηγείται της Πολιτικής Διπλωματίας

10/06/2016 09:34Views: 109

542cdd65-c4cf-459e-8e30-e2c1032a5662

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Δρ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΒΕΡΓΙΝΗ

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε την Αθήνα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κ. Αhmet Misbah Demircan (περιοχή «Πέρα» ή «Beyoglu»), που συνοδευόταν από ανθρώπους του Γραφείου του και μία ομάδα επιχειρηματιών. Είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω και στην Πόλη, σε μια αποστολή επιχειρηματιών, όπου και συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ζήτησε να συναντήσει το Προεδρείο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου και μικρή ομάδα επιχειρηματιών στο γραφείο της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών που είναι Δ. Σούτσου, κοντά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Προσωπικά, προσκλήθηκα ως επιχειρηματίας, εκπροσωπώντας την Εταιρεία «Eurofood-Ποιότητα Α.Ε», αλλά και ως Αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, του οποίου Πρόεδρος είναι ο επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Κουτσίκος και Γραμματέας ο κ. Γ. Καλαμωτουσάκης.

Το Προεδρείο του Επιμελητηρίου συζήτησε με τον κ. Δήμαρχο θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ειδικότερα, συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις προς τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών από και προς τις πλευρές των επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα, συμφωνήσαμε να καταγραφούν σημεία που απαγορεύουν ή περιορίζουν τις εμπορικές και επιμορφωτικές συναλλαγές των δύο χωρών και κυρίως την δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων και την τουριστική επισκεψιμότητα των πολιτών στις δύο χώρες.

Ως τέτοια εμπόδια αναφέρθηκαν:

  1. η εξάλειψη της γραφειοκρατίας

2.περιορισμός ή και κατάργηση εμποδίων εμπορικής συνεργασίας, όπως: δασμοί, φόροι, αντισταθμιστικές εισφορές, διοικητικοί έλεγχοι, ποσοστώσεις κλπ. Για παράδειγμα: στη φέτα υπάρχει ελευθερία                   εισαγωγής στην Τουρκία 2000 τόνων (ως ποσόστωση) χωρίς δασμούς ή φόρους. Πάνω από αυτή τη ποσότητα μπαίνει αντισταθμιστική εισφορά 180% Δηλαδή, η τιμή εξαγωγής από Ελλάδα προς Τουρκία                επιβαρύνεται με 180% εισφορά. Αντίστοιχα, το κεφαλοτύρι με 138%, οι επιτραπέζιες ελιές με 19,5 %, το λάδι με 31,2 %, το κρασί με 50%, φρούτα κα λαχανικά με 40%  έως 86,4 %, αλεύρι με 102 % και άλλα!

3. τα υφιστάμενα αντικίνητρα δημιουργίας κοινών εταιρειών ελληνικών και τουρκικών συμφερόντων, σε περίπτωση χρήσης αμοιβαίων επενδύσεων


fb60c6a3-66cc-45ca-8afd-6dc20783569b

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Αhmet MisbahDemircan και η συνοδεία του,
με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Π. Κουτσίκο και κ. Ξ. Βεργίνη, 
με τον κ. Γ.Καλαμωτουσάκη και τον Πρόεδρο της ΈνωσηςΚωνσταντινοπολιτών κ. Μ. Μαυρόπουλο.

 

 

 

4.ανάπτυξη νέων καινοτομιών αλλά και κοινών αποστολών για επιχειρηματικούς και τουριστικούς σκοπούς.

5.τα εμπόδια παροχής visa στη διακίνηση πληθυσμών για τουριστικούς λόγους και όχι μόνο κλπ

 

Παράλληλα, συζητήσαμε πως μπορεί μέσω επιμελητηρίων (διμερούς ενδιαφέροντος) να αναπτυχθούν τα μέσα και οι διαδικασίες οργανωμένης έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης αλλά και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο λαών.

Επίσης, ο δήμαρχος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επαφές και συνεργασίες μεταξύ Διοικήσεων των Δήμων, Κοινοτήτων και Περιφερειών των δύο χωρών προς το κοινό συμφέρον. Αναφέρθηκαν περιπτώσεις επενδύσεων σε ύδρευση, αποχετεύσεις και εκμετάλλευσης σκουπιδιών και λοιπών αδρανών στοιχείων.

Η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών κρίνεται επιβεβλημένη αφού, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών,

οικονομικών και μορφωτικών σχέσεων των δύο χωρών και όχι μόνο. Ας μη ξεχνάμε:

α) ότι είμαστε γείτονες και συνεπώς πρέπει να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και η λαϊκή ρήση «ο Θεός κι ο γείτονας».

 

 β) ότι η μείωση των πηγών τριβής και καχυποψίας μεταξύ των λαών αποτελεί τη βάση για ειρήνευση στην περιοχή και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και

 

 γ) ότι η εμπορική, οικονομική και μορφωτική διπλωματία προηγούνται της πολιτικής διπλωματίας. 

9e6eecc7-8e77-4b4f-b0e2-f08210db24ac

Μιλώντας για τη σημερινή Τουρκία, μιλάμε για μία χώρα με πολλές συγγένειες και ομοιότητες και συμπληρωματικές δυνάμεις με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία χώρα που τη διακρίνουν τα εξής στοιχεία:

  • Πληθυσμός 77.700.000
  • γεννήσεις 1.350.000
  • το 40% του πληθυσμού είναι κάτω από 30 ετών
  • η ανεργία είναι μόλις 9,6%
  • διαθέτει σταθερό φορολογικό σύστημα
  • η φορολογία των επιχειρήσεων δεν ξεπερνά το 15-20% (στην Ελλάδα ξεπερνά το 55% και ενίοτε φθάνει και το 100% όταν κανείς συνεκτιμήσει και τα. συμπαραμερτούμενα)

Η Τουρκία, επίσης, εφαρμόζει τρεις συντελεστές Φ.Π.Α:

  • γενικός φόρος 18%
  • για βασικά τρόφιμα, τουριστικές υπηρεσίες, ιατρικά προϊόντα κτλπ 8%
  • για αγροτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες 1%!!!

Στις εμπορικές συναλλαγές η Ελλάδα έχει πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, εξάγει στην Τουρκία προϊόντα αξίας 3,04 δισεκατομμύρια ευρώ και εισάγει από την Τουρκία 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Με τα ανωτέρω, μπορεί κανείς να συμπεράνει ποιες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών, οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αρκεί οι δύο κυβερνήσεις να βρουν το δρόμο της ομαλής και ειρηνικής συμβίωσης στο πλαίσιο σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών και Κανόνων.