Η συνεχιζόμενη τιμωρία του δημόσιου τομέα

10/06/2016 09:43Views: 92

1388 10

 

Της Δημοσιογράφου Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Στη δίνη του κυκλώνα έχει μπει η τάξη των δημοσίων υπαλλήλων εν Ελλάδι τα τελευταία επτά χρόνια με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι μισθοί τους κατ΄έτος για χάρη της περικοπής του δημοσιονομικού ελλείμματος, όταν οι δημόσιες δαπάνες εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η τάξη που από το υστέρημά της συνεχίζει να πληρώνει για όσα λάθη και παραλείψεις έχουν διαπράξει επί σειρά ετών ή μάλλον δεκαετιών οι κυβερνήσεις της Ελλάδας.

Σίγουρα έχει κατασπαταληθεί αλόγιστα το δημόσιο χρήμα επί δεκαετίες τώρα. Από την κρατική τηλεόραση με τις φανφάρες της Γιουροβίζιον, τις εκπομπές με τα πολλά χρυσοπληρωμένα πρόσωπα μέχρι τα πολυτελή ταξίδια των πολιτικών δι ασήμαντον αφορμήν στις ξένες χώρες (Στον Καναδά βρέθηκαν πάλι 5 βουλευτές για την Γαλλοφωνία πρόσφατα!) και με άλλες σπατάλες ών ουκ εστι αριθμός, η χώρα κυβερνήθηκε χωρίς καμία συναίσθηση ότι ανήκε στην ευρωζώνη που έχει τους δικούς της νόμους αλλά και σε μια παγκόσμια αγορά η οποία δεν συγχωρεί ανόητα παιχνίδια.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση, που δυστυχώς δεν έχει δείξει έργο σε κανένα τομέα μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά την επανεκλογή της, αποφάσισε πάλι και πάλι να ρίξει τη δαμόκλεια σπάθη της περισυλλογής των φόρων στις πλάτες των δημόσιων υπαλλήλων, αφού είναι η μοναδική τάξη από την οποία μπορεί να εισπράξει χειροπιαστά ευρώ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι και πάλι οι τιμωρημένοι της καταχρεωμένης Ελλάδας, καθότι είναι η εύκολη λεία. Ήδη είναι από χρόνια οι «δακτυλοδεικτούμενοι», οι «τεμπέληδες», οι «αραχτοί», οι «λίγοι» μιας κοινωνίας η οποία τους λοιδωρεί και τους ζηλεύει για τη θέση τους προσπαθώντας ταυτόχρονα να προωθήσει τα παιδιά της σ΄αυτό το χώρο.

Θα πρέπει να πω ότι καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους στους οποίους απασχολείται το ελληνικό εργατικό δυναμικό και τούτο γιατί η χώρα ζει από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, ενώ ο βιομηχανικός τομέας (πλήν του αγροτικού) βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση.

Αντί, λοιπόν, κάποια από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας να εγκύψει στο θέμα του δημοσιοϋπαλληλικού τομέα, να αποδεχτεί το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων απασχολούνται σ’ αυτόν και να αναβαθμίσει το έργο τους ασκώντας ποιοτικό έλεγχο στις προσφερόμενες υπηρεσίες, όλοι οι πολιτικοί αναθεματίζουν το δυσκίνητο δημοσιοϋπαλληλικό σώμα αποδίδοντας τις προσλήψεις στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ούτω καθεξής. Έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.

Βεβαίως , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με διαρκείς τροποποιήσεις συνεχίζει τα ρουσφέτια προσλήψεων των ημετέρων, ενώ ανήγγειλε και τη νομιμοποίηση των πλαστών πτυχίων, προφανώς για να βολέψει τους δικούς της κολλητούς.

Θα πρέπει να παραδεχτούμε μέσα σε αυτό το ανάθεμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ελλάδας αμείβονται με τους χαμηλότερους μισθούς απ΄όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και ο δημόσιος τομέας χρησιμεύει ως απορροφητικός για την απασχόληση εργατικού δυναμικού κατεβάζοντας τα ποσοστά της ανεργίας.

Αν έτσι τον έβλεπαν οι κυβερνήσεις , αν αξιοποιούσαν τους πολυάριθμους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους έτσι κι αλλιώς πληρώνουν , ίσως οι υπηρεσίες της χώρας  να ανέβαιναν σε ένα ανεκτό επίπεδο. Αντ΄αυτού, ο δημόσιος τομέας είναι ανεξέλεγκτος , οι υπάλληλοι υποαπασχολούνται, χάνουν το ενδιαφέρον για τη δουλειά τους και συνεχίζεται το γαϊτανάκι της κακής λειτουργίας και διαχείρισης του κράτους.

Πάντως, η κυβέρνηση αντί να συνεχίζει να επιτίθεται ανηλεώς στις ασθενείς τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που είναι η εύκολη λεία, θα πρέπει να διορθώσει το σύστημα της φοροδιαφυγής, που οφείλεται εν πολλοίς στο σώμα ελέγχου εκ μέρους των εφοριακών οι οποίοι δυστυχώς και αποδεδειγμένα «τα παίρνουν» από το μεγάλο κεφάλαιο για να κάνουν διευκολύνσεις.

Δεν μιλάω για τη σφαγή των συνταξιούχων, μια επόμενη φορά!