Η τοποθέτηση της Ευγενίας Κολυβά στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 28/9/2020

29/09/2020 12:07Views: 14

            Η πρόσφατη κακοκαιρία λόγω του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» ανέδειξε για μια ακόμα φορά το σημαντικό γεγονός ότι η Π.Ε. Λευκάδας είναι ανοχύρωτη απέναντι σε τέτοια καιρικά φαινόμενα. Αντίστοιχα αυτό συμβαίνει όπως έχουμε εμπειρία και σε περιπτώσεις άλλων φυσικών καταστροφών όπως σεισμοί αλλά και πυρκαγιές όπου από καθαρή τύχη δεν έχουμε κάποιο πολύ σοβαρό συμβάν.

            Είχα επισημάνει στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (17/9/20) ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων στη Νότια Λευκάδα. Και αυτό κυρίως για να χτυπήσει το καμπανάκι ώστε να μην γίνουν πρόχειρες ενέργειες έστω και την τελευταία στιγμή. Τελικά όλα έγιναν πρόχειρα. Λίγο καθάρισε ο Δήμος Λευκάδας και ακόμα λιγότερο η Π.Ε. Επειδή ο καιρός δε δίνει ραντεβού και και τα πράγματα άλλαξαν σε μια ώρα την Παρασκευή (18/9/20) το μεσημέρι αποδείχθηκε ότι η Περιφέρεια ήταν απαράδεκτα ανέτοιμη για τη αντιμετώπιση του καιρικού φαινομένου. Δεν αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι στις προβλέψεις η Λευκάδα βρισκόταν στις παρυφές του κυκλώνα.  

            Είχαμε αναδείξει από πέρυσι, σε θέμα που έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» τα συγκεκριμένα προβλήματα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Βασιλική. Όμως αυτό που λάβαμε από την περιφερειακή αρχή και τον αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας ήταν ευχολόγια και υποσχέσεις να συνεχιστούν κάποια αποσπασματικά και αναποτελεσματικά έργα από την προηγούμενη διοίκηση Γαλιατσάτου η οποία κινούταν στην ίδια κατεύθυνση εγκατάλειψης τέτοιων υποδομών που δεν φέρνουν κέρδη σε διάφορους επενδυτές.

            Στην περιοδεία που πραγματοποιήσαμε στις πληγείσες περιοχές της Π.Ε. διαπιστώσαμε αλλά και ντόπιοι μας μετέφεραν πλήθος παραλείψεων και από την πλευρά της περιφέρειας αλλά και του Δήμου Λευκάδας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σπίτια, αποθήκες και υπόγεια ξενοδοχείων πλημμύρισαν για μια ακόμη φορά, όπως επίσης το υπόγειο του πρώην Δημαρχείου Βασιλικής και το κτίριο που στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ νερά μπήκαν από τα παράθυρα και στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής όπου ακόμα περιμένουμε να τελειώσουν οι βόλτες που κάνει η μελέτη για τις επιδιορθώσεις στο κτίριο του Κέντρου Υγείας. Επίσης, διαπιστώσαμε αρκετές ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

            Αναφέρατε κ. Κτενά ότι μερικές σούδες έχουν εν μέρει κλειστεί. Ποιες ήταν οι ενέργειες τις Π.Ε. έστω και εκ των υστέρων ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα;

            Αν εξαιρέσει κανείς το χείμαρρο Ρουπακιά, το έργο κυρίως κοντά στην εκβολή του, που πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί και που λειτούργησε σ’ ένα βαθμό, όλα τα υπόλοιπα σημεία είναι αφημένα στην τύχη τους. Τα όποια έργα πολιτικής προστασίας που γίνονται στα πλαίσια αυτής της πολιτικής είναι αποσπασματικά, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό που απαιτείται και άρα αναποτελεσματικά. Αλλά ακόμα κι αυτό το έργο, επειδή δεν αφορά το σύνολο της διαδρομής από την αρχή του χειμάρρου είναι λειψό με βάση τις ανάγκες. Μπορεί να διευθετήθηκε εν μέρει η εκβολή του χειμάρρου όμως πιο πάνω τα φερτά υλικά κλείνουν την δίοδο του νερού με αποτέλεσμα να υπερχειλίζει ο χείμαρρος σε παρακείμενα χωράφια, να γεμίζουν οι σούδες που καταλήγουν πιο δίπλα στις περιοχές που πλημμύρισαν. Με λίγα λόγια, δεν υπερχείλισε ο χείμαρρος Ρουπακιά κοντά στη θάλασσα αλλά όλες οι σούδες, που συνδέονται με αυτόν.

            Όλες οι περιφερειακές διοικήσεις κινούνται στην ίδια ρότα,  των αποσπασματικών και αναποτελεσματικών παρεμβάσεων. Έτσι κινείται η τωρινή διοίκηση Κράτσα όπως και η προηγούμενη διοίκηση Γαλιατσάτου. Γιατί όλοι σας ακολουθείτε την πολιτική που δεν είναι επιλέξιμα τα έργα πολιτικής προστασίας.

            Το σχολείο της Βασιλικής, απαράδεκτα, καρκινοβατεί από το 2015, με την Περιφέρεια να πετάει το μπαλάκι στο Δήμο Λευκάδας και αντίστροφα, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν τραγικές καταστάσεις κάθε χειμώνα με τις βροχές και με κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων όπως έχει γίνει όλες τις φορές που πλημμύρισε η Βασιλική και το νερό περνούσε μέσα από το Γυμνάσιο- Λύκειο Βασιλικής.

            Αντίστοιχα, και στην περιοχή του Πόρου η έλλειψη αλιευτικού καταφυγίου οδήγησε στην καταστροφή αλιευτικών και τουριστικών σκαφών (τουλάχιστον 7). Ένα αλιευτικό καταφύγιο που υπάρχει μελέτη εδώ και χρόνια και επειδή η πολιτική σας, όπως και των προηγούμενων είναι να μη σας νοιάζουν οι ανάγκες του κόσμου, το έχετε παρατήσει το έργο στην τύχη του.    

            Έντονη είναι η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων που πλήγηκαν από τις πλημμύρες για το ότι έχουν αφεθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

            Η Πολιτεία δεν είναι ανήμπορη. Η πολιτική της κυβέρνησης που ορκίζεστε και εσείς ως περιφερειακή αρχή, η πολιτική των περικοπών, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών είναι που καθιστά ανήμπορη την Πολιτεία να αντιμετωπίσει έστω και το παραμικρό. Ούτε μια νεροποντή δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε.

            Σε δημοσιεύματα υπάρχει η καταγγελία ότι η Π.Ε. έχει κρατήσει ποσά αδιάθετα για αντιπλημμυρικά έργα; Ισχύουν αυτά που γράφονται; Τι ποσά είναι αυτά και γιατί δεν διατίθενται;

            Ο ΕΛΓΑ παρά την όποια εγρήγορση επικαλείται ο κ. Κουρης δεν αποζημιώνει αν δεν έχεις καταστροφή πάνω από 30%. Να αποζημιωθούν όλες οι ζημιές άμεσα.