Η Χάρτα του  Ρήγα: Τα Δύο (συν) Πρόσωπα. Μια άλλη ανάγνωση του χάρτη

23/05/2018 19:43Views: 71

Εγκαίνια της  Έκθεσης  με θέμα  «Η Χάρτα του  Ρήγα: Τα Δύο (συν) Πρόσωπα. Μια άλλη ανάγνωση του χάρτη»,  πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής 20 Μαΐου 2018 στην  Αίθουσα Τέχνης  «Θεόδωρος Στάμος» παρουσία του  Προέδρους και Αντιπροέδρου  του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας κ. Δρακονταειδή και κ. Αρβανίτη αντίστοιχα.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 220 χρόνων από την έκδοση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή το 1797 στη Βιέννη, ένα αντίτυπο της οποίας (από τα λίγα σωζόμενα των 1.220 αντιτύπων που τυπώθηκαν) φυλάσσεται στην Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη της ΒΚΠ ΑΠΘ. Ακόμη  έχει άμεση σχέση με τη Λευκάδα αφού ο Ρήγας  απεικονίζει την τότε Λευκάδα καθώς επίσης νόμισμα της Λευκάδας  με την ονομασία «ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ».

Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Χάρτας και της όλης διαδρομής του Ρήγα Βελεστινλή έκαναν οι εξαίρετες επιστήμονες κα. Νάστα Κατερίνα Διευθύντρια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, η κα. Αγγελική Τσορλίνη – Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας ΑΠΘ και η κα. Χριστίνα Παπακώστα – Ιστορικός.

 

Η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση θα διαρκέσει από 20-31 Μαΐου 2018.