Θέματα που ενδιαφέρουν  τους Λευκαδίτες.

05/09/2017 13:47Views: 136

 

 

 

Άρθρο – Παρέμβαση του Δρ. Ξενοφώντα Βεργίνη

 

 Πρώτο θέμα: Ο χώρος της Υγείας.

 

 

 

 

 

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο,  αποφάσισα  να κάνω κι εγώ κάποιες  ημέρες διακοπές στο νησί μας, στο νησί που αγαπώ τόσο πολύ! Ένας τόπος που γεννήθηκα , που μεγάλωσα  και τέλειωσα  τη δημοτική  και τη γυμνασιακή μου εκπαίδευση. Σύνολο δώδεκα χρόνια! Μια ζωή ολάκερη αφιερωμένη  με αγάπη  στο τόπο  των προγόνων, όχι  από τοπολατρεία μοιραία και αναπόφευκτη, αλλά από συνειδητή  προσωπική επιλογή! Είναι η  φύτρα γέννα , είναι οι παιδικές, έστω  και σκληρές αναμνήσεις, είναι ο «ποδαρόδρομος»  επί έξι (6) χρόνια Τσουκαλάδες  – Λευκάδα και Λευκάδα – Τσουκαλάδες με βροχή  και ζέστη, στο  περισσότερο δρόμο ξυπόλητος για να τελειώσω το εξατάξιο Γυμνάσιο!

Είναι οι συγγενείς είναι οι φίλοι !

Είναι η ιστορία του τόπου….

Είναι πάνω από όλα, η φύση. Η  ξηρά και η θάλασσα, τα μονοπάτια που εξιστορούν τα περασμένα και δείχνουν τον προορισμό. Είναι το βαθύ  γαλάζιο και τα καμπαναριά των εκκλησιών που δένονται σε μια ενότητα αρμονίας των εκφράσεων της φύσης,  σε πολλά σχήματα, με υπεροχή των ομόκεντρων  κύκλων  διδαχής  του αιώνιου  προορισμού μας!

Αυτό το νησί, η Λευκάδα, με τα μικρά του (νησιά) πλέουν  στο πέλαγος των αναμνήσεων  και  των κυμάτων της ιστορίας, για να σου θυμίζουν αενάως το χρέος σου απέναντι στον τόπο και τους ανθρώπους του, που μοχθούν και γράφουν ιστορία!

Μια ιστορία αγάπης και ενδιαφέροντος, αλλά και ιστορία ενίοτε άρνησης και αδιαφορίας.

Έτσι, για μια φορά ακόμη, κάνοντας το χρέος  μου απέναντι στον τόπο, επισκέφτηκα το Μεγανήσι και περπάτησα στους δρόμους  της πόλης και των χωριών.

Πρόσθετα, επισκέφτηκα και παράγοντες του Νομού και είχα ευρεία συζήτηση μαζί τους για τα θέματα που αντιμετωπίζει  ο τόπος, ιδιαίτερα κατά τη καλοκαιρινή περίοδο, που τόσος κόσμος, επισκέπτες και τουρίστες, ξένοι και έλληνες, φιλοξενούνται!

Κράτησα σημειώσεις και στα θέματα αυτά θα αναφερθώ στο έξης αρχίζοντας από το χώρο της υγείας!

 

Παροχή υγείας

 

Το πρώτο αγαθό στον άνθρωπο , με απόλυτη προτεραιότητα, είναι  η υγεία.  Αυτή είναι η βάση ζωής, διαιώνισης του ανθρώπου  και αύξησης  του πληθυσμού!  Στην υγεία στηρίζονται η εθνική Οικονομία, η ασφάλεια  και η προστασία  του τόπου! Στα  μέτρα  προληπτικής υγείας και παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στηρίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ιστορία  και πορεία ενός λαού και έθνους βάσηέχουν την υγεία σώματος και μυαλού αλλά και την «υγεία» και καθαρότητα της ψυχής.

Στη Λευκάδα έγιναν σημαντικά βήματα προόδου στο τομέα της υγείας! Το αποδεικνύουν  οι στατιστικές  και δείκτες σχέσης αριθμού των ασθενών, περιστατικών κατά ασθένεια, η οικονομική δαπάνη κατ΄ άτομο και οικογένεια κ.λ.π.

Το δείχνουν τέλος  και οι δείκτες νοσοκομειακής περίθαλψής, που θα βελτιωθούν σημαντικά με τη λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου που έχουμε την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο σεισμός του 2013 τελικά για το σύνολο του Νομού και ειδικότερα για τα θέματα υγείας αποδείχτηκε «σωσμός», αφού, πέρα από τη στήριξη και εκσυγχρονισμού του παλαιού Νοσοκομείου, οδήγησε στην ανέγερση  Νέου Νοσοκομείου, τη βελτίωση του Κέντρου Υγείας Βασιλικής και στην εγκατάσταση τεσσάρων προκατασκευασμένων  αιθουσών που χρησιμοποιήθηκαν από ισάριθμα αγροτικά ιατρεία   (Άγιος Νικήτας, Κατούνα. Φτερνό και Νεοχώρι). Απόφαση 2163/Γ2 Παρ.5/06/06.

Το Νέο Νοσοκομείο 120 κλινών με όλους τους βοηθητικούς χώρους, είναι ένα σύγχρονο Νοσοκομείο που  θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες  του Νομού και θα παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου  και  ιδιαίτερα στον αυξημένο πληθυσμό, κατά  τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ θα εξυπηρετεί και τις γύρω περιοχές του Νομού Αιτωλοκαρνανίας!

Θυμίζουν στους αναγνώστες, ότι η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου αποφασίστηκε σε επίπεδο Υπουργείων, αφού  προηγούμενων εξασφαλίστηκε  το οικόπεδο από το  «Κληροδότημα Ασμένη», μετά την απόφαση  του Εφετείου Αθηνών που στηρίχτηκε σε Οικονομοτεχνική Μελέτη του τότε Βουλευτή Ξενοφώντα Βεργίνη (Ιούλιος 2007).

Δυστυχώς, το Νέο Νοσοκομείο μέχρι σήμερα (23/8/2017), δηλαδή δέκα χρόνια από την ένταξη  του σε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης, δεν έχει εγκαινιασθεί. Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων και τα συμπεράσματα δικά σας! Αν και το κτήριο έχει ολοκληρωθεί, η μεταφορά  του παλιού προς το Νέο  δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Απριλίου του 2018! Ο λόγος, ότι δεν έχουν καν αρχίσει τα έργα περιφερειακής υποδομής. Δηλαδή, ο δρόμος πρόσβασης προς το Νοσοκομείο και τα δίκτυα ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης! Δυστυχώς, όπως μου ανέφερε ο σημερινός Δήμαρχος κ. Δρακονταειδής « δεν είχε εξασφαλιστεί όχι μόνο η χρηματοδότηση αλλά ούτε καν ο σχεδιασμός».

Η χρηματοδότηση και ο σχεδιασμός  είναι θέμα της Δημοτικής   Αρχής  και η προηγούμενη φαίνεται, κατά τη δήλωση του σημερινού Δημάρχου, δεν είχε φροντίσει!

Το παρήγορο είναι (κατά δήλωση του Δημάρχου) ότι η δημοπράτηση  του έργου ποσού 1.306.000€ πραγματοποιήθηκε στις 11/7/2017 και αναμένεται το έργο να τελειώσει  περί το τέλος  του έτους και στη συνέχεια να αρχίσει η μεταφορά.

Ως επικεφαλής τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  στο Δήμο το φώναζα, αλλά ποιος με άκουγε!

Ας ευχηθώ η δήλωση του Δημάρχου να υλοποιηθεί ανεξάρτητα το «ποιος φταίει» ώστεοι πολίτες της Λευκάδας (και όχι μόνο) να έχουν ένα καινούριο Νοσοκομείο με όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές!  Σε συνάντηση που είχα  με τον Διοικητή του Νοσοκομείου  κ. Βησσαρίωνα  Μίχα διαπίστωσα ότι Διοικητής και Δήμαρχος συμπίπτουν ως προς το χρόνο υλοποίησης του έργου και μεταφοράς του Νοσοκομείου .

 

Στελέχωση Νέου Νοσοκομείου

Όμως, δεν αρκούν οι «τεχνικές»  προδιαγραφές ώστε το Νοσοκομείο να είναι  «σύγχρονο», όταν πέρα  από τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνικό  εξοπλισμό  δεν θα έχει  στελεχωθεί και με το  αναγκαίο και απαραίτητο  ιατρικό, νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό!!

Ο κ. Διοικητής  εξέφρασε  την αισιοδοξία  του για τη στελέχωση του Νέου Νοσοκομείου. Εγώ να ευχηθώ! Όμως, η σημερινή πραγματικότητα δεν μας διασφαλίζει αυτή τη προοπτική!

Πρώτον,  γιατί  θέσεις  καρδιολόγου, παθολόγου και ορθοπεδικού (καίριες θέσεις) μέχρι στιγμής δεν στελεχώθηκαν.

Κατά τον κ. Διοικητή : για τη θέση του παθολόγου δεν δέχθηκε κανείς, για τις θέσεις ορθοπεδικού και καρδιολόγου, οι δύο διαγωνισμοί δεν απέδωσαν, γιατί στην περίπτωση του ορθοπεδικού,  κατά τον κ. Διοικητή, υπήρχαν στοιχεία  σε βάρος  του υποψηφίου  που ανακάλυψε το Συμβούλιο αλλά δεν  είχαν καταγραφεί από τους εισηγητές και έτσι από τη πρώτη θέση που  τον είχε η Επιτροπή , κατατάχθηκε στην 9η! Κάποιοι , όμως, υποστηρίζουν άλλα! Για τον καρδιολόγο,  που, επίσης, η Επιτροπή τον είχε προτείνει πρώτο, δεν εγκρίθηκε γιατί δεν υπήρχε ο επαρκής  χρόνος εκπαίδευσης στους υπερήχους κ.λ.π. Ο κ. Διοικητής με βεβαίωσε  ότι στη 29/8/2017 συγκαλείται  Συμβούλιο  για να  υποδειχθεί ο γιατρός για τη συγκεκριμένη θέση του καρδιολόγου και στη συνέχεια  θα γίνει νέο  Συμβούλιο  για την υπόδειξη δύο  θέσεων  παθολόγου,  Διευθυντή και  Επιμελητή.

Ας ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά!

Όμως, φαίνεται πως  στο ιατρικό προσωπικό  επικρατούν ανησυχία και φόβος ότι υπάρχουν «σκόπιμες»  ενέργειες  μη διορισμού  η καθυστέρηση  επιλογής  στελεχών  για διορισμό  – τοποθέτηση.  Πρέπει  να σημειώσω ότι και μεταξύ  του νοσηλευτικού προσωπικού  υπάρχει  μια ανησυχία στο τι σχεδιάζεται  από πλευράς Διοίκησης ή καλύτερα  Κυβέρνησης. Δηλαδή, το τι  πρόκειται  να συμβεί  στους επόμενους μήνες από πλευράς μετακινήσεων και νέων  τοποθετήσεων. Πρέπει να πω ότι ο κ. Μίχας μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν συμμερίζεται αυτή την ανησυχία. Αντίθετα, επιμένει  στην εργασιακή γαλήνη!

 

  • Προϋπολογισμός και Λειτουργία του Νοσοκομείου

Τέλος, για το Νοσοκομείο διαχέεται ο φόβος και η ανησυχία κατά πόσον θα λειτουργήσει ομαλά για τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους! Ο λόγος είναι ότι ο Προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για το 2017 έχει σχεδόν  ήδη εξαντληθεί  αν και βρισκόμαστε στον όγδοο (8ο)  μήνα   (Αύγουστο). Δηλαδή, το  Νοσοκομείο «μένει»  από χρηματοδοτικούς πόρους για τους επόμενους  τέσσερους ή 3 1/2  μήνες ! Δηλαδή, δεν θα υπάρχουν πιστώσεις για να λειτουργήσουν οι κλινικές και οι άλλες νοσοκομειακές δραστηριότητες.  Όπως,  όλοι γνωρίζουμε, ο Προϋπολογισμός   συντάσσεται από το Οικονομικό επιτελείο  του Οργανισμού με  βάση τις δαπάνες  του προηγούμενου χρόνου  και με  βάση   τις εκτιμήσεις για τον επόμενο κατά τομείς δραστηριότητας και  κατά κωδικό δαπάνης και πάντα  στα πλαίσια  κάποιων  περιορισμών  από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου αλλά και μνημονιακών υποχρεώσεων.

Όμως,  η εκτέλεση  αφήνεται στην ευθύνη της Διοίκησης, που παρακολουθεί και παρεμβαίνει με τροποιητικές αποφάσεις  κυρίως   σε μεταφορές  κονδυλίων από κωδικό σε κωδικό και από δραστηριότητα σε άλλες δραστηριότητες ανάλογα με τη κίνηση που παρουσιάζουν και τον βαθμό  προτεραιότητας που καθορίζονται  από το Συμβούλιο.

Φαίνεται πως αυτό δεν τηρήθηκε  με σχολαστικότητα και κυρίως  με την ορθή πρόβλεψη! Εξίσου, όμως, φαίνεται πως και η μεταφορά  ποσών από κωδικό σε κωδικό  δεν κρίνεται επιτυχής με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ορισμένες λειτουργικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου .

Ο κ.  Διοικητής , στις παρατηρήσεις  μου, με διαβεβαίωσε  ότι το Νοσοκομείο , θα λειτουργήσει κανονικά, παρά το γεγονός ότι οι πιστώσεις τελειώνουν εντός του Σεπτεμβρίου. Ελπίζει (μάλλον πιστεύει) πως το Υπουργείο, μετά την εισήγηση  και της 6ης ΥΠΕ  πρόκειται  να δώσει  πρόσθετη χρηματοδότηση  από τα αποθεματικά. . Προσωπικά το εύχομαι, αλλά αυτό δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να παρατηρήσω ότι ο  Προϋπολογισμός του Νοσοκομείου «ξέφυγε» και από  πλευράς σύνταξης αλλά και κυρίως από πλευράς διαχείρισης, εσωτερικών  επιλογών και ορισμού προτεραιοτήτων ως προς τις ανάγκες λειτουργίας ορισμένων δραστηριοτήτων του Νοσοκομείου.

Αυτά, επί του παρόντος!

Θα επανέρθω για τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.Ο.Μ.Υ), που τόσος θόρυβος έχει προκληθεί και τόσα ερωτηματικά έχουν προκύψει!