Καταγραφή της δημοτικής περιουσίας προ των πυλών

31/03/2013 11:25Views: 24

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τι συμβαίνει με την παραχώρηση του Κέντρου Νεότητας στο ΤΕΙ

Εξελίξεις με τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, την περασμένη Παρασκευή 22 Μαρτίου το μεσημέρι. Λίγα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά άκρως σημαντικό το ένα από αυτά, που αφορούσε στην καταγραφή και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν, όμως, και οι ερωτήσεις – ανακοινώσεις που έγιναν κατά την έναρξη του Συμβουλίου, με τους Δημοτικούς Συμβούλους να θίγουν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τον τόπο μας.

Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΙ

Για το θέμα του κτηρίου που παραχώρησε ο Δήμος Λευκάδας για τη στέγαση του ΤΕΙ μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες” κ. Θανάσης Καββαδάς, αποκαλύπτοντας πτυχές του θέματος που ήταν μέχρι τώρα άγνωστες στους περισσότερους… Όπως ανέφερε ο ίδιος, πρόσφατα ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Καραλιόλιο το συμφωνητικό παραχώρησης του Κέντρου Νεότητας στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ, όπου διαπίστωσε ότι εκεί κάποια πράγματα δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο της απόφασης του Δ.Σ για το θέμα. “Παρά το ότι είχαμε πάρει απόφαση για παραχώρηση του κτηρίου το Φεβρουάριο του 2012, το συμφωνητικό υπογράφηκε μετά από έναν χρόνο. Έχει υπογραφή του Δημάρχου και του κ. Μαραβέγια στις 23/1/2013. Νομίζω είναι πάρα πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα και υπάρχει μια αργοπορία στο θέμα αυτό. Επιπλέον, ενώ έχουμε πάρει απόφαση ως Δ.Σ στο άρθρο 3, να γίνει συμβόλαιο με τη Διοικούσα, στην πραγματικότητα φαίνεται να έχει υπογραφεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, μια δωρεάν παραχώρηση”, κατέθεσε στο Σώμα ο κ. Καββαδάς. Επιπλέον, τόνισε, πως μετά από επίσκεψη που είχε στο Υποθηκοφυλακείο, ανακάλυψε ότι η εγγραφή του Κέντρου Νεότητας εκεί δεν έχει ακόμη γίνει και πως το κτήριο αναφέρεται ως αγνώστου ιδιοκτησίας! Συνεχίζοντας είπε: “Από το 2009 που ξεκίνησε το Κτηματολόγιο, αυτό το κτήριο δεν έχει καταχωρηθεί! Αν έχει γίνει συμβόλαιο κι όχι ιδιωτικό συμφωνητικό και το κτήριο δεν έχει μεταγραφεί, δεν αποκτά την κυριότητα το ΤΕΙ. Σε λίγο καιρό η Διοικούσα θα εντάξει την αναμόρφωση του κτηρίου αυτού στο ΕΣΠΑ. Αν περιμένουμε να γίνουν τελευταία στιγμή όλες αυτές οι διαδικασίες, θα περάσουν πολλοί μήνες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προβλήματα στην ένταξη του κτηρίου στο ΕΣΠΑ.”

Απαντώντας ο κ. Δήμαρχος, δήλωσε πως μια πολιτική απόφαση, για να μετατραπεί σε νομικό κείμενο και να μην έχει προβλήματα, πήρε πάρα πολύ καιρό. “Η Διοικούσα μας έστειλε ένα έγγραφο το οποίο η δικηγόρος μας δεν μπορούσε να δεχτεί. Έπρεπε να έχει νομικές δεσμεύσεις, αυτές που έπρεπε εμείς να διασφαλίσουμε για τα συμφέροντα του Δήμου.”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ας ελπίσουμε το θέμα να μην δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, λόγο λάθος χειρισμών ή παραλήψεων. Είναι σημαντικό, ειδικά τώρα που η Λευκάδα υποδέχεται ένα ανανεωμένο Τμήμα ΤΕΙ, οι φοιτητές του να έχουν επιτέλους τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές για τις σπουδές τους στην πόλη μας.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Όλοι θυμόμαστε τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής για αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης – αποχέτευσης, αφού μάλιστα είχαν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση και την πλειοψηφία των δημοτών. Επιπλέον, είναι γνωστό πως για τις εν λόγω αποφάσεις έγιναν προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία απέρριψε τις εν λόγω αποφάσεις για αυξήσεις. Ακολούθησε δεύτερος γύρος προσφυγών, αυτή τη φορά από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής στην Επιτροπή του άρθρου 158, εναντίον της απόρριψης. Τι έχει γίνει όμως από εκεί και πέρα;

Όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα” κ. Κώστας Δρακονταειδής, η προσφυγή της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά τα τέλη καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού έγινε δεκτή. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις ισχύουν. Από την άλλη, η αρμόδια Επιτροπή, απέρριψε την προσφυγή του Δήμου για τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης, άρα οι αυξήσεις που προέβλεπε η απόφαση δεν ισχύουν. “Νομίζω ότι το Σώμα θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί για αυτές τις δύο εξελίξεις από το Δήμαρχο κι όχι από εμάς”, σχολίασε ο κ. Δρακονταειδής, ο οποίος κατέθεσε στο προεδρείο λογαριασμούς καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού από τον Δήμο Ελλομένου, όπου φαίνεται πως οι αυξήσεις στα εν λόγω τέλη έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Κανένα σχόλιο δεν θέλησε να κάνει ο Δήμαρχος κ. Κώστας Αραβανής, επί του θέματος. Ο ίδιος, απλώς επιβεβαίωσε όσα λέχθηκαν από τον κ. Δρακονταειδή, αποφεύγοντας να εξηγήσει γιατί οι αυξήσεις ξεκίνησαν χωρίς να προηγηθεί μια ενημέρωση προς τους πολίτες…