ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: Αυτά που περιμένουμε, αυτά που βλέπουμε κι αυτά που δεν έρχονται…

27/12/2014 14:22Views: 41

LEFKADA

 

Γράφει ο Δημότης της Λευκάδας | dimotislefkadas1@gmail.com

Β ΜΕΡΟΣ

 
Στο χώρο του αθλητισμού, ο νέος Δήμαρχος και μέσω του πρόσφατου δελτίου τύπου του καθ’ ύλην αρμόδιου για τον αθλητισμό εντεταλμένου συμβούλου, βρήκε πλείστα προβλήματα με τις αθλητικές και γηπεδικές εγκαταστάσεις στο νομό μας. Στα Ν.τ.Λ. και στο φύλλο 1.305/10-10-2014 και μέσα από αυτή εδώ τη στήλη (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΗΣ, τίτλος : “Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, η ασφάλεια και η συντήρησή τους, οι ομάδες και ο Δήμος), πρώτοι εμείς, είχαμε θέσει τα προβλήματα στο μείζον αυτό ζήτημα.

Και αναγκάζομαι προσωπικά, να αναφερθώ σ’ αυτό, γιατί είδα σε κάποια blogs, να γίνεται αναφορά για “ακατάλληλα γήπεδα στο νησί και ότι τώρα τελευταία, γίνεται πολύς ντόρος για τα γήπεδα” ή ακόμη ότι “στα γήπεδα η Λευκάδα αναστενάζει” και κάτι τέτοια. Βάζω τελεία εδώ, υπενθυμίζοντας ότι τα προβλήματα αυτά είναι σοβαρά, δεν προσφέρονται για λαϊκή κατανάλωση, χρειάζεται, αυτοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα να έχουν γνώσεις και κυρίως να γνωρίζουν το αντικείμενο. Τόσο σοβαρά ζητήματα, δεν έχουν χρόνο, χρήζουν άμεσης “θεραπείας” και δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.
Τώρα, σε ότι αφορά τον πολιτισμό, ο Λευκαδίτικος λαός αλλά και οι φίλοι της Λευκάδας, επιθυμούν να βγει το νησί από την πολιτιστική αφάνεια, το πολιτιστικό τέλμα και την βλαχομπαρόκ υποκουλτούρα που είχε περιέλθει για πολλά χρόνια τώρα. Η λύση του γόρδιου δεσμού, με την ολική και αρμόζουσα για τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες παράδοση και λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, η ανακαίνιση και η παράδοση στο Δήμο της οικίας του Άγγελου Σικελιανού και πολλών
άλλων μνημείων κληρονομιάς της Λευκάδας μας, που λόγω χώρου αδυνατώ να αναφερθώ, επιτάσσουν τη σύμπλευση και την ομοθυμία όλων των Λευκαδιτών,
προκειμένου η Λευκάδα ν’ αποκτήσει πάλι την πολιτιστική θέση που είχε και της αξίζει όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στον παγκόσμιο. Ιδού λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για συστράτευση όλων μας.
Εκεί όμως, που η νέα Δημοτική Αρχή και προσωπικά Δήμαρχος, ο Κώστας ο Δρακονταειδής, πρέπει να στέρξει και να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι στους συμπολίτες μας που επέλεξαν να μείνουν στα χωριά τους και να φυλάνε “Θερμοπύλες”! Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών αναμένουν πρωτοβουλίες και θέλουν να δουν δράσεις χειροπιαστές και όχι λόγια, για ισόρροπη ανάπτυξη, για νέους αγροτικούς δρόμους, άρα και μεγαλύτερη αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, για αναπλάσεις τοπικών ιστορικών χώρων, άρα και προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, για ανάδειξη των ξεχωριστών πλεονεκτημάτων της κάθε γειτονιάς, άρα και ο κόσμος θα κρατιέται στον τόπο του. Με λίγα λόγια, πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ξαναζωντανέψουν τα ορεινά χωριά, που θα γίνουν πιο ελκυστικά όχι μόνο για τον ντόπιο αλλά και για τον επισκέπτη και που στο τέλος θα δώσουν άλλο χρώμα και νόημα στη ζωή αυτών των ανθρώπων.
Η Λευκάδα, έχει τεράστια αποθέματα ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου. Η Λευκάδα, έχει απίστευτα πλεονεκτήματα (είναι νησί και δεν είναι, έχει φυσικές ομορφιές, απέραντες παραλίες και καταγάλανα νερά που την φέρνουν στις πρώτες θέσης επισκεψιμότητας παγκοσμίως).
Και φυσικά, έχει κι άλλα τόσα όπλα που της προσδίδουν μια τρομακτική δυναμική για να πάει μπροστά και για να έχει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι, καλείται η νέα Δημοτική Αρχή, να δημιουργήσει νέες δομές και να προχωρήσει σε τομές ώστε να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του νομού με αποτέλεσμα να ξαναβρούν η Λευκάδα και τα νησιά της, τη χαμένη τους αίγλη και να αποτελέσουν ταυτόχρονα πόλο έλξης του εγχώριου και ξένου τουρισμού. Κανείς δεν αμφιβάλει, ότι τα δύσκολα για τη νέα Δημοτική Αρχή δεν έχουν καν αρχίσει.
Οι πολιτικοοικονομικοκοινωνικές συνθήκες, δεν είναι και οι καλύτερες. Με χαμηλή υποχρηματοδότηση, με πόρους που αναζητούνται, και μ’ ένα Καλλικράτη “κολοβό” από αρμοδιότητες και χρήματα, τα πράγματα δυσκολεύουν για να μην πω ότι περιπλέκονται ακόμη. Το νέο ΕΣΠΑ, ίσως να φαντάζει, ως “ο από μηχανής Θεός” για τη σωτηρία της.
Θα έλεγα όμως, ότι η αλλαγή μοντέλου διοίκησης και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων δεν χρειάζονται κατ’ ανάγκη χρήματα, έχοντας, φυσικά στη διάθεσή της
μια ολόκληρη πενταετία 2014 – 2015 (χρόνος αρκετός) για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να θέσει τη Λευκάδα σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. Η “σούμα”, θα γίνει στο τέλος της πενταετίας και εκεί θα κριθεί για το όποιο έργο της.
Εμείς, θα παρακολουθούμε από κοντά, όπως ήδη το κάνουμε, τη νέα Δημοτική Αρχή, ασκώντας καλόπιστη και επικοδομητική κριτική. Θα αναδεικνύουμε
το καλό, αλλά θα ψέγουμε τις παραλείψεις και τα λάθη της. Περιμένουμε πολλά, αλλά για καλού – κακού κρατάμε και μικρό καλάθι, μιας και οι εποχές
δεν συνηγορούν για υπέρμετρη αισιοδοξία.