ΝΕΟ ΤΕΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

30/03/2013 18:52Views: 1363

Θετικές και αρνητικές απόψεις

Το νέο Τμήμα ΤΕΙ στη Λευκάδα είναι πια γεγονός, αφού όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, σύμφωνα με το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδεία, η Λευκάδα υποδέχεται Τμήμα ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ με τρεις κατευθύνσεις: 1. Διοίκηση Επιχειρήσεων 2. Πληροφορικά Συστήματα Διοίκησης 3. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι φοιτητές του Τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία παραμένουν στον τόπο μας, εφόσον συγχωνεύονται από την κατεύθυνση των Πληροφορικών Συστημάτων, χωρίς να αλλάξει το αντικείμενο σπουδών τους. Μοναδικά απώλεια για τη Λευκάδα, οι σπουδαστές του Τμήματος Τεχνολογικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που αναγκάζονται να μεταφερθούν σε αντίστοιχη σχολή της Άρτας. Εκτός, αυτών, σημαντικό είναι ότι στο νέο τμήμα παραμένει το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο ενισχύεται επιπλέον.

Αδιαμφισβήτη είναι η προσφορά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ξενοφώντα Βεργίνη προς αυτή την κατεύθυνση, αφού όλα τα παραπάνω αποτελούν το περιεχόμενο των προτάσεων που είχε ο ίδιος καταθέσει, τόσο προς τον Υπουργό Παιδείας, όσο και προς τον Πρωθυπουργό. Έτσι, το ΤΕΙ, όχι μόνο παραμένει στη Λευκάδα, αλλά διευρύνεται με δύο επιπλέον αντικείμενα.

Ξ. Βεργίνης: “Η επιμονή μου δικαιώθηκε”

Ο κ. Βεργίνης, σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η συγκεκριμένη αυτή κατεύθυνση σπουδών πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί αναγκαίο υπόστρωμα διοίκησης, λειτουργίας και διαχείρισης του γνωστικού αντικειμένου “Διοίκηση Επιχειρήσεων”, ήταν και απαραίτητο προκειμένου και το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στη Λευκάδα να παραμείνει και οι σημερινοί φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους ώστε να παίρνουν πτυχίο με το σημερινό αντικείμενο σπουδών. Παράλληλα, το Τμήμα ως σύνολο προσελκύει το ενδιαφέρον και συνεπώς τη μετακίνηση προσωπικού και από άλλες περιοχές (π.χ. Κεφαλονιά).

Η επιμονή μου προς αυτή τη κατεύθυνση δικαιώθηκε! Όμως, στενοχωριέμαι γιατί τελικά το σημερινό γνωστικό αντικείμενο μεταφέρεται και μαζί του φεύγουν (προς το παρόν) και οι φοιτητές του δεύτερου τμήματος για την Άρτα.”, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως τα ΤΕΙ πρέπει ν’ αγκαλιασθούν από το λαό της Λευκάδας, ώστε “να επιταχυνθεί η νέα εγκατάστασή τους και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και σίτισης των φοιτητών. Όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βελτιωθεί και ως προς τον αριθμό και ως προς την ποιότητά του. Παράλληλα, πρέπει ν΄αποφευχθούν σοβαρά λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στη σημερινή κρίση και αδιέξοδα. Οι ιστορικές ευθύνες δεν παραγράφονται!” (βλ. σελ 21)

Σπ. Σπύρου: “Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος”

Το ίδιο αισιόδοξος και ευχαριστημένος με τη διαμόρφωση του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη στα Ιόνια, είναι και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, ο οποίος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη, “αφού πετύχαμε το 80% του αιτήματός μας και το ΤΕΙ, πλην ενός τμήματος, θα συνεχίσει απρόσκοπτα την αυτόνομη λειτουργία του. Αυτό που τώρα προέχει είναι η προσπάθεια βελτίωσης, η ενίσχυση της ακαδημαϊκής προοπτικής του, το μόνιμο διδακτικό προσωπικό και η εν γένει αναβάθμισή του.”

Διοικούσα: “Το ΤΕΙ Ι.Ν αναβαθμίζεται και ενισχύεται”

Και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ όμως, δεν έχει διαφορετική άποψη, αφού σε σχετική ανακοίνωση με τίτλο “Διάσωση και Αναβάθμιση του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων”, τονίζει: “Το σημαντικότερο αποτέλεσμα είναι ότι το Ίδρυμά μας παραμένει στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και δεν εξαφανίζεται, όπως συνέβαινε στις αρχικές προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, αλλά αντίθετα αναβαθμίζεται και ενισχύεται μέσα από τη συνεργασία του με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο «Κοινοπραξίας» μεταξύ των Ιδρυμάτων του Ιονίου, χωρίς να θίγεται η ακαδημαϊκή και η διοικητική αυτοτέλειά τους.” (βλ. σελ 21)

Κ. Δρακονταειδής: “Σοβαρές συνέπειες για τους φοιτητές”

Αντίθετη άποψη, παρόλα αυτά, εξέφρασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξής “Όλοι για τη Λευκάδα κ. Κώστας Δρακονταειδής. Χωρίς να αμφισβητεί πως ο αγώνας των φοιτητών και αρκετών φορέων της κοινωνίας της Λευκάδας, είχε κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη για τον τόπο, με την παραμονή του ΤΕΙ, θεωρεί ότι οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης για τους υπάρχοντες φοιτητές, είναι πολύ σοβαρές. Όπως εξηγεί: “Οι 110 φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που μεταφέρονται στην Άρτα και αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, πιθανότατα θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν ξανά μικρότερα εξάμηνα για να καλύψουν το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών. Δηλαδή θα πάνε 2-3 εξάμηνα πίσω. Αλλά και για το υπάρχον τμήμα Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία της Λευκάδας που αλλάζει αντικείμενο και εντάσσεται στο νέο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, δεν διασφαλίζεται ότι οι 500 φοιτητές που το παρακολουθούν, δεν θα πάθουν το ίδιο.”, αναφέρει.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

Φαίνεται, όμως, πως ούτε οι φοιτητές της Λευκάδας είναι ευχαριστημένοι με το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση. Την περασμένη Παρασκευή 22 Μαρτίου, οι σπουδαστές βρέθηκαν έξω από το κτήριο του Διοικητηρίου, ζητώντας επίμονα να μιλήσουν με τον Δήμαρχο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Και αυτό γιατί όπως είπαν, οι φοιτητές του πρώτου τμήματος θα αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο, ενώ εκείνοι του δεύτερου τμήματος θα μεταφερθούν στην Άρτα.

Σκληρά τα λόγια που ακούστηκαν από τους σπουδαστές κατά τη συνάντηση με το Δήμαρχο, αφού πιστεύουν ότι κανένα από τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκε. “Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, κανείς δεν μας πήρε τηλέφωνο”, δήλωναν οι φοιτητές εξοργισμένοι, λέγοντας ότι η κοινωνία της Λευκάδας δεν ενδιαφέρεται για αυτούς αλλά μόνο για ένα ΤΕΙ στην πόλη. Οι σπουδαστές, επιπλέον, ζήτησαν από τον κ. Δήμαρχο να καλέσει τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής στη Λευκάδα, ώστε να συζητήσουν μαζί του, κάτι που όμως δεν έγινε.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Πάντως, όπως φαίνεται, οι φοιτητές προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αφού σύμφωνα με έγγραφο που μοίραζαν κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου: “Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου Λευκάδας θέλει να ενημερώσει τους πολίτες της Λευκάδας ότι το παράρτημα Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο νησί σας τελεί υπό κατάληψη 19 μέρες διεκδικώντας την κατάργηση του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο σαν σχέδιο έχει ως στόχο την υποβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας, που κατά συνέπεια επηρεάζει και τα 2 τμήματα της Λευκάδας.

Η επίδραση του σχεδίου «Αθηνά» στο τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του πτυχίου, την αλλαγή γνωστικού αντικειμένου, την πιθανή αλλαγή του προγράμματος σπουδών και την πιθανή απομάκρυνση του τμήματος στην Άρτα. Όσο για το τμήμα Τ.Π.Τ. το μέλλον του είναι προδικασμένο, εφόσον απομακρύνεται στο αντίστοιχο τμήμα της Άρτας.”

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Στρέφανος Ματρώζος, την περασμένη Τετάρτη μετέβη στην Αθήνα για συνάντηση με τον κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια, ενώ πολλοί φοιτητές της Λευκάδας βρέθηκαν σε Πανελλήνια Φοιτητική Πορεία την Πέμπτη, κατά του “Σχεδίου Αθηνά”.

Παρόλο που, κατά την άποψή μας, οι εξελίξεις τόσο για τη Λευκάδα όσο και για τους φοιτητές της, είναι στο μεγαλύτερο μέρος, θετικές, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αγωνία και τον φόβο των σπουδαστών για το μέλλον τους. Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε, ότι όταν μιλάμε για εξυγίανση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχουν και απώλειες, όπως στην περίπτωση των φοιτητών του δεύτερου τμήματος. Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι, τουλάχιστον για τους σπουδαστές του Τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία, τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα από αυτά που διαμορφώθηκαν. Ευελπιστούμε, κάποια στιγμή οι απόψεις να συγκλίνουν, ώστε να δούμε όλοι τα θετικά στοιχεία της υπόθεσης και να προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής σε αναγκαίες αλλαγές για την καλύτερη δυνατή φοίτηση των σπουδαστών τον τόπο μας.