Ξενοφών Βεργίνης: Θέματα καυτά για τη Λευκάδα

14/12/2017 14:27Views: 97

 

 

Η Λευκάδα περνάει δύσκολες μέρες και οι Λευκαδίτες δοκιμάζονται από την ανυπαρξία σοβαρών ενεργειών και βασικά από την αναποτελεσματικότητα επίλυσης σοβαρών θεμάτων που επηρεάζουν τη ζωή τους στη τρέχουσα καθημερινότητα και παράλληλα, στήνουν θολούς ορίζοντες για το μέλλον!

Τα θέματα αυτά είναι πολλά και διάφορα που απαιτούν ανάλυση και απάντηση με συγκεκριμένες προτάσεις. Αρκετά από αυτά τα θέματα έρχονται από το παρελθόν (μακρινό και πρόσφατο) και σέρνονται, αφού ακόμη βρίσκονται στις διαδικασίες προγραμματισμού επίλυσής τους ή στη πορεία πιθανής ολοκλήρωσης τους όπως: η αποχέτευση, η ύδρευση, τα σκουπίδια, η παραϊόνιος οδός, το λιμάνι της Βασιλικής, η ολοκλήρωση του δρόμου Καρυάς – Εγκλουβής – Αγίου Ηλία – Σύβρου – Βασιλικής, η αποκατάσταση των καταστροφών από το σεισμό του 17/11/2015 η προστασία των παραλιών βορειοδυτικής Λευκάδας, το Νέο Νοσοκομείο, τα ΤΕΙ και η κτηριακή υποδομή για τη προσχολική ηλικία!

Υπάρχουν, όμως και τα θέματα που βρίσκονται στη σημερινή επικαιρότητα όπως:

α) Η ομαλή και επαρκής λειτουργία του σημερινού Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας Βασιλικής, είτε από πλευράς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είτε από πλευράς, ιδιαίτερα, διάθεσης στοιχειωδών μέσων καθημερινής εξυπηρέτησης και θεραπείας επισκεπτών και εισηγμένων ασθενών!

β) Η παρατεταμένη καλοκαιρινή ξηρασία και η πρόσφατη  χαλαζόπτωση που «αποδεκάτισαν» το εισόδημα των παραγωγών – γεωργών ελαιόλαδου.

γ) Η ομαλή λειτουργία ή η μεταφορά των ΤΕΙ Λευκάδος

Στο άρθρο αυτό θα θίξω τα θέματα της δεύτερης περίπτωσης, που βρίσκονται στη σημερινή επικαιρότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και όλα τα θέματα της πρώτης περίπτωσης δεν επηρεάζουν και τη σημερινή πραγματικότητα. Αντίθετα, μάλιστα, την επηρεάζουν διαχρονικά και έχουν καταστεί μόνιμα προβλήματα.

 

Πρώτο θέμα: Λειτουργία του Νοσοκομείου

 

Είχα υπογραμμίσει σε προηγούμενα άρθρα, που δημοσιεύτηκαν στα Νέα της Λευκάδας, ότι το Νοσοκομείο, πέρα από τα μόνιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει από πλευράς επάρκειας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα αντιμετωπίσει στους τελευταίους μήνες του έτους και έντονα προβλήματα οικονομικής επάρκειας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις καθημερινής λειτουργίας του, από πλευράς φαρμάκων και ιατρικών υλικών, λόγω μειωμένων οικονομικών πόρων του Προϋπολογισμού.

Πόσο, στ’ αλήθεια, τυχαίο είναι η έλλειψη λαπαροσκοπικών εργαλείων, από τις αρχές του Αυγούστου, γεγονός που προέκυψε μετά τον μηδενισμό του αντίστοιχου κωδικού στο Προϋπολογισμό! Πόσο, τυχαίο γεγονός, είναι η μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και η «μετανάστευση» ασθενών από το  Νοσοκομείο Λευκάδος σε άλλα νοσοκομεία της χώρας (Ιωαννίνων, Αθηνών, Πρεβέζης, Άρτας κ.λ.π.) Φεύγουν μόνοι τους ή υποχρεώνονται να φύγουν λόγω «σημαντικών ελλείψεων»;

Είμαι βέβαιος, ότι ο κ. Διοικητής γνωρίζει, πρώτος αυτός, τις ελλείψεις και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο προκειμένου να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες λειτουργίας του, όταν υποχρεώθηκε  να μεταφέρει χρήματα από κωδικό διάθεσης ιατρικών εφοδίων ώστε  πληρώσει τους επίκουρους γιατρούς! Δεν θα ήταν, όμως, προτιμότερο να επιμείνει στο προϊστάμενο Υπουργό του να ενισχύσει έγκαιρα, έστω και με τα αποθεματικά τα οικονομικά λειτουργίας του Νοσοκομείου με παράλληλη αναδιάρθρωση του Προϋπολογισμού  του;

Δυστυχώς, για την έλλειψη προγραμματισμού και πολιτικής βούλησης δεν πληρώνουν, οι αρμόδιοι Υπουργοί και υπεύθυνοι παράγοντες, αλλά το «ασθενές μέρος» δηλαδή  οι ανήμποροι ασθενείς.

Τέλος, εύλογο το ερώτημα: Μήπως πρέπει, να ενημερωθεί πέρα από το προσωπικό και ο πληθυσμός με κάποια με κάποια ανακοίνωση, πως έχει η κατάσταση του Νοσοκομείου από πλευράς, λειτουργίας έστω μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, για να μην λέγονται διάφορα πράγματα;

 

Δεύτερο θέμα: Το λάδι και το εισόδημα του αγρότη!

 

Είναι γνωστό, σε όλους, ότι η Λευκάδα χτυπήθηκε φέτος το καλοκαίρι από παρατεταμένη ξηρασία, με αποτέλεσμα να απολεσθεί ο καρπός και οι παραγωγοί να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημα τους σε βαθμό που να κινδυνεύει και το λάδι της χρονιάς!

Δυστυχώς, η καταστροφή ολοκληρώθηκε με τη χαλαζόπτωση (δύο φορές) που συνέβηκε πρόσφατα. Διερωτώμαι τι κάνουν οι τοπικοί φορείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες; Έχουν ενεργήσει έγκαιρα και έχουν προωθήσει τις  διαδικασίες εφαρμογής των σχετικών άρθρων του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις; Έχει, επίσης, ζητηθεί από τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες για συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πρόσθετα, επισκέφτηκαν οι εντεταλμένες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία, τις πληγείσες περιοχές και εκτίμησαν έγκαιρα τις ζημιές ή οι παραγωγοί αφέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων; Όταν, όμως, πρόκειται να εισπράξουν ή και να επιβάλλουν ποινές, τότε υπάρχουν και χρόνος και διάθεση!

Ποιος, λοιπόν, θα ενδιαφερθεί για τους αγρότες μας ελαιοπαραγωγούς; Ίδωμεν!

 

Τρίτο θέμα: Το καυτό θέμα των ΤΕΙ

 

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό! Ακούω και διαβάζω στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις και στα έντυπα ότι τα ΤΕΙ Λευκάδος πρόκειται να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές του Ιονίου! Φαίνεται πως η Λευκάδα ούτε ικανή, ούτε φιλόξενη είναι για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα! Και όπως συμβαίνει πάντα, αυτό να γίνεται τη τελευταία στιγμή και συχνά εκ των υστέρων. Δηλαδή, οι αντιδράσεις (έστω και ποιητικές) ιδιαίτερα των συναρμοδίων τοπικών φορέων να εκδηλώνονται εκ των υστέρων! Δεν υπάρχει παρακολούθηση των θεμάτων που αφορούν τη Λευκάδα; Δεν υπάρχει  αν όχι καθημερινή, έστω ή μηνιαία αναγκαία πληροφόρηση επί των θεμάτων που αφορούν τη Λευκάδα, έστω για τα «καυτά», όπως είναι τα ΤΕΙ, τα θέματα υγείας, παιδείας και λοιπά;

Ο κ. Βουλευτής σε συνέντευξή του στο Prisma 91,6 (28/10/2017) αλλά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι «…κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα ΤΕΙ Λευκάδος κινδυνεύουν με οριστική απομάκρυνση από το, νησί μας»! Και λοιπόν; Ποιες ενέργειες υπήρξαν για να μην συμβεί!

Ο Δήμος Λευκάδας, με Δελτίο Τύπου, αναφέρεται στην Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας κ. Γαβρόγλου και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «οι όποιες αλλαγές για το μέλλον των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα πρέπει να λαμβάνονται και να ανακοινώνονται μέτα από συνεννόηση και διάλογο (και) με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μονομερώς» Σωστά! Και ποιος δεν συμφωνεί με αυτή τη βασική αρχή! Όμως, αυτό δεν τηρείται και δεν είναι, δυστυχώς, πρωτοφανές! Δεν το ξέρει, κυρίως ο κ. Δήμαρχος αυτό; Έχει εμπειρία!

Κύριε Δήμαρχε μην περιμένετε να λύσει το κτιριακό το Υπουργείο Παιδείας! Δεν πρέπει να ενδιαφερθεί ο Δήμος και η Περιφέρεια με την Νομική Υπηρεσία και την Πολεοδομία; Τι έκανε ο Δήμος τόσα χρόνια!

Το θέμα το αρχίσαμε όταν ήμασταν αντιπολίτευση στο Δήμο και υπογραμμίσαμε ότι πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό. Τώρα που είσαι Δήμαρχε τι κάνεις;

Επίσης, το θέμα του ΤΕΙ συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να υπάρξουν συνέχεια, ενώ δελτία εξέδωσαν και οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, είχε βγει ένα κονδύλι περίπου 800.000€ για μεταβολές και αναβαθμίσεις στο κτήριο. Στ’ αλήθεια τι έγιναν αυτά τα χρήματα;

Η εμπειρία μου δείχνει ότι με τέτοιες δηλώσεις και ανακοινώσεις πραγματική δουλειά δεν γίνεται! Παραμένουν απλά ένα επικοινωνιακό για δημόσιες σχέσεις μέσον! Αυτό που χρειάζεται είναι να προβλέπεις τι μπορεί να γίνει, ιδιαίτερα μέσα από έγκυρη πληροφόρηση και στη συνέχεια να ενεργείς εγκαίρως και αποφασιστικά με παρουσία και σοβαρά επιχειρήματα στα Κέντρα Αποφάσεων. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ρόλος των θεσμικών φορέων. Η λαϊκή παροιμία «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε» είναι απόλυτα εφαρμόσιμη και αποτελεσματική!

Έτσι πετύχαμε και την ίδρυση ΤΕΙ στη Λευκάδα και έτσι πετύχαμε λειτουργία των νέων Τμημάτων, δηλαδή, α) του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας και β) του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων και  Οικονομίας με παράλληλη συγχώνευση του Τμήματος Εφαρμογής Πληροφορικής στη Διοίκηση.

Προσωπικά υπέβαλα στο Υπουργείο Παιδείας, στον τότε Υπουργό Καθηγητή κ. Αρβανιτόπουλο, εμπεριστατωμένο υπόμνημα γιατί έπρεπε να παραμείνουν τα ΤΕΙ στη Λευκάδα και γιατί έπρεπε να ιδρυθούν τα Νέα Τμήματα! Το υπόμνημα δόθηκε, επίσης, στο Καθηγητή κ. Φλογαϊτη και στο τότε Αντιπρόεδρο των ΤΕΙ κ. Γιάννη Πολίτη.

 

Συμπέρασμα: Τα θέματα θέλουν διαρκή παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση με γνώση και σοβαρή επιχειρηματολογία προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν αφήνουμε να συντελεστούν τα γεγονότα και μετά να τρέχουμε από πίσω! Τότε είναι αργά έως πολύ αργά!

Ενεργούμε δυναμικά και άμεσα! «Οι καιροί ου μενετοί», όπως έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί  μας και όπως λέμε κι εμείς σήμερα «ο χρόνος δεν μας περιμένει», αντίθετα τρέχει μπροστά και ακατάπαυστα!

Φοβάμαι ότι η απραξία όλων οδηγούν τη Λευκάδα σε αδιέξοδο. Δεν θέλω να στενοχωρήσω, αλλά η ευθύνη των υπεύθυνων φορέων είναι τεράστια αν φύγουν τα ΤΕΙ είτε εξ’ ολοκλήρου, είτε παραμείνει κάτι ως στάχτη στα μάτια. Η πληροφόρηση που έχω δυστυχώς, μάλλον θα με επιβεβαιώσουν. Άλλωστε, ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου έχει ανακοινώσει για τα ΤΕΙ Τμήμα Τουρισμού που ιδρύεται στη Κέρκυρα και όχι μόνο αυτό!!

Αλλά διερωτώμαι ποια ήταν η θέση της Διοικούσας Επιτροπής και ιδιαίτερα του Λευκαδίτη Καθηγητή κ. Αθανάσιου Καλαφάτη που έχει τη θέση Αντιπροέδρου;

Λυπάμαι πραγματικά, γιατί για τα ΤΕΙ Λευκάδας έδωσα σοβαρούς και επίπονους αγώνες. Μάτωσα κυριολεκτικά. Ζήτησα  προφορικά και γραπτά από τους υπευθύνους να ενώσουμε τις δυνάμεις …Δυστυχώς δεν μου ζητήθηκε ΠΟΤΕ…

Αυτά προς το παρόν αναμένοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας!