Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου

31/03/2013 13:10Views: 79

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου

στην Ι. Μονή του Αη-Γιάννη στο Λιβάδι (Καρυάς)

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Nikosfgazis@gmail.com

Επαναλαμβάνονται κι εφέτος καθ’ όλη την διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής οι ιδιαίτερες Ιερές Ακολουθείες αυτής της περιόδου στο ανακαινισθέν Καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι της Καρυάς.

Έτσι την περασμένη Παρασκευή στις πέντε η ώρα το απόγευμα, είχαμε την ευχαρίστηση να παρακολουθήσουμε εκεί την ακολουθία των πρώτων Χαιρετισμών της Θεοτόκου και να βιώσουμε το μοναδικό εκείνο συναίσθημα κατάνυξης και μυσταγωγίας, που μόνο σε παρόμοιους ευλογημένους χώρους είναι δυνατόν να νοιώσει κανείς. Με τρόπο μυστηριακό και υπερκόσμιο, θαρρείς πως ζωντανεύει κατά τη διάρκεια της ιεράς ακολουθίας το μακραίωνο παρελθόν της μονής κι ένα μοναδικό αίσθημα γαλήνης κι αγιότητας έρχεται να κατακλύσει τον ευλογημένο χώρο, όπου ασκήθηκαν στον δύσκολο μοναχικό βίο ολόκληρος στρατός από ευσεβείς συμπατριώτες μας, που αφιέρωσαν τον εαυτό τους στον Θεό κατά τους αιώνες που η Μονή άκμαζε!

Με λειτουργό τον εφημέριο της Καρυάς και πρόεδρο του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής π. Πανογιώργο Κτενά, συνεπικουρούμενο απ’ τον διάκο της Ι. Μητροπόλεως και με ψάλτες τον ιερομόναχο της Μονής π. Χριστόφορο Αραβανή μαζί μ’ έναν πολύ αξιόλογο λαϊκό, οι μελωδικοί ύμνοι της ιεράς ακολουθίας ανέβασαν τους είκοσι περίπου πιστούς που παρευρεθήκαμε σε ανώτερα επίπεδα ψυχικής ευφορίας και πνευματικής ανάτασης.

Μετά την ακολουθία των Χαιρετισμών, όπως συνηθίζεται προσφέρθηκε ευωδιαστός καφές και νηστήσιμα κεράσματα στο μικρό πλην πανέμορφο και πολύ φιλόξενο «Αρχονταρίκι» της Ι. Μονής, σε όσους παραμείναμε και οι οποίοι ανανεώσαμε, δίχως άλλο, το ραντεβού μας για τους δεύτερους Χαιρετισμούς την επόμενη Παρασκευή. Όποιοι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν κι οι ίδιοι κάποιες απ’ τις Ιερές Ακολουθίες της Μονής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι καθ’ όλη την διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής θα τελούνται οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου κάθε Παρασκευή στις πέντε το απόγευμα, ενώ κατά την Μ. Εβδομάδα, θα τελούνται εκεί κάθε βράδυ οι ακολουθίες των Παθών, ο Επιτάφιος και τέλος η Ανάσταση.

Για όσους δεν έτυχε να επισκεφθούν την Ι. Μονή, αυτή βρίσκεται σε μια διακριτική και ιδανική για ησυχαστήριο τοποθεσία, στους κατάφυτους (και ανθισμένους τέτοια εποχή) λόφους που βρίσκονται μεταξύ του λιβαδιού της Καρυάς και των Σφακιωτών. Απέχει μόλις 15 λεπτά με αυτοκίνητο απ’ την πόλη της Λευκάδας, (στρίβουμε αριστερά στον πλάτανο, ακριβώς πριν απ’ την πλατεία των Λαζαράτων και στην συνέχεια ακολουθούμε την σχετική πινακίδα που θα βρούμε δεξιά). Ενώ λοιπόν η Μονή έχει μεγάλη κι ανεμπόδιστη θέα προς το Νότο, είναι με τέτοιο τρόπο χτισμένη, ώστε η ίδια, να μην φαίνεται σχεδόν από κανένα απ΄ τα τέσσερα κοντινά χωριά που την περιβάλλουν, την Καρυά, τους Πηγαδησιάνους, το Πινακοχώρι και τα Λαζαράτα! Είναι σχεδόν αόρατη, λες και εκείνοι που την έχτισαν, συνειδητά επέλεξαν να μείνει αθέατη απ’ τους ανθρώπους και τους πειρασμούς τους!…

Η Ι. Μονή αριθμεί πάνω από τέσσερις αιώνες ζωής, κατά την διάρκεια των οποίων γνώρισε μεγάλη άνθιση, αφού το προσωπικό της έφθασε ακόμη και τα 60 άτομα, με αρκετά μετόχια σε ολόκληρο το νησί και με πολύ μεγάλη κτηματική περιουσία. Πολλοί διάσημοι πνευματικοί Λευκαδίτες υπήρξαν Ηγούμενοι της Μονής ή συνδέθηκαν με άλλους στενούς δεσμούς μαζί της, ενώ σε όλο το διάστημα της λειτουργίας της υπήρξε σημαντικό πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Είχε αμείωτη κοινωνική προσφορά, ενισχύοντας τόσο τους αναξιοπαθούντες όσο και άλλους κοινωφελείς σκοπούς.

Με την δήμευση της περιουσίας της το 1925 η Μονή διαλύθηκε οριστικά και οι μοναχοί της εγκαταβίωσαν έκτοτε στην Ι. Μονή Φανερωμένης. Το 2000 με ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής και δαπάνη του ΥΠ.ΠΟ. αναστηλώθηκε το Καθολικό, ενώ το 2011 με Πράξη του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Θεοφίλου ιδρύθηκε εκ νέου η Ι.Μονή του Αγ. Ιωάννου στο Λιβάδι και λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. αλλά και ως πνευματικός φάρος για τους ευσεβείς.

Η προσπάθεια της ευρύτερης αναστήλωσης συνεχίζεται αμείωτη και όσοι Χριστιανοί επιθυμούν να συνεισφέρουν σ’ αυτή την δύσκολη προσπάθεια, που όντως αξίζει, μπορούν να καταθέσουν την εισφορά τους στην Τράπεζα Πειραιώς (αρ. λογ. 5454-038829865).