ΟΜΙΛΙΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του κ. Ξενοφώντα Βεργίνη για την Οικονομία στο 11ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας  

29/12/2017 14:26Views: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Κέντρο πολιτικής μας ο άνθρωπος»

 

Το 11ο  Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έλαβε μέρος στις  16-17 Δεκεμβρίου 2017 στον Εκθεσιακό Χώρο – Metropolitan EXPO , στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ” στα Σπάτα Αττικής.

 

Ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου  ήταν και ο πρώην Διοικητής ΟΓΑ & Βουλευτής Λευκάδας Δρ. Ξενοφών Βεργίνης -ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και ιδρυτικό στέλεχός του–.

Κατωτέρω,  σας παραθέτουμε  την ομιλία του στην θεματική ενότητα του συνεδρίου “Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές”.

 

 

 

 

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

 

Φίλες και φίλοι Σύνεδροι,

 

Έχω τη χαρά και τη τιμή, ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής (και πρώην Βουλευτής) να συμμετέχω στο 11ο Συνέδριο της μεγάλης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά, υπό τον σημερινό άξιο Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, είμαι ευτυχής γιατί, τύχη αγαθή, είχα την ευκαιρία να συμμετέχω και να απευθύνω λόγο προς τους Συνέδρους και στα προηγούμενα δέκα Συνέδρια, με πρώτο στη Χαλκιδική υπό τον τότε αείμνηστο Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Νέοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Σήμερα, είμαστε όλοι εδώ ενωμένοι και «έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» με επικεφαλής τον άξιο και συνετό πολιτικό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το θέμα που αναφερόμαστε αυτή την ώρα είναι η Οικονομία: «από τη μιζέρια στις νέες δουλειές».

Ακούσαμε ως τώρα σπουδαίους ομιλητές με ενδιαφέρουσες προτάσεις για το και πως θα οδηγήσουμε την οικονομία έξω από τη κρίση.

Προσωπικά, πριν αναφερθώ σε ειδικότερα σημεία περί την οικονομία, θέλω να σας πω ξεκάθαρα πρώτα ότι η Οικονομία δεν αποτελεί αυτόνομο Πυλώνα λειτουργίας της Πολιτείας. Όποιες και αν είναι οι προτάσεις και όσο σωστές κι αν θεωρηθούν ότι είναι, η εφαρμογή και απόδοση τους δεν εξαρτάται μόνο από το ακριβές περιεχόμενο τους.

Η λειτουργία και απόδοση της οικονομίας υπέρ του συνόλου των πολιτών (γιατί αυτό είναι το ζητούμενο), έχουν ως προϋπόθεση την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των Θεσμών και ειδικότερα την απρόσκοπτη λειτουργία της διάκρισης των εξουσιών. Δηλαδή, α) της Νομοθετικής (Βουλή), β) της Εκτελεστικής (Κυβέρνηση – Διοίκηση) και της Δικαστικής (Δικαιοσύνη). Είμαστε κοινωνία ανθρώπων, κοινωνία πολιτών μιας οργανωμένης Πολιτείας, όπου υπάρχει (μπορεί να υπάρχει) ο σεβασμός στους νόμους και τις αρχές της Πολιτείας, αλλά και της ευθύνης της ορθής εφαρμογής των νόμων.

Η παράταξη μας ως Κέντρο Πολιτικής της έχει τον άνθρωπο, ως Φιλοσοφία της τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό και ως Στόχο της την ευημερία όλων των πολιτών. Μια ευημερία που μπορεί να επιδιωχθεί, επιτευχθεί και διασφαλιστεί μέσα από την ανάπτυξη, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αναδιανομή του πλούτου με όρους ισονομίας, ισοτιμίας, αξιοκρατίας και ευθύνης κατά την άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Θέλουμε μια Πολιτεία, όπου ο άνθρωπος, ως άτομο- προσωπικότητα και ως μέλος της κοινωνίας των πολιτών, να μπορεί να ασκεί ελεύθερα και δημοκρατικά την ατομική και συλλογική του δράση! Πρώτιστα, λοιπόν, αγαθά παραμένουν: η ελευθερία, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Ως πολίτες αυτής της μεγάλης παράταξης της ΝΔ, ατομικά και συλλογικά πιστεύουμε στην ελεύθερη και ανοιχτή οικονομία, την οικονομία της αγοράς, αλλά με κοινωνική ευθύνη. Εκεί όπου το άτομο με ελευθερία και πρωτοβουλία μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του σε συνθήκες σταθερότητας, βεβαιότητας και ασφάλειας για τον ίδιο και το περιβάλλον του (κοινωνικό και φυσικό). Για να εξασφαλισθεί πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής δράσης, θέλουμε ένα Κράτος Δικαίου, Κράτος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό! Ένα Κράτος σύγχρονο, που θα στηρίζεται στον αξιακό παραδοσιακό και σύγχρονο πολιτισμό του, ως συνέχεια της ιστορίας του! Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις συνθήκες εκείνες που απαιτεί μια δυναμική και ευημερούσα Ελλάδα, όπου ο πολίτης σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις παραδόσεις, τη πίστη και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες στις οποίες στηρίχθηκε ο ευρωπαϊκός  πολιτισμός και η εξωστρέφεια!

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τις αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες δράσεις των πολιτών, για να χτίσουμε μια ενεργή και αποτελεσματική οικονομία προς όφελος του συνόλου της Κοινωνίας.

Με αυτές τις συνθήκες ο άνθρωπος δρα και ευημερεί ως δημιουργός!

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε  ευκαιρίες και δυνατότητες στον άνθρωπο να ξεδιπλώσει τον εαυτό του, να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές και δεξιότητές του, προκειμένου να παράγει δημιουργικά προστιθέμενη αξία αλλά και εσωτερική ικανοποίηση. Γιατί ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη, αλλά και πνεύμα και ψυχή! Έτσι, χτίζουμε με διαφάνεια την οικονομία της παραγωγής και της δημιουργίας και όχι, κατ’ ανάγκην, την οικονομία των παρακλητικών επιδομάτων, που σήμερα η κυβέρνηση παράγει με τη πολιτική της. Η πρόνοια και τα διάφορα επιδόματα, είναι μέρος της κοινωνικής πολιτικής του Κράτους Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που στηρίζεται  στην αναπτυξιακή πολιτική και μεγέθυνσης της Οικονομίας!

Ο άνθρωπος, ως άτομο, αλλά και ως μέλος μιας συλλογικής δράσης – ομάδας, έχει αποδειχθεί ιστορικά, ότι γίνεται δημιουργός και ευτυχής, μόνο εκεί που του εξασφαλίζονται συνθήκες ατομικής πρωτοβουλίας και ελεύθερης δράσης και όχι σε συνθήκες ανελεύθερων καθεστώτων, που του στερούν τη πρωτοβουλία, τα κίνητρα δράσης και δημιουργίας! Θέλουμε υπεύθυνους και όχι ανεύθυνους πολίτες.

Εννοείται, ότι σε μια οργανωμένη κοινωνία, ευρωπαϊκού προτύπου, λειτουργεί το Κράτος Δικαίου και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους όρους υγιούς ανταγωνισμού με κοινωνική αντίληψη!

Με αυτές τις συνθήκες και προϋποθέσεις η ΝΔ συγκροτεί ένα Πρόγραμμα Οικονομίας, όπου με βάση το Χάρτη των Παραγωγικών Δυνατοτήτων της Χώρας και  με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο δυναμικό της επιδιώκει την εξυγίανση και την ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών, ως άτομα και ως κοινωνικές ομάδες!

Και αυτό θα το πετύχει με μέσα και μέτρα δυναμικής και παραγωγικής, δημοσιονομικής και τραπεζικής πολιτικής (χρηματοδοτικής), νομοθετώντας κίνητρα και καταργώντας αντικίνητρα.

Δεν χωράει αμφιβολία, ότι η πολιτική των φόρων, των εισφορών, των διαφόρων κοινοτικών παροχών και των προγραμματισμένων ενισχύσεων βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πολιτικής θα κινηθούν προς τη σωστή αναπτυξιακή και δίκαιη αναδιανεμητική πολιτική. Ναι στη μείωση των φόρων, όχι όμως, μόνο οριζόντια, αλλά και διαρθρωτικά έτσι ώστε οι συντελεστές φορολόγησης να ανταποκρίνονται σε διασφάλιση κινήτρων αναπτυξιακής πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Το ίδιο να ισχύσει και με τη πολιτική των εισφορών σε άσκηση πολιτικής κοινωνικής ασφάλισης προσώπων και ασφάλειας παραγωγής.

Πρέπει να εφαρμοσθεί φορολογική  πολιτική κινήτρων για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρξει ευνοϊκός συντελεστής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις:

α) που παράγουν με αυξημένη προστιθέμενη αξία

β) που παράγουν και διαθέτουν πρώτες ύλες στη παραγωγική διαδικασία

γ) που είναι εξαγωγικού χαρακτήρα (κάνουν εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων)

δ) που καινοτομούν

ε) που απασχολούν αριθμό εργαζομένων

Κατά τον ίδιο τρόπο να εφαρμοσθεί ειδική εισφορολογική πολιτική και να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο αναπτυξιακά αλλά και δημογραφικά κριτήρια (είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μειώνει τα επιδόματα πολυτεκνίας;)!

Ένα παρόμοιο παράδειγμα είναι ο αγροτικός τομέας, ο οποίος υπερφορολογείται και υπερεισφορολογείται. Στη χώρα μας, είναι γνωστό, ότι τα μεσαία εισοδήματα (κυρίως) μειώθηκαν δραματικά από υψηλούς φόρους και αβάστακτες εισφορές. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε άνοδο τη φοροδιαφυγή, αφού δεν είναι εύκολο να χτίσεις φορολογική συνείδηση σε μια κοινωνία όπου τα εισοδήματα ακόμη και σε επίπεδο φτώχειας φορολογούνται πάνω από το 50% έως και 70%!

Καταθέτω στο Προεδρείο, εξειδικευμένη πρόταση για την ασφάλιση στον αγροτικό τομέα, καθώς κα πρόταση για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

 

Αγαπητοί Σύνεδροι, φίλες και φίλοι,

Ο χρόνος τελείωσε. Χαίρομαι γιατί όλοι μαζί ενωμένοι με δύναμη και σύνεση θα δουλέψουμε, για να επιβεβαιώσουμε, μια φορά ακόμη, ότι η Νέα Δημοκρατία ως μεγάλη Παράταξη με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επαναφέρει το κλίμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και δημιουργίας ώστε  οι πολίτες να επανακτήσουν το χαμόγελο και την υπερηφάνειά τους.

 

Οι προτάσεις του κ. Βεργίνη που κατέθεσε για την ασφάλιση στον Αγροτικό Τομέα :

 

 1. Ο ΟΓΑ να παραμείνει ανεξάρτητος ασφαλιστικός οργανισμός. Αυτό επιβάλλουν οι ειδικές συνθήκες του επαγγέλματος και οι ιδιαιτερότητες του Αγροτικού Τομέα
 2. Να ισχύσει κλίμακα Ασφαλιστικών Κατηγοριών (Α.Κ.) τεκμαρτού εισοδήματος. Ο αριθμός και το ύψος του εισοδήματος των Α.Κ. θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του αγροτικού εισοδήματος, κατά εκμετάλλευση, το πληθυσμό αριθμού ασφαλισμένων κατά κατηγορία και το συνολικό εισπραττόμενο ποσό ασφάλισης.
 • Το κατώτερο τεκμαρτό ποσό της πρώτης Α.Κ. θα ταυτίζεται με το κατώτερο ετήσιο βασικό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σήμερα 4.923€)
 • Το τεκμαρτό ποσό για την ανώτατη Α.Κ. δεν θα υπερβαίνει τις 50.000€.
 1. Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών θα καθορίζεται με βάση:

α) τον αριθμό των μελών της οικογένειας που ασχολούνται στην αγροτική Επιχείρηση (εκμετάλλευση)

β) την ηλικία των εργαζομένων

γ) την ασφαλιστική κατηγορία

δ) το μέγεθος και το είδος της εκμετάλλευσης ( εντατική και εκτατική καλλιέργεια)

 • Το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς για σύνταξη, που αφορά τον αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης, δεν θα υπερβαίνει το 18%, για την υγεία το 6% και το ΛΑΕ το 0,5%.
 • Το ύψος της εισφοράς για σύνταξη θα διαφοροποιηθεί χαμηλότερο για τη/το σύζυγο που δεν είναι αρχηγός και ακόμη χαμηλότερο θα είναι για τα τέκνα που απασχολούνται στην επιχείρηση μέχρι την ηλικία των 30 ετών.
 • Για τους νέους αγρότες, ως αρχηγοί εκμετάλλευσης, θα ισχύσει άλλο ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς! Η διαφοροποίηση των ποσοστών ασφάλισης και η μείωση τους, στόχο έχουν την αύξηση των ασφαλισμένων, τη συνολική μείωση εισφορολογίας των φορολογητέου αγροτικού εισοδήματος και οπωσδήποτε μείωση της μαύρης εργασίας.
 1. Δημιουργία σώματος ελεγκτών και μηχανισμών ελέγχου εισφοροδιαφυγής
 2. Δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης Αγροτών (ανεξάρτητο)
 3. Δημιουργία αυστηρού Μητρώου «κατ’ επάγγελμα αγροτών»
 4. Σύνταξη

Σ’ ό,τι αφορά τη σύνταξη προτείνεται,

Η σύνταξη ν’ αποτελείται από βασική ή εθνική και πρόσθετη. Το πρώτο μέρος θα αποτελεί τη βασική ή αλλιώς εθνική σύνταξη και το δεύτερο τη πρόσθετη  σύνταξη που υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης! Το ποσοστό αναπλήρωσης πρέπει να λαβαίνει υπόψη το ύψος της Ασφαλιστικής Κατηγορίας και τα χρόνια ασφάλισης. Η σχέση σταθερού και μεταβλητού στοιχείου πρέπει να στηριχθούν  στις αρχές της ανταποδοτικότητας και της αναλογικότητας.

Το καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης να μην είναι κατώτερο του 60% και όχι ανώτερο του 85% της εισοδηματικής Ασφαλιστικής Κατηγορίας (Α.Κ.) στην οποία εντάσσεται ο ασφαλισμένος.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης να είναι σε 3 κατηγορίες. Το υψηλό ποσοστό 2% έως 20 χρόνια ασφάλισης το δεύτερο ποσοστό 1,8% έως 30 χρόνια και 1,7% άνω των 30 ετών ασφάλισης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατ’ εξαίρεση στον αγροτικό τομέα σήμερα κάθε χρόνο ασφαλίζονται 15-16.000 αγρότες και 25.000 πεθαίνουν!! Αυτό το σημείο οδηγεί σταθερά σε βελτίωση της σχέσης ασφαλισμένων / συνταξιούχων.

 

Αποτέλεσμα της πρότασης είναι:

 • Η αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων κατά 150.000, με σύνθημα κανένας ανασφάλιστος (άλλωστε αυτό απαιτεί ο νόμος) και μείωση της μαύρης εργασίας.
 • Η αύξηση των εισπράξεων κατά 300 εκατομμύρια ευρώ (αντί μείωση)
 • Μείωση εισφορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από 81,6% σε 58-60%.
 • Μείωση του ποσού των απλήρωτων εισφορών
 • Αύξηση της εισπραξιμότητας
 • Επάρκεια πόρων για πληρωμή συντάξεων
 • Αυστηρός έλεγχος θεσμικός – διοικητικός