Προτεραιότητα στα θέματα Υγείας και Παιδείας

29/08/2018 16:35Views: 78

 

Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο πρώην Βουλευτής και Διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης.

Ξεκινώντας τον σχολιασμό από τα προβλήματα του νησιού και αναφερόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, είπε ότι έχει τονίσει κατ’ επανάληψη πως  τα θέματα υγείας έχουν άμεση προτεραιότητα για τον πληθυσμό όχι μόνο της Λευκάδας, αλλά και όσων επισκέπτονται το νησί στους μήνες τουριστικής περιόδου που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.

  1. Θέματα Υγείας

“Είναι γεγονός ότι οι νοσοκομειακές υποδομές στην Λευκάδα περιορίζονται μέχρι στιγμής στο παλιό νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας της Βασιλικής, καθώς το προσωπικό αν και έχει αυξηθεί δεν είναι μόνιμο και παράλληλα δεν είναι σωστά κατανεμημένο στις κλινικές και αυτό δημιουργεί προβλήματα, καθώς οι ελλείψεις είναι σημαντικές ιδιαίτερα στην χειρουργική κλινική.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει γιατρός να εφημερεύει στην χειρουργική κλινική και να έχουμε την συνήθεια να παραπέμπουμε τα περιστατικά στην Πρέβεζα και Άρτα,”,  Είπε  ότι «φοβάται ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς δεν συμβαίνει μόνο μια φορά. Και  όταν αυτό παρατηρείται,  εκτός από το γεγονός ότι δημιουργεί πρόβλημα από την πλευρά των ασθενών δημιουργεί  παράλληλα και μια εντύπωση στους Λευκαδίτες ότι αποδυναμώνεται το Νοσοκομείο Λευκάδας, όχι μόνο με την έννοια να ενισχύσουμε το Νοσοκομείο Πρέβεζας, αλλά ότι δεν λειτουργεί με επάρκεια το δικό μας. Αυτό είναι θέμα του διοικητή του Νοσοκομείου. Δεν μπορεί να αντιδρούμε την τελευταία στιγμή, αλλά να υπολογίζουμε αν θα έχουμε γιατρό. Και αυτά όπως είπε τα έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη στον διοικητή Λευκάδας σε επίσκεψη μαζί του, αλλά και μέσα από την αρθρογραφία του.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι,   κατά καιρούς,  έχει αναφερθεί και στο γεγονός ότι το κλίμα στο Νοσοκομείο δε είναι ευχάριστο, καθώς πρέπει να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία και βοήθεια από όλες τις πλευρές.Δεν είναι δυνατόν να μην προβλέπεται τους καλοκαιρινούς μήνες το προσωπικό στο Νοσοκομείο. Όλα αυτά δημιουργούν προβληματισμό και ερωτήματα, καθώς πρέπει ο διοικητής του Νοσοκομείου να πάρει μια θέση και να δίνει απαντήσεις.

Στον ισχυρισμό της διοίκησης ότι «τρέχουν οι διαδικασίες για πρόσληψη επικουρικού και μόνιμου χειρουργού, αλλά και ότι η τωρινή κατάσταση είναι καλύτερη από  το 2015», είπε ότι δεν γίνεται κάθε φορά να κάνουμε βουτιά φυγής στο παρελθόν όταν θίγουμε τρέχοντα και καθημερινά  προβλήματα.

Επίσης, ανέφερε ότι χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, καθώς οι επικουρικοί δεν είναι μόνιμοι και δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν μετά την λήξη της σύμβασής τους. Αυτός που διοικεί ένα οργανισμό υγείας κοιτάζει να έχει μόνιμο προσωπικό και να φροντίζει πως να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών, καθώς αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε και στην παιδιατρική κλινική και όχι μόνο.

Μάλιστα στον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχε δωμάτιο  για να μείνει ο γιατρός  που θα εφημέρευε  και γι αυτό δεν ήρθε  είπε ότι δεν είναι σκέψεις σωστές αυτές! Υπήρξε παρέμβαση του  Αντιπεριφερειάρχη, στη συνέντευξη του στον Prisma 91,6, ωστόσο δεν τα είπε τόσο καθαρά τα πράγματα και πρέπει να τα λέμε όπως είναι, συμπλήρωσε!

Μάλιστα είπε ότι όποιος εφημερεύει μένει σχεδόν πάντα εντός νοσοκομείου και όχι εκτός, τονίζοντας  και πάλι ότι  αυτή δεν είναι δικαιολογία και δεν πρέπει να την επικαλούμαστε.

 

“Το νοσοκομείο Λευκάδας έπρεπε ήδη να έχει συμπληρώσει το απαραίτητο προσωπικό, ώστε όταν ανοίξει το Νέο Νοσοκομείο να έχει πλήρη επάρκεια σε όλες τις κλινικές.

Το νέο Νοσοκομείο θα πρέπει μεταξύ άλλων να είναι κέντρο προσέλκυσης ικανών και μόνιμων ανθρώπων, τόσο σε νοσηλευτικό, όσο και σε ιατρικό καθώς και διοικητικό προσωπικό και να πάρει διαστάσεις υψηλών προδιαγραφών, είπε χαρακτηριστικά: τι προδιαγραφές θα πάρει αν ξεκινήσει και λείπουν τα ουσιώδη, προσθέτοντας ότι τότε θα ήταν καλύτερα να μην ξεκινήσει.

Πρέπει , επίσης, να  μάθουμε γιατί διαλύθηκε το Τμήμα  Οδοντιατρικής    το οποίο είχε φροντίσει  η Πρώην Διοικήτρια κα Μαριάνθη Μεσσήνη  και το λειτουργούσε  με πλήρη επάρκεια  η Δρ. Ελένη Κατωπόδη !

Επίσης, δεν είναι περιττό  να επαναλάβω ότι στο τελευταίο, τουλάχιστο ενάμισυ  χρόνο, επαναλαμβάνεται ότι σύντομα θα γίνουν  τα εγκαίνια  του νέου  Νοσοκομείου, αλλά ακόμη δεν  ολοκληρώθηκαν τα έργα πρόσβασης προς το Νοσοκομείο και εκείνα των ομβρίων υδάτων, ενώ  βρίσκεται  σε πλήρη εκκρεμότητα και το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού!

  1. Το Θέμα των  ΤΕΙ

Σχολιάζοντας το τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης που δημιουργείται στην Λευκάδα, είπε ότι ο ίδιος ως βουλευτής έκανε τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθούν τα τμήματα που λειτουργούν αυτή την στιγμή στο ΤΕΙ, λέγοντας ότι αυτά τα αντικείμενα έπρεπε να παραμείνουν.

Όλοι οι άρχοντες του τόπου έπρεπε να γνωρίζουν ή γνώριζαν ενωρίτερα  ότι συζητιέται η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος λειτουργίας στα Ιόνια Νησιά και έπρεπε να μην δοθεί το αντικείμενο των ΤΕΙ στην Κέρκυρα  πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος.

Μάλιστα είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί κάθε τόσο θα πρέπει να αλλάζει η εκπαίδευση στην Λευκάδα, να γίνονται νέα τμήματα και οι καθηγητές να ταλαιπωρούνται και να περιμένουν να δουν  τι θα γίνει στην συνέχεια.

Όσον αφορά  το συνολικό Νομοσχέδιο το χαρακτήρισε πρόχειρο, ενώ τάχτηκε υπέρ της ανωτατοποίησης του ΤΕΙ, λέγοντας ότι είναι καλή η δημιουργία Ιόνιου Πανεπιστημίου.

“Πρέπει ωστόσο να διασφαλίσουμε αν η εκπαίδευση θα παρέχεται, σωστά, ορθά και αποδοτικά. Αυτό έχει  μεγαλύτερη σημασία από το όνομα.

Ο κύριος Βεργίνης επέμεινε στο ότι θα έπρεπε τα τμήματα του ΤΕΙ να παραμείνουν αναβαθμισμένα στο νησί, λέγοντας ότι τόσο ο Δήμαρχος, όσο ο Βουλευτής και ο οποιοσδήποτε άλλος να μην, είχαν  ενδώσει σε αυτό που έγινε.

 

Άλλωστε, η λειτουργία  του νέου ΤΕΙ  στη Λευκάδα  (και αλλού) θα λειτουργήσει με βάση  συγκεκριμένες  προϋποθέσεις όπως προβλέπει το άρθρο 11.

Συγκεκριμένα: Για τα τμήματα α,δ, και ε, όπου το (δ)  αφορά την  ίδρυση τμήματος  στη Λευκάδα, στο άρθρο  αναφέρεται ότι η έναρξη  της εκπαιδευτικής λειτουργίας  του Τμήματος καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από  συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του  εκπαιδευτικού προσωπικού  και πάντως όχι αργότερα από το Ακαδημαϊκό  έτος 2021/22. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της Εκπαιδευτικής  λειτουργίας.

    Κατ’ εξαίρεση για την  έναρξη  της εκπαιδευτικής λειτουργίας και την  εισαγωγή των πρώτων φοιτητών κατά το  ακαδημαϊκό  έτος 2019/20 η απόφαση της Συγκλήτου εκδίδεται έως την  31 Δεκεμβρίου 2018».

 

Εδώ  προκύπτουν ορισμένα  σοβαρά  ερωτήματα που δυσκολεύουν  πολύ  τη περίπτωση της Λευκάδας και επομένως τους υπεύθυνους που χειρίστηκαν το θέμα:

Πρώτον:  Είναι ξεκάθαρο  ότι η Σύγκλητος δεν θα  εγκρίνει  ποτέ  την έναρξη λειτουργίας του νέου  Τμήματος  παρά μόνον όταν καλύπτονται  αυστηρά οι  δύο προϋποθέσεις:   Οι κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και η επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού!

Δεύτερον: Το Νέο  Τμήμα  για να λειτουργήσει  το ακαδημαϊκά έτος  2019/20 πρέπει η απόφαση της Συγκλήτου να έχει εκδοθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 ! Το ερώτημα  που προκύπτει : Οι δύο ανωτέρω προϋποθέσεις θα έχουν ολοκληρωθεί ή θα  έχουν τουλάχιστον δοθεί  οι απαραίτητες  και αναγκαίες εγγυήσεις ώστε  η Σύγκλητος να τις αποδεχθεί;

Γίνεται κατανοητό ότι είναι τεράστια και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και της Συγκλήτου. Σημειώνω ότι το οικόπεδο και το κτίριο , όπου το Κέντρο Νεότητας, ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών και ακόμη δεν έχουν δοθεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Τρίτον:  Το νέο Τμήμα  για να λειτουργήσει το 2020/21 πρέπει  να ληφθεί απόφαση της Συγκλήτου τον Ιούνιο του 2019,  δηλαδή  το προηγούμενο έτος από το έτος  έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Άραγε, θα έχουν ικανοποιηθεί οι δύο προϋποθέσεις;

Τέταρτον:  Για να λειτουργήσει  το  ακαδημαϊκό έτος  2021/22  που είναι και η τελευταία ευκαιρία που δίνει ο  νόμος πρέπει  οι δύο προϋποθέσεις  να έχουν ικανοποιηθεί  ως τον Ιούνιο  του 2020!

Συμπέρασμα:  Η Λευκάδα κινδυνεύει να χάσει την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Τμήματος αν δεν είναι  έτοιμη στις  κτηριακές εγκαταστάσεις  ως τον Ιούνιο του 2020!

Σημείωση:   Τι θα γίνει με το ακαδημαϊκό έτος  2018/19; Σ ’αυτό το  θέμα δεν αναφέρεται ρητά Νόμος ! Το Βέβαιο  είναι ότι δεν  μπορεί να λειτουργήσει το νέο Τμήμα. Τότε, μήπως θα λειτουργήσει το υπάρχον ΤΕΙ;

Κατά την προσωπική μου άποψη, από το Νόμο τεκμαίρεται ότι  το ΤΕΙ  με τη σημερινή του μορφή  πρέπει να λειτουργήσει με την εγγραφή νέων φοιτητών. Δεν μπορεί να υπάρξει κενό  γιατί,  κατά νόμον , τα νέα τμήματα  πανεπιστημιακού επιπέδου  σε όλα τα νησιά του Ιουνίου θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2019/20!

Συνεπώς, κατά  την προσωπική μου γνώμη , η άποψη  που έχει διατυπωθεί , από ορισμένους , ότι  κατά το ακαδημαϊκό έτος  2018/19 δεν θα λειτουργήσει  ΤΕΙ στη Λευκάδα  με νέες εγγραφές, δεν ευσταθεί  και θα είναι λάθος  οι υπεύθυνοι της Λευκάδος να αποδεχθούν διαφορετική ερμηνεία.

Επίσης, στην  κριτική που ακούστηκε ότι ο τοπικός Βουλευτής κ. Καββαδάς έπρεπε να ψηφίσει το Νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου Τμήματος στην Λευκάδα, ο κ. Βεργίνης απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει σε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί δεν δίνει  ολοκληρωμένες ορθολογικές λύσεις για θέματα παιδείας, η οποία διαχρονικά ασθενεί βαρύτατα και όχι μόνο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.. “Ένας βουλευτής δεν ψηφίζει μια διάταξη μόνο, κατ΄ εξαίρεση, επειδή δημιουργείται το Νομοσχέδιο στο σύνολό του τμήμα στην Λευκάδα, αλλά νομοθετεί για όλη την Ελλάδα και όχι για την περιοχή του. Αν πάσχει γιατί να το ψηφίσει;”

 

Ωστόσο και για την Λευκάδα όπως είπε δεν γνωρίζει αν ο βουλευτής συμφωνούσε με το συγκεκριμένο τμήμα.  Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Δήμαρχος αλλά και οι υπόλοιποι , αν δεν κάνω λάθος , είχαν αναγγείλει την δημιουργία τμήματος ναυτιλιακών σπουδών και  έδειξαν ικανοποιημένοι! Αυτό εξαφανίστηκε χωρίς να δοθεί  εξήγηση.

Αυτή η παλινδρόμηση και η κατάσταση που δεν γνωρίζει κανείς την επόμενη μέρα τι ειπώθηκε από την προηγούμενη, δεν είναι εκπαίδευση και το όλο θέμα υποφέρει! Και πρόσθεσε, λέγοντας , ότι στην Λευκάδα έπρεπε να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα Τμήματα!

3, Προσωπικές ερωτήσεις και αναφορές

 

Στο ερώτημα για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τον ίδιο και αν προσδιορίζεται σε αυτοδιοικητικό ή κοινοβουλευτικό επίπεδο, ανέφερε ότι ως υπεύθυνο άτομο σε όλη του την ζωή, είπε ότι είναι στην διάθεση των Λευκαδίων και του κόμματος για να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

«Φαντάζομαι ότι οι ιθύνοντες γνωρίζουν και το παρελθόν μου και το παρών μου και μπορεί να μαντέψουν το μέλλον μου», αφού γνωρίζουν πολύ καλά τα αντικείμενα που γνωρίζω από πολύ καλά έως άριστα.  Σε αυτά θα με εμπιστευτούν που πραγματικά πρόκειται να αποδώσω.»

«Εγώ όπου πάω θέλω να γνωρίζω το αντικείμενο και να είμαι παρόν.

Η αλήθεια είναι ότι επιτέλους πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα και να πάρουμε τους κατάλληλους για το κατάλληλο αντικείμενο. Ο κ. Βεργίνης έχει δώσει όχι δείγματα, αλλά αποδείξεις και των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων και παράλληλα χρηστής διοίκησης.»

«Αν λοιπόν ο πρόεδρος του κόμματος θεωρεί ότι μπορώ  να προσφέρω να είστε σίγουρος ότι θα κάνει την σωστή επιλογή, στο που θα προσφέρω και θα την περιμένετε.»

 

Μάλιστα στο ερώτημα αν τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Λευκάδα μπορούν να διεκδικήσουν τον Δήμο στην Λευκάδα, είπε ότι τα τοπικά στελέχη πρέπει πάντα να αποφασίζουν συλλογικά και πάντα στο πνεύμα και γράμμα του Καταστατικού της Παράταξης.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχει διάσταση στα στελέχη ως προς τις διαδικασίες, διότι υπάρχει συγκεκριμένο καταστατικό που προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η έκφραση της γνώμης της Τοπικής Επιτροπής του κόμματος, πρέπει να είναι μέσα στα χρονικά πλαίσια, αλλά και αξιοκρατικά κριτήρια.

Από εκεί και πέρα η τελική απόφαση είναι του Προέδρου να ορίσει τους τρεις υποψηφίους.

Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν σκέφτεται με στενή κομματική αντίληψη. Εκτιμώ ότι θα στηρίξει όσους ικανούς δηλώσουν ενδιαφέρον και κάποιον θα στηρίξει, ωστόσο δεν θα δώσει χρίσμα.( με εξαίρεση Αθήνα – Θεσσαλονίκη- Πάτρα και άλλες δύο τρεις μεγάλες πόλεις).

Στο ερώτημα αν υπάρχει στο μυαλό του κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο,  είπε ότι κάποια στιγμή ο λαός να αποφασίζει πιο δημιουργικά και αποφασιστικά και τα κόμματα να επιλέγουν πρόσωπα κύρους, καθώς η δημοκρατία αρχίζει να λειτουργεί από την δημοκρατική συγκρότηση και   λειτουργία των κομμάτων, οι  επιλογές των οποίων  πρέπει να είναι  αξιοκρατικές  και να λαμβάνονται  κατά δημοκρατικό τρόπο!

Μάλιστα ανέφερε ότι παρόλο που ο ίδιος δεν θα επιλέξει, υπάρχουν ικανά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας στο δημοτικό συμβούλιο ενώ θα υπάρξουν και νέα που θα βγουν. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει μια ορθή επιλογή, η πρότασή της να είναι ορθολογική, το κόμμα να κάνει την ορθή επιλογή, αλλά και οι κάτοικοι να επιλέξουν ανάλογα και όχι με την απόλυτη κομματική διαύγεια, λέγοντας ότι κάποτε πρέπει να επιλέγουμε ικανά πρόσωπα με γνώσεις, ικανότητες, εμπειρία και κυρίως να έχουν διοικητικά, οργανωτικά και διαχειριστικά στοιχεία, γιατί ο Δήμαρχος αποφασίζει και υπογράφει .

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο νυν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στήριξε το κόμμα, «κλέβοντας» την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ στην μονοεδρική Λευκάδα είπε ότι  και οι τρεις συνυποψήφιοι  συνέβαλαν  κατά το μέτρο των δυνατοτήτων και  ικανοτήτων  του καθενός και της πρακτικής στο να πάρουν την έδρα. Αν  είναι ο ίδιος υποψήφιος  θα συμβάλει, αλλά θα συνεργαστεί ακόμα και αν δεν είναι υποψήφιος. Πρόσθεσε ότι ο  κύριος Καββαδάς θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής, εκτός και αν επιλέξει κάτι άλλο. Ωστόσο το θέμα είναι ότι η παράταξη πρέπει να ομονοήσει και να δει την συνισταμένη για να πάρουμε την έδρα.

Τώρα στο ερώτημά σας πως χάθηκε τότε η έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και κερδήθηκε  από την Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν πολλοί λόγοι και συμπτώσεις. Δόθηκε μάχη και αυτό δεν γίνεται μόνο από τους υποψηφίους.Όλοι μαζί  δώσαμε τη μάχη και κερδίσαμε  την έδρα.  Η όλη δουλειά  μου στον ΟΓΑ  ποιον βοήθησε!

Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να λέει κανείς «εγώ» . Όταν πήρα την έδρα, ως βουλευτής ,ευχαρίστησα τον κύριο Σολδάτο γιατί μαζί πήραμε την έδρα και το ίδιο έκανε και ο κύριος Σολδάτος γιατί επίσης συνεισέφερα.

Άρα η προσπάθεια είναι συλλογική».