Πρωτογενής τομέας και τουρισμός: Ένα πλήρες πακέτο για την ανάπτυξη της Λευκάδας

27/12/2014 13:34Views: 161

relaxing       protog

 

Γράφει ο Δημότης της Λευκάδας | dimotislefkadas1@gmail.com

 

Σε προγενέστερη αρθρογραφία μου, αναφέρθηκα πλείστες φορές, σε δύο σημαντικούς τομείς της τοπικής οικονομίας της Λευκάδας και των νησιών της, την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό της.
Προσωπικά, πιστεύω και φαντάζομαι αν όχι όλοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον από εσάς, το ίδιο πιστεύετε. Ό,τι δηλαδή, οι δύο ανωτέρω πυλώνες κινούν το σύνολο της τοπικής οικονομίας και δημιουργούν προσδοκίες και στους άλλους κλάδους. Σύμφωνα μάλιστα, με επίσημες πληροφορίες που έχω από  επαγγελματικούς φορείς του νομού, οι φετινές επισκέψεις τουριστών στο νησί, ήταν αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, μπορεί η παραγωγή ελαιόλαδου, να μην είναι η αναμενόμενη, αλλά σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η τιμή του προϊόντος μέχρι στιγμής, κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και σίγουρα σε υψηλότερες τιμές από τις προηγούμενες χρονιές.
Έτσι, η καλή εικόνα που καταγράφεται στους συγκεκριμένους τομείς της τοπικής οικονομίας δεν είναι η ίδια όμως και στους υπόλοιπους τομείς. Και αναφέρομαι στην οικοδομή που έχει νεκρωθεί εντελώς, ενώ η κατανάλωση, που είναι ο αιμοδότης του εμπορικού κομματιού, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πενιχρού ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος, δεν αυξάνεται. Αν μπορεί κανείς να δώσει κάποια εξήγηση στο φαινόμενο αυτό, είναι ότι οι ανωτέρω τομείς
της οικονομίας είχαν υπερθερμανθεί την περίοδο των «παχιών αγελάδων»! Δηλαδή, την περίοδο του εύκολου δανεισμού και του ευδαιμονικού καταναλωτισμού και τώρα που τους ήρθε ο λογαριασμός πληρώνουν τα σπασμένα! Και κατά πως φαίνεται, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψουν και σίγουρα η αισιοδοξία έχει χαθεί προ πολλού, στο γεγονός, αν οι τομείς αυτοί της οικονομίας μπορούν στο μέλλον να βρεθούν σε παρόμοια επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος.
Όπως, επίσης και ο δημόσιος τομέας, δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον, αλλά φαντάζομαι ούτε και στο απώτερο, να μπορέσει να προφέρει εισοδήματα, σε υπαλληλικό προσωπικό και προμηθευτές, αντίστοιχα εκείνων των παρελθόντων χρόνων.
Η οικονομία λοιπόν της Λευκάδας αλλά και της χώρας γενικότερα, είναι προφανές ότι θα κατασταλάξει σε νέα χαμηλότερα επίπεδα. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν στο πόσο χαμηλά θα φτάσει η οικονομία θα εξαρτηθεί από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκτός αυτής. Το σίγουρο, όμως είναι, ότι οι τομείς που έπαιζαν ρόλο στο παρελθόν και κατείχαν πρώτη θέση στο τρένο της ανάπτυξης θα περάσουν στις
πίσω θέσεις του βαγονιού. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία σε καινούριους τομείς να αναδειχτούν και να πρωταγωνιστήσουν στο νέο κύκλο οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού «status » που δημιουργείται στη χώρα μας. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν, κατανοήσουμε τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε κάνει όλοι μας το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε παρακάτω.
Σε ό,τι αφορά τη Λευκάδα και τα νησιά της, «το παρακάτω», δηλαδή την οικονομική της ανάπτυξη, όλα δείχνουν ότι σύντομα θα τη βρούμε στο πλήρες πακέτο
που έχει την ονομασία «πρωτογενής τομέας και τουρισμός». Δύο τομείς, που κατά τη γνώμη μου συνιστούν την απόλυτη οικονομική ισορροπία! Γιατί, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή λειτουργούν και δίνουν εισόδημα το οποίο αργά ή γρήγορα θα διαχυθεί και θα φτάσει και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Αν μάλιστα, οι συγκεκριμένοι αυτοί τομείς, καταφέρουν και προσθέσουν ή συμπληρώσουν, επιχειρήσεις μεταποίησης και υποστήριξης τότε είναι σίγουρο ότι θ’ αυξήσουν το επιπλέον τους εισόδημα. Αυτό βέβαια που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να παραμένουν ανταγωνιστικοί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Κι όλα αυτά γιατί εξαρτώνται έμμεσα και άμεσα από το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.
Τι θέλω να πω με αυτό;

Ότι το λάδι φέτος, μπορεί να έχει καλύτερη τιμή εξαιτίας έλλειψης του προϊόντος, λόγω των καταστροφών στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές χώρες αλλά αυτό μπορεί να μην συμβεί τον επόμενο χρόνο. Ότι οι αφίξεις και η προσέλευση τουριστών, μπορεί φέτος να είχαν αυξητικές τάσεις αλλά για να συνεχίσουν να έχουν ανοδική πορεία, θα πρέπει να προσφέρονται εξίσου ανάλογες ποιοτικές υπηρεσίες και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Κι αυτό, γιατί η οικονομία του νομού και της ευρύτερης περιοχής αλλά και της χώρας μας γενικότερα, έχει να κάνει, με το τι γίνεται στη γειτονιά μας και τον κόσμο ολόκληρο.
Όσο λοιπόν υπάρχει καιρός, αξίζει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι δεν φτάνει να παράγεις ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Πρέπει να ψάξεις να βρεις και τους αγοραστές. Δεν φτάνει να υπερηφανεύεσαι, ότι έχεις τις καλύτερες παραλίες με τις ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές. Χρειάζεται να έχεις τα μάτια σου και τα σύνορα ανοιχτά. Αλλά ταυτόχρονα και έναν καθημερινό δίαυλο επικοινωνίας με όλο τον κόσμο. Διανύουμε μια εποχή, που όλα είναι αλληλοεξαρτόμενα και άλληλοτροφοδοτούμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν θα πρέπει να ομφαλοσκοπούμε, να αυτοθαυμαζόμαστε και να αυτοϊκανοποιούμαστε, ότι εμείς είμαστε το κέντρο της γης, όπου γύρω του περιστρέφονται όλοι οι άλλοι. Δεν θα πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Όλα αλλάζουν με φοβερή ταχύτητα και συνήθως με άσχημα αποτελέσματα. Όλα λοιπόν, θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο, όταν αντιληφθούμε όλοι μας, ότι οι ευκαιρίες είναι γι’ αυτούς που λειτουργούν με λογική και ρεαλισμό. Όχι με κουτοπονηριά και αεριτζίδικη πρακτική. Όταν εγκαταλείψουμε τομείς και πρακτικές που δεν μπορούν να υποστηριχτούν από την πραγματικότητα που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομία. Όταν αρχίσουμε να βλέπουμε το παρόν όπως ακριβώς είναι, μόνο τότε, θα μπορέσουμε να δούμε και το μέλλον με αισιοδοξία.