ΣΕΙΣΜΟΣ 2015: Θλίψη και Ντροπή!

27/04/2018 18:59Views: 68

ΑΡΘΡΟ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Δρ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΒΕΡΓΙΝΗ

 

            Κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και των εορτών του Πάσχα γύρισα την Πόλη της Λευκάδας και επισκέφτηκα αρκετά χωριά!  Συγκεκριμένα επισκέφτηκα από την Ανατολική πλευρά: Λυγιά – Επίσκοπo – Νικιάνα – Περιγιάλι – Νυδρί – Βλυχό – Πόρο και Φτερνό και από την Δυτική πλευρά του νησιού: Άγιο Νικήτα – Καλαμίτσι – Χορτάτα – Κομηλιό – Δρυμώνα – Αθάνι και Μοναστήρι «Άγιος Νικόλαος».

Συνάντησα παλιούς και νέους φίλους  και κουβέντιασα  μαζί τους τρέχοντα προβλήματα τοπικά και μη, πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος!

Συζητώντας ανατρέξαμε και στο παρελθόν. Αναπολήσαμε στιγμές ενημέρωσης και συνεργασίας και αναφερθήκαμε σε μεγάλα και μικρά έργα, σπουδαία και απαραίτητα, που πραγματοποιήθηκαν στη περίοδο της Βουλευτικής μου περιόδου (Μάρτιος 2004 – Οκτώβριος 2007) όπως και αργότερα όταν ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (2010 – 2014)! Δύο σημαντικές περίοδοι της ζωής μου!

Η πρώτη περίοδος που ήμουν Βουλευτής ήταν μια από την πιο κρίσιμη για τη Λευκάδα! Ήταν η περίοδος μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του Αυγούστου του 2003! Όλη η Λευκάδα και τα γύρω νησιά: Μεγανήσι – Κάλαμος – Καστός, αλλά και οι απέναντι περιοχές Ακαρνανίας και Πρεβέζης είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές σε όλο το δίκτυο των έργων υποδομής: Δρόμοι, Λιμάνια, Μαρίνα, Δικαστήρια, Νοσοκομείο, Εκκλησίες, Σχολεία, Δημόσια και Ιδιωτικά κτήρια, Λαϊκές Πολυκατοικίες, δεξαμενές και σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης, πεζοδρόμια, κατολισθήσεις που έκλεισαν τους δρόμους και έγιναν επικίνδυνες παγίδες κ.λ.π. Αρκετοί δρόμοι, περιφερειακοί και δημοτικοί, τοπικοί δημόσιοι και ιδιωτικοί, έγιναν αδιάβατοι και απροσπέλαστοι. Εκτός αυτών, όλα τα νοικοκυριά είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές στις οικοσυσκευές και όχι μόνο, ενώ ορισμένοι έχασαν και μέρος από τα ζώα τους.

Η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις Νομαρχιακές και Δημαρχιακές υπηρεσίες είναι γεγονός, ότι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να καταγράψουν τις ζημιές και να τις κοστολογήσουν. Όταν τον Μάρτιο του 2004 έγιναν εκλογές και εγώ είχα εκλεγεί Βουλευτής, το έργο των Επιτροπών καταγραφής των ζημιών δεν είχε, ακόμη, ολοκληρωθεί, ενώ ελάχιστοι είχαν πάρει τη νόμιμη αποζημίωση!

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως βουλευτή, σε συνεργασία με Δήμο και Νομαρχία, το έργο της καταγραφής και χαρακτηρισμού των κτιρίων, συμπληρώθηκε και ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και άρχισε αμέσως η καταβολή των επιδομάτων και αποζημιώσεων. Σύντομα, δε, έγινε ο προγραμματισμός εκτέλεσης των μεγάλων και μικρών έργων. Η μεγάλη καινοτομία τότε ήταν ότι δεν έγινε προγραμματισμός διόρθωσης και αποκατάστασης ζημιών, αλλά προγραμματισμός νέων έργων, στη βάση της προοπτικής των έργων και όχι της αποκατάστασής τους.

Αυτή ήταν η μεγάλη διαφορά έναντι του τι γινόταν στο παρελθόν μετά από κάθε καταστρεπτικό σεισμό. Γινόταν απλά οι επιδιορθώσεις και αποκαταστάσεις με βάση την υπάρχουσα βάση. Αυτό που έγινε τη περίοδο 2004 – 2007 ήταν η ανακατασκευή με βάση τα νέα δεδομένα και τη προοπτική του έργου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν όχι μόνο οι τρέχουσες, αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες! Αυτό, όμως, για να συμβεί έπρεπε, α) να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για να εκτελεσθεί το έργο και β) να βρεθεί ο κατάλληλος φορέας που να εκτελέσει το έργο στον συγκεκριμένο χρόνο!

Αυτές οι δύο συνθήκες (α+β) εξασφαλίστηκαν, μετά από έντονες προσπάθειες και συνεργασία μου με το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και περιβάλλοντος. Έτσι στα τριάμισι χρόνια επενδύθηκαν στην Λευκάδα πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω διαχρονικά τον τότε Υπουργό κ. Γεώργιο Σουφλιά, τους συνεργάτες του  Υφυπουργό και καθηγητή κ. Ξανθόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Τρυφωνίδη και τους τότε Υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιαίτερα τον κ. Γ. Πολιτόπουλο, Γενικό Δ/ντη της  ΥΑΣ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων).

Έτσι υλοποιήθηκαν τα μεγάλα έργα του οδικού δικτύου (που μέχρι τότε ήταν καχεκτικό και ανύπαρκτο), όλοι οι δρόμοι της πόλης (Ανατολική, Δυτική και Κεντρική πλευρά και ο δρόμος προς γέφυρα) τα δικαστήρια, οι λαϊκές κατοικίες, η πυροσβεστική, η μεταφορά και εγκατάσταση του ΚΤΕΛ σε νέο οικόπεδο (με δαπάνες των μετόχων), η απόκτηση του οικοπέδου του κληροδοτήματος Ασμένη και ο προγραμματισμός – χρηματοδότηση ανέγερσης του Νέου Νοσοκομείου και η αποκατάσταση ζημιών του Παλαιού Νοσοκομείου. Η αποκατάσταση, ανακατασκευή και κατασκευή παλαιών και νέων Λιμανιών στη Λευκάδα Πόλη Λευκάδος, Λυγιά, Νικιάνα,  Περιγιαλιού, Νυδριού, Συβότων, Βασιλικής, τριών λιμανιών στο Μεγανήσι και των λιμανιών Καλάμου και Καστού. Όπως, επίσης, η αποκατάσταση της παλαιάς Μαρίνας και η επέκτασή της στο σύνολο του λιμανιού Λευκάδος! Έγιναν, επίσης, τα έργα αποκατάστασης αποχέτευσης, απορριμμάτων και βιολογικού καθαρισμού, με ξέχωρη αναφορά του μεγάλου έργου αποχέτευσης  και  βιολογικού  καθαρισμού Περιγιαλιού – Νυδριού και Βλυχού!!!

Εδώ πρέπει να αναφέρω το προγραμματισμό και τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου της Παραϊόνιας Οδού από την λίμνη Αμβρακίας ως το Άκτιο και τη Λευκάδα και το πέρασμα με τούνελ, ως νέα είσοδος, στη Λευκάδα.

Όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα έργα ως και τόσα άλλα, όπως η διαγράμμιση κ.λ.π. άρχισαν από τον Απρίλιο του 2004 και ολοκληρώθηκαν ως το τέλος του 2007, εκτός  του Νέου Νοσοκομείου, της Παραϊόνιας Οδού και  του τούνελ ως νέα είσοδος προς Λευκάδα. Δυστυχώς, τα έργα αυτά μέχρι τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί, αν και έχουν περάσει από τότε δέκα (10) και πλέον χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι το Νέο Νοσοκομείο θα λειτουργήσει εντός του 2018 !

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, για τα συγκεκριμένα έργα!

 

Γιατί όμως, έκανα  αυτή την αναφορά;

Απλά για να θυμίσω τι έργα πραγματοποιήθηκαν επί ΝΔ την περίοδο 2004 – 2007, περίοδο μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 2004 σε αντίθεση με το τι έργο έχει πραγματοποιηθεί τα υπόλοιπα χρόνια και κυρίως στη μετασεισμική περίοδο 2015 – 2018! Δηλαδή, μετά τον σημαντικά υποδεέστερο σεισμό του 2015, που προκάλεσε καταστρεπτικές ζημιές στα  χωριά Αθάνι και Δράγανο και περιορισμένες στα άλλα χωριά, του πρώην Δήμου Απολλωνίων σε κτήρια και δρόμους και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής!!

Αισθάνομαι, ειλικρινά,  θλίψη και ντροπή για την κατάντια. Γιατί πρόκειται για κατάντια! Θλίψη γιατί οι άνθρωποι παραμένουν ακόμη άστεγοι, οι περιουσίες τους κατεστραμμένες και το εισόδημα τους υποβαθμισμένο έως και ανύπαρκτο! Ντροπή δε, γιατί ως πολίτης – κάτοικος αυτού του τόπου, η κυβέρνηση (κυρίως) και όλοι οι τοπικοί παράγοντες δεν κατάφεραν για τρία (3) σχεδόν χρόνια όχι μόνο να αποκαταστήσουν, αλλά και ούτε να ανακουφίσουν τους πληγέντες! Τι άλλο να πω!

Βέβαια, η καταστροφή των δρόμων και η μη αποκατάσταση του περιφερειακού δρόμου και εκείνων που οδηγούν προς τις όμορφες και εξαιρετικού κάλλους  παραλίες, δεν βλάπτουν μόνο τους κατοίκους των δύο χωριών, αλλά το σύνολο των κατοίκων και μικροεπαγγελματιών της Λευκάδος. Γιατί η μη δυνατότητα χρήσης των τουριστικών αμμουδιών, βλάπτει στο σύνολο τη Λευκάδα, ως τόπο τουριστικού προορισμού, αφού οι περισσότεροι τουρίστες, ανεξάρτητα σε ποιο σημείο της Λευκάδος μένουν, επισκέπτονται τις Δυτικές παραλίες για κολύμπι και αναψυχή, αλλά και να θαυμάσουν το τοπίο και οπωσδήποτε τη φιλοξενία των κατοίκων. Να γευτούν τα νόστιμα φαγητά και τις λιχουδιές της νοικοκυράς

Έχω  την άποψή ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τη «κατάντια» που συνεχίζεται! Απολύτως  καμία και για κανέναν!

Δυστυχώς, καταγράφονται: αδιαφορία και  ολιγωρία, έλλειψη ευαισθησίας και κύρους, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Κρίμα!