Συνέντευξη στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικής κ. Κωνσταντίνο Κολυβά

07/12/2017 13:39Views: 264

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΥΒΑΣ Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βασιλικής

“Πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν στη Βασιλική”

 

Το σχολείο είναι η ζωή του χωριού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει

Η Βασιλική Λευκάδας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό νότια της Λευκάδας και αποτελεί γνωστό τουριστικό θέρετρο για πολλούς τουρίστες. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο τουριστικής κίνησης του νησιού μετά το Νυδρί. Ο όρμος της Βασιλικής, ανάμεσα στο ακρωτήριο της Λευκάτας (κάβο Δουκάτο) στα δυτικά και το ακρωτήριο Λιψό στα ανατολικά, αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας(wind surfing) και γενικά των θαλάσσιων σπορ(water sports).

Η κύρια πηγή εσόδων του χωριού είναι ο τουρισμός, λόγω των ιδανικών καιρικών συνθηκών (ανέμων) που επικρατούν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση που παρέχει η τοποθεσία με τα αβαθή και τα καταγάλανα νερά της, θεωρείται ιδανική για κολύμπι και δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ.

Το χειμώνα η κατάσταση δεν είναι τόσο ιδανική. Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Η ζωή τον χειμώνα όπως χαρακτηρίστηκα μας είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Κολυβάς Κωνσταντίνος είναι πολύ δύσκολη.

Οι κάτοικοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα και ειδικά τώρα σε περιόδους κρίσης. Τον χειμώνα ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την γεωργία.

Σε συνέντευξη που μας έδωσε ο κ. Κολυβάς Κωνσταντίνος, μας μίλησε κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δυο χρόνια μετά τον φονικό σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015. Το λιμάνι υπέστη μεγάλες ζημιές και ακόμα δεν έχει επισκευαστεί. Πολλές από τις μικρές ρωγμές τις έχουν αποκαταστήσει μόνοι τους, ενώ για κάποιες μεγαλύτερες έχει εγκριθεί χρηματοδότηση, αλλά δεν έχει προχωρήσει το θέμα.

Το έργο «Αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών Βασιλικής Λευκάδας» ξεκίνησε το 2013 με μεγάλες προσδοκίες. Θεωρείται ένα σημαντικό έργο για την τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής. Καθώς φτάνει προς το τέλος η ολοκλήρωσή του, υπάρχει μεγάλη προοπτική για την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά γίνονται και ακόμα μεγαλύτερες οι απαιτήσεις για την ανταπόκριση των αναγκών του τουρισμού που έρχονται το καλοκαίρι, αλλά και στα καιρικά (φυσικά) φαινόμενα που έρχονται τον χειμώνα.

Δεν στάθηκε μόνο εκεί. Άλλος ένας δύσκολος χειμώνας ήρθε και βρήκε πολλούς απροετοίμαστους, καθώς η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, με τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε πολλές καταστροφές και κυρίως πλημμύρες στην περιοχή της Βασιλικής. Οι κάτοικοι έκαναν ότι μπορούσαν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Από την μεριά τους καθαρίζουν τα ποτάμια, τα φρεάτια. Όμως και οι ιδιώτες πρέπει να κάνουν αυτά που τους αναλογούν.

Βέβαια δεν αρκεί μόνο όσα κάνουν μόνοι τους. Έχουν ανάγκη για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Ο Δήμος και η Περιφέρεια πρέπει να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες για τα χαντάκια που είναι κλειστά, τα κιούνια που έχουν σπάσει και θέλουν αντικατάσταση και παρεμβάσεις στον χείμαρρο.  Έχουν έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια για ένα έργο 400.000 ευρώ.

Ένα άλλο βασικό θέμα που ανέφερε ο κ. Κολυβάς ήταν και το σχολείο της Βασιλικής, δημοτικό και γυμνάσιο. Εκεί διδάσκονται όλα τα παιδιά του Δήμου Απολλωνιών. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις. Το ένα σχολείο, το δημοτικό, επισκευαστικέ φέτος από τον Δήμο. Βάζοντας σκεπή και κάγκελα και επισκευάζοντας τη μάντρα, όμως δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση στο γυμνάσιο. Τα παιδιά του γυμνασίου παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε κοντέινερ και σε περιόδους κακοκαιρίας πλημμυρίζουν.

Ο κ. Κολυβάς τόνισε ότι το σχολείο είναι η ζωή του χωριού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει.  Ήδη τέσσερεις με πέντε οικογένειες έφυγαν από το χωριό και αυτό έχει αντίκτυπο στο σχολικό περιβάλλον, καθώς λιγοστεύουν οι μαθητές.

Κύριο μέλημα είναι να παραμείνουν οι νέοι στην περιοχή και για να γίνει αυτό χρειάζονται υποδομές, όπως είναι τα σχολεία, μια παιδική χαρά, κάποιες θέσεις εργασίας και άλλα.