Τα Κόκκινα Δάνεια! Ο Θεός να βάλει το χέρι του

29/06/2017 12:58Views: 54

 

Άρθρο – Παρέμβαση του Δρ. Ξενοφώντα Βεργίνη

 

Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση! Αυτό είναι γνωστό και διαφωνία δεν μπορεί να υπάρξει! Μιλάει μόνη της η αγορά και συμφωνούν ξεκάθαρα όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες! Το αποδεικνύουν τα καθημερινά Οικονομικά Δελτία, η Στατιστική Υπηρεσία, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και άλλες πηγές πληροφόρησης. Πρόσθετα, το επιβεβαιώνουν οι αυξανόμενες ανείσπρακτες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (τώρα ΕΦΚΑ), προς Εφορίες και Τράπεζες. Το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 100 δις ευρώ.

Ιδιαίτερα, σημασία έχουν τα «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες. Για το θέμα αυτό έγιναν πολλές απόπειρες επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει, κυρίως για τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις! Έγιναν με το Νόμο Κατσέλη, τον Νόμο Δένδια και ακολούθησαν οι τελευταίες προσπάθειες της σημερινής Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προσπάθειες αυτές θεσμικής παρέμβασης, ήταν αναγκαίες και απαραίτητες, προκειμένου να επανέλθει στην «αγορά» μια στοιχειώδης κανονικότητα. Είναι, παράλληλα, σωστό να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που δοκιμάζονται αγρίως, να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, και να αποκτήσουν το δικαίωμα να ελπίζουν. Εννοείται, ότι οι οφειλέτες πρέπει ν’ αναλάβουν συνειδητά ν’ αποπληρώσουν το χρέος τους που θα απομείνει μετά τη θεσμική ρύθμιση.

Ίσως, ήταν περιττό να υπογραμμίσω και το ηθικό μέρος (πέρα από το οικονομικό βάρος) που συνεπάγονται κάθε φορά αυτές οι ρυθμίσεις! Γιατί δεν είναι πράγματι σωστό να επωφελούνται από τις ρυθμίσεις όλοι οι οφειλέτες, ανεξάρτητα αν έφταιγαν ή όχι! Ας μη ξεχνάμε ότι τέτοιες ρυθμίσεις οδηγούν, όσο σωστές κι αν φαίνονται, σε αδικίες σε βάρος εκείνων που πάντα είναι συνεπείς και έντιμοι! Δεν μπορεί «μπαταχτσήδες» και «αεριτζήδες» να εκμεταλλεύονται τον δημόσιο πλούτο σε βάρος των ανθρώπων που είναι έντιμοι, φερέγγυοι και παραγωγικοί! Διακρίνουμε εκείνους που ανήκουν σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και εκείνους που αν και προσπάθησαν, απέτυχαν για συγκεκριμένους λόγους, δικαιολογημένα! Εδώ, πρέπει να υπογραμμίσω την ευθύνη των τραπεζών που δεν ακολουθούν αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδοτικής ικανότητας.

Ο μηχανισμός ρύθμισης που ψηφίστηκε λύνει το πρόβλημα;

Λυπάμαι που θα πω ότι και αυτή η θεσμική παρέμβαση δεν θα δώσει λύσεις: ούτε επαρκείς, ούτε και οριστικές. Ο λόγος είναι απλός. Ο «εξωδικαστικός μηχανισμός», που έχει ψηφισθεί και εφαρμόζεται, διακρίνεται δυστυχώς από χρονοβόρες και άκαρπες διαδικασίες, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Γιατί;

Γιατί: Ο «μηχανισμός» αυτός στην ουσία δεν είναι εξωδικαστικός, αλλά κατά βάση δικαστικός, αφού οδηγεί, αναπόφευκτα σε δικαστική κρίση. Αν αυτό συμβεί (που θα συμβεί), τότε θα προκύψει ένας πολύ σημαντικός αριθμός υποθέσεων που θα προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα, που εκκρεμεί στα δικαστήρια! Πάνω από 210.000 υποθέσεις, εκκρεμούν στα δικαστήρια από το «Νόμο Κατσέλη»! Αν, μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι τα κριτήρια, με τα οποία η Δικαιοσύνη θα ασκήσει τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων, είναι άκρως ασαφή, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο θα προκύψει επιβράδυνση έκδοσης αποφάσεων, αλλά και θα περιπλέξει περισσότερο την ήδη απαράδεκτη κατάσταση. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα και θα καταλήξουμε σε φαύλο κύκλο, που θα απαιτηθεί νέα θεσμική παρέμβαση για νέα ρύθμιση.

Είναι, δε, απορίας άξιον, πως οι υπεύθυνοι της θεσμικής ρύθμισης δεν διέκριναν μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, μικρού και μεγάλου οφειλέτη, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις και οι μικροί οφειλέτες να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ασφάλεια! Να υπογραμμίσω ότι η κατηγορία αυτή έχει τον μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών με το μικρότερο ποσό οφειλής. Το αντίθετο συμβαίνει με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και μεγαλύτερους οφειλέτες, όπου ο αριθμός των οφειλετών είναι μικρός, ενώ το οφειλόμενο ποσό είναι το μέγιστο!

Δεν είμαι μακριά από τη πραγματικότητα αν σημειώσω ότι το 85% των οφειλετών (σε αριθμό) οφείλουν το 15% του συνολικού οφειλόμενου ποσού και το 15% των οφειλετών (σε αριθμό) χρωστούν το 85% των οφειλών!!! Φαίνεται απίστευτο, κι όμως είναι αληθινό!

Συμπερασματικά: Η Κυβερνητική πρωτοβουλία, δυστυχώς δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα των οφειλών η των “κόκκινων δανείων”! Εφορία, Τελωνεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δικαστήρια, Εμπειρογνώμονες, Συντονιστές, Εκτιμητές… κ.λ.π φυσικά και νομικά πρόσωπα εμπλέκονται, σε μια σειρά από αχρείαστες γραφειοκρατικές και επικίνδυνα χρονοβόρες διαδικασίες, χωρίς προτεραιότητες και πρόγραμμα, όχι για να λύσουν, αλλά για να εμπλέξουν ακόμη περισσότερο τα ήδη «περιπεπλεγμένα»!

Αποτέλεσμα: οι μικροί και συνεπείς πάντα τη πληρώνουν και οι μεγάλοι και ασυνεπείς χαίρονται! Πιθανότητες επιβίωσης είναι λίγες εκτός και αν…… «Ο Θεός βάλλει το χέρι του» όπως ο απλός και σοφός κοσμάκης λέει!