“Το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν ”

30/07/2014 15:55Views: 95

ΣΕΛ 14 1294

 

Γράφει ο Δημότης της Λευκάδας | dimotislefkadas1@gmail.com

Περιδιαβαίνοντας με το αυτοκίνητο και απολαμβάνοντας με το χάραμα της αυγής, το εκπληκτικό φυσικό τοπίο του νησιού μας, εκεί, που η ησυχία της νύχτας, αφήνει τη θέση της στην πολύβουη μέρα, έρχεται ξαφνικά το ραδιόφωνο που παίζει, να «χαλάσει» την απολαυστικήαυτήδιαδρομήμουμε την είδησηότι, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας.
Σκέφτομαι, ότι βρισκόμαστε ήδη σχεδόν στη μέση της καλοκαιρινής περιόδου, ο βαθμός επικινδυνότητας εμφάνισης πυρκαγιών έχει κτυπήσει κόκκινο, έχει φτάσει δηλαδή στο 100% και οι προβλεπόμενες ενέργειες και δράσεις εκ μέρους της πολιτείας, της αυτοδοίκησης αλλά και των ίδιων των πολιτών για την πρόληψη των πυρκαγιών, αναζητούνται!
Καταρχήν, η Πολιτεία, οφείλει στους πολίτες υπεύθυνη, έγκυρη, σφαιρική και τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Για τους τρόπους εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, για την πρόληψη καιτην καταστολή της.
Πρέπει, όλοι οι φορείς της “Πολιτικής Προστασίας”, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, ότι έχουν την ευθύνη και το καθήκον να περάσουν το μήνυμα προς όλους τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων και
των αγροτεμαχίων, ότι η καταστροφική μανία της φωτιάς είναι χίλιεςφορές χειρότερη από την καταπολέμηση των κουνουπιών. Όχι, ότι δεν πρέπει να ραντίσουμε για τα κουνούπια, αλλά πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες. Εξίσου και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οφείλουν να γνωρίζουν, ότι το μήνυμα για την πρόληψη των πυρκαγιών, είναι εθνικής σημασίας μήνυμα ενώ η διάσωση του «Σήφη», μπορεί να περιμένει. Δεν μπορείτο ποσοστό ενδιαφέροντος για τη διάσωση του «Σήφη», του συμπαθέστατου κατά τα άλλα αυτού ερπετού, να έρχεται πρώτο, να έχει περάσει στην καθημερινότητα του πολίτη και οι φωτιές να κατακαίνε τον πλούτο της χώρας μας.
Υπενθυμίζω στις αρμόδιες αρχές καιφορείς, ότι έπρεπε να έχουν ενημερώσει προ πολλού τον κόσμο, μιας και η ανεπιθύμητη βλάστηση έχει “οργιάσει”, λόγω της βροχερής άνοιξης και ότιτα χορτοκοπτικά και τα άλλα μέσα έπρεπε να δουλεύουν ασταμάτητα, προκειμένου να έχει γίνει ο απαραίτητος καθαρισμός. Μιλώντας μάλιστα, με έναν φίλο μου γεωπόνο, μου επισήμανε το γεγονός, ότι όσοι έχουν ραντίσει τα χωράφια τους με ζιζανιοκτόνα όταν η βλάστηση ήταν μεγάλη,πρέπει και αυτά να καθαριστούν,διότι βρίσκοντα ισ επολύ μεγάλο κίνδυνο ανάφλεξης, περισσότερο και από τα αράντιστα.
Ταυτόχρονα,ως καλός δέκτης που είμαι,πληροφορήθηκα, ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε, το θέμα των πυρκαγιών συζητήθηκε, τρόπος του λέγειν, συζητήθηκε, αλλά δεν “ίδρωσε” το αυτί κανενός, ούτε μάλιστα της ίδιας της Δημοτικής Αρχής που έχει και την ευθύνη. Τώρα θα μου πείτε, ότι βγήκε στη “Γέφυρα”, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ενημέρωσε με φυλλάδια τον κόσμο για τον κίνδυνο τωνπυρκαγιών.Δε λέω, σωστήκαι αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά δε νομίζετε κι εσείς πως ήρθε κάπως καθυστερημένα;
Γιατί αγαπητοί μου, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, δεν φτάνει μόνο με το μοίρασμα των φυλλαδίων και μάλιστα καθυστερημένα, αλλά με σχέδιο, με στρατηγική, εντατικά, όλο το χρόνο και προπάντων με την ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών και μάλιστα από τη σχολική ηλικία!
Έστω όμως και τώρα, που βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, φαίνεται ξεκάθαρα, η γύμνια και η ανοργανωσιά που επικρατεί στο Δήμο και στις αρμόδιες υπηρεσίες και παράλληλα ο λήθαργος του ωχαδερφισμού που διαπερνάειτην πλειονότητα των πολιτών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν στον καθαρισμό όλων των επικίνδυνων τοποθεσιών που αποτελούν εστίες ανάφλεξης. Δρόμοι, γήπεδα, χωράφια εντός και εκτός οικισμών, αγροτεμάχια, σκουπιδότοποι, κι ότι ο καθένας θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο έπρεπε να είχε καθαριστεί από χτες.
Πάμε όμως στο δια ταύτα. Στο τι πρέπει να γίνει; Μα να ενεργοποιηθούν οι εθελοντικές οργανώσεις.Να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι πολίτες.

Πως; Ας μου επιτρέψουν οι αρμόδιοι της πρόληψης και της καταστολής, να τους πω, ότι δεν αρκεί μια ανακοίνωση στο διαδίκτυο ή αναρτημένη σε κάποιο σημείο των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά θα μπορούσε να είχαν ενημερωθεί οι πολίτες από ένα ραδιοφωνικό σποτ, μέσα από τα τοπικά ραδιόφωνα που κάποια τυγχάνουν να είναι και δημοτικά, (τα ραδιόφωνα δεν είναι μόνο για να δίνουμε  ατελείωτες και ανούσιες συνεντεύξεις). Να είχαν γίνει ενημερώσεις στις αγορές, στα καφενεία, στις εκκλησίες. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, θα μπορούσε στους καταναλωτές μαζί με τις αποδείξεις πληρωμής να τους είχαν διανεμηθεί και τα απαραίτητα διαφημιστικά έντυπα ενημέρωσης σχετικά με τον τρόπο πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών. Πολλοί οι τρόποι.
Κι επειδή «το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν», οι ανωτέρω θέσεις, καλό είναι να μην παρεξηγηθούν αλλά να τις δούμε ως την αναγκαία διαδικασία πρόληψης που αφενός αφορά όλους μας και κατά δεύτερο λόγο, αποτελεί ένα από τα θεμέλια για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε, αυτά που μας κληρονόμησαν με ιδρώτα και πολύ μόχθο οι γονείς μας και οι παππούδες μας και που η ίδια η φύση, ανελλιπώς μας το υπενθυμίζει.
Υ.Γ. 1. Θέλω να πιστεύω, ότι το θλιβερό φαινόμενο, να παίρνει φωτιά η χωματερή στις Αλυκές και τα σύννεφα καπνού να θυμίζουν Ινδιάνικο καταυλισμό, που στέλνει προειδοποιητικά πολεμικά μηνύματα, δεν πρόκειται να ξανασυμβεί! Οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου, στο προσφιλές του μέσο, ότιτο έργο έχει υλοποιηθεί στο 85 – 90%, έρχονται την κατάλληλη στιγμή, να “σβήσουν” τις όποιες δικές μου αγωνίες και πολύ περισσότερο τις φωτιές των χωματερών.
Υ.Γ. 2. Νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς στα Νέα της Λευκάδας, γιατί τώρα τελευταία, μέσα από την αρθρογραφία μας, διαπιστώνουμε, ότι κάποιες από τις θέσεις – προτάσεις μας, βρίσκουν ανταπόκριση
στα ώτα των τοπικών αρχών του νησιού και μάλιστα υιοθετούνται προς όφελος των πολιτών – δημοτών του νομού.