Χρέος της κυβέρνησης να “σκύψει” στα προβλήματα

26/11/2015 08:10Views: 64

verginis-4

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Δρ.ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΒΕΡΓΙΝΗ

Ο σεισμός ξαναχτύπησε στη περιοχή μας και το νησί μας ιδιαίτερα. Κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει μετασεισμικές δονήσεις από το ίδιο ή άλλο ρήγμα, δεδομένου ότι τα ρήγματα που συμβαίνει να είναι ενεργά στη περιοχή, είναι  περισσότερα του ενός και όλα υπάρχουν κατά μήκος της Δυτικής πλευράς του νησιού.

Οι κάτοικοι γνωρίζουν και πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε σε κατά καιρούς σεισμικές δονήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας.

Για το λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ιδιαίτερα στο στάδιο της υλοποίησης τους, που προβλέπονται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τους κανόνες δόμησης.

Ειδικότερα:

α) Να γίνει γεωλογική μελέτη για όλο το Νομό και ιδιαίτερα τη Δυτική Πλευρά του νησιού, ώστε ν’ αποφεύγεται η δόμηση σε εντοπισμένα σημεία που πρέπει να χαρακτηρισθούν με «κόκκινο» χρώμα. Σημειώνω ότι στη Λευκάδα προβλέπεται και εφαρμόζεται ο μεγαλύτερος αντισεισμικός συντελεστής όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ευρώπης στο συνολό της.

β) Να τοποθετηθούν και αναρτηθούν πινακίδες σε επικίνδυνα σημεία κατολισθήσεων.

γ)  Να ενταχθεί, οπωσδήποτε, στα σχολεία το μάθημα (μιας ώρας εβδομαδιαίως) ενημέρωσης λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων που αναφέρονται σε σεισμικές δονήσεις, ως  και άλλων φυσικών φαινομένων.

δ) Να εκδοθεί από τη Περιφέρεια (γιατί τα θέματα αυτά αφορούν τη Περιφέρεια στο σύνολο) ενημερωτικό φυλλάδιο για όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα για τους επισκέπτες και άλλους ενδιαφερόμενους (ειδικότερα για τους μήνες τουριστικής περιόδου).

Όμως πάνω απ’ όλα θέλω να εκφράσω τη συντριβή μου για τον απροσδόκητο θάνατο για τις δύο συμπατριώτισσες μας τις μακαρίτισσες Ιφιγένεια Κορφιάτη και Σπυριδούλα Μπούζα και να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς τους.

Παράλληλα, να εκφράσω την αγωνία μου και τη συμπαράσταση μου προς όλους εκείνους που οι περιουσίες και ειδικότερα τα σπίτια τους έπαθαν μεγάλες ή μικρές ζημιές, ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολή οικονομική περίοδο. Εκφράζω προς όλους τους κατοίκους – συμπατριώτες μου την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μου.

Επίσης, εύχομαι καλή δύναμη στις Αρχές του Νομού ώστε να αντιμετωπίσουν, με το καλύτερο τρόπο και τον πιο σύντομο, τα προβλήματα που έχουν προκύψει: σε δρόμους, λιμάνια, δημόσια και κοινωφελή ιδρύματα, εκκλησίες κ.λ.π. Είναι χρέος της πολιτείας και της Κυβέρνησης ειδικότερα, να «σκύψουν» στα προβλήματα που επέφερε ο καταστροφικός σεισμός στις υποδομές και τις περιουσίες των κατοίκων της Λευκάδας. Να καταγραφούν πρέπει, ΑΜΕΣΑ όλες οι ζημιές σε πάγιες υποδομές και να χαρακτηρισθούν με «πράσινο», «κίτρινο»,  «κόκκινο» και να αποκατασταθεί η ελεύθερη διάβαση και μετακίνηση των πολιτών με ασφάλεια.

Είμαι ο άνθρωπος, που από τη θέση του βουλευτή (2004 – 2007) έζησα και παράλληλα αντιμετώπισα με επιτυχία τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού του 2003. Μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε μετά από τρία χρόνια τίποτε να θυμίζει εκείνες τις καταστροφές.

Τέλος επειδή όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, ο καθένας από τη θέση του, στην αποκατάσταση της ασφάλειας και των ζημιών που προέκυψαν θέλω οι αρμόδιοι να θεωρήσουν αυτονόητη τη συνδρομή μου σ’ οποιαδήποτε χρονική φάση και προς οιαδήποτε κατεύθυνση.