3ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ

17/04/2013 11:04Views: 162

Με αισιοδοξία και όραμα για το μέλλον

Της Μυρσίνης Τσίγκου

ndΣτα πλαίσια του 3ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το περασμένο Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου, κλιμάκιο από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνεδρίου επισκέφθηκε τη Λευκάδα, με στόχο τη συνάντηση και συζήτηση με τις παραγωγικές τάξεις και άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, καθώς και την Εκκλησία, όπου καταγράφονται τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα το Νομό, είτε αυτά είναι θέματα καθημερινότητας, είτε θέματα που απαιτούν χρόνο μεσο-μακροπρόθεσμα. Η συνάντηση αυτή, αποτέλεσε την πρώτη φάση του προσυνεδρίου και πραγματοποιήθηκε σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας μας, την Παρασκευή 5 Απριλίου. Στο νησί μας επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο βουλευτής Πρεβέζης κ. Δημήτρης Τσουμάνης, ενώ μαζί του βρέθηκαν ο Αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ κ. Άγγελος Παπανικολάου και ο Γραμματέας Αγροτικού κ. Ξενοφών Βεργίνης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Τα στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δημήτρης Πετρόπουλος καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θοδωρής Βερύκιος, συνομίλησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.α, ακολουθώντας την προτροπή του Προέδρου της παράταξης κ. Αντώνη Σαμαρά «να ανοιχθούν και να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες». Άλλωστε η ηγεσία του κόμματος θεωρεί αναγκαίες αυτές τις προσωπικές επαφές, ώστε η πολιτική να έρθει κοντά στους πολίτες.

“Δεν ήρθαμε να υποσχεθούμε, ούτε είμαστε σε προεκλογική περίοδο”

Το απόγευμα της Παρακευής, εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στα τρία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ενημέρωσε ο κ. Πετρόπουλος στην συνέντευξη Τύπου, τα προβλήματα των φορέων καταγράφηκαν και θα μελετηθούν στα πλαίσια του 9ου Συνεδρίου του κόμματος, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 28, 29 και 30 Ιουνίου. “Στο Συνέδριο της Αθήνας θα έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων”, δήλωσε ο κ. Βεργίνης, ενώ και ο κ. Τσουμάνης ανέφερε: “Θα προσπαθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να λύσουμε όσα από τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Δεν ήρθαμε να υποσχεθούμε, ούτε είμαστε σε προεκλογική περίοδο.”.

“Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και δίπλα τα σκουπίδια να καίγονται”

Στη συνέχεια και μετά από ερώτησή μας για τα προβλήματα που έθεσαν οι φορείς, ο βουλευτής Πρεβέζης τόνισε πως οι προβληματισμοί ήταν σε λογικά πλαίσια, ενώ έγινε σαφές ότι ο κόσμος έχει επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας. Όπως είπε, κάποια από τα σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν αφορούσαν στο Νέο Νοσοκομείο, αλλά και στην έλλειψη σύνδεσης του Ακτίου με την Αθήνα, για το οποίο δήλωσε πως βλέπει αίσιο τέλος. Άλλο ένα πρόβλημα που απασχόλησε κατά τη συνάντηση με τους φορείς, ήταν αυτό των σκουπιδιών. “Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Λευκάδα, που δεν βλέπω να λύνεται γρήγορα.”, σχολίασε ο κ. Τσουμάνης, ενώ για την καύση των σκουπιδιών τόνισε:“Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και δίπλα τα σκουπίδια να καίγονται”, δήλωσε ο βουλευτής Πρεβέζης χαρακτηριστικά.

“Ο τομέας του τουρισμού είναι η ατμομηχανή μας”

Αναφορικά με τις προσπάθειες της παράταξης για την προώθηση του τουρισμού μίλησε αμέσως μετά ο κ. Τσουμάνης. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως: “Ψηφίστηκε ο νέος επενδυτικός νόμος που βοηθάει πολύ τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ακόμη, προχωράει η σύνταξη νομοσχεδίου για νομιμοποίηση αυθαίρετων δωματίων και βγαίνουν νέα προγράμματα για μετεκπαίδευση νέων πάνω στον τουρισμό. Γίνονται σημαντικά πράγματα στον τουρισμό και σίγουρα ο τομέας αυτός είναι η ατμομηχανή μας. Φαίνεται από τις κρατήσεις άλλωστε ότι φέτος θα σπάσουμε όλα τα ρεκόρ, τουλάχιστον σε νούμερα.”

“Τα αναπτυξιακά προγράμματα δίνουν σημαντικές ευκαιρίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις”

Πρόσθετα, ο κ. Βεργίνης τόνισε πως ο τουρισμός δεν ενισχύεται μόνο από τα παραπάνω μέτρα, αλλά και από άλλα προγράμματα, που έμμεσα βοηθούν. “Τα λεγόμενα αναπτυξιακά προγράμματα (leader – ΟΠΑΑΧ) δίνουν σημαντικές ευκαιρίες, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, υπάρχουν προγράμματα που αφορούν στον θαλάσσιο και θρησκευτικό τουρισμό και γενικότερα δημιουργούν προϋποθέσεις σε νέους επιχειρηματίες και νέους ανθρώπους με διαδικασίες ταχύτατες και σεβασμό στο περιβάλλον.”

“Η αναπτυξιακή πορεία ξενικά από τον πρωτογενή τομέα”

Όσον αφορά στις ενέργειες που γίνονται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Βεργίνης ήταν σαφής: “Στον αγροτικό τομέα δίνεται το μεγαλύτερο βάρος στο συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ.” Ακόμη, ανέφερε πως η ΝΔ έχει σκοπό, με βάση την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, να ξεκινήσει συγκεκριμένα αναπτυξιακά προγράμματα, που στόχο θα έχουν να βγει η χώρα από την ύφεση. “Η αναπτυξιακή πορεία ξενικά από τον πρωτογενή τομέα αλλά παράλληλα, η παράταξη προσδιορίζει αυτή την δυνατότητα στο χώρο παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Άρα προϊόντα ποιοτικά, ανταγωνιστικά, τοπικού χαρακτήρα και κυρίως με εξωστρέφεια.”, συνέχισε ο Γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ.. “Η ΝΔ ενισχύει αυτή την προσπάθεια με συγκεκριμένα προγράμματα, όπως τα προγράμματα εκσυγχρονισμού της υπαίθρου. Προγράμματα που τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα είχε παγώσει, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται, όχι μόνο στο στάδιο του ξεπαγώματος αλλά της ενεργοποίησης.”, συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξει το τραπεζικό σύστημα και οι διαμεσολαβούσες τράπεζες. Και αυτό γιατί τα εν λόγω προγράμματα μπορεί να έχουν συμμετοχή από πλευράς δημόσιας δαπάνης 50-85%, αλλά ένα ποσοστό πάντα είναι ιδία συμμετοχή.

“Προωθείται η «συμβολεακή» γεωργία”

Συνεχίζοντας, ο κ. Βεργίνης ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δίνει μεγάλη σημασία στην τυποποίηση και παραγωγή αγροτικών προϊόντων και παράλληλα θέλει να ενισχύει το αναπτυξιακό στοιχείο. Όσον αφορά τον τόπο μας, είπε πως “Η Λευκάδα σε αυτό το κομμάτι έχει πολλές δυνατότητες: κτηνοτροφία, γαλακτοκομία, δημιουργία μονάδων τυποποίησης και παραγωγή αρωματικών φυτών, μελιού, κρασιού κλπ”. Τέλος, ο κ. Βεργίνης μίλησε για ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που προωθείται, αυτό της εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες. “Ο νέος αγρότης πρέπει να έχει τη γνώση να οργανώσει διαχειριστικά, διοικητικά αλλά και συλλογικά την επιχείρησή του. Γιαυτό έχουμε προτείνει να υπογράφονται συμβόλαια μεταξύ παραγωγών αγροτικών προϊόντων, τόσο εντός όσο και εκτός του Νομού, δηλαδή να επιτευχθεί η «συμβολεακή» γεωργία.”, κατέληξε.

“Μέχρι το τέλος του μήνα πιστεύω να έχει λυθεί το πρόβλημα για να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα στην Ιονία Οδό”

Για την πορεία της Ιονίας Οδού, έκανε λόγο αμέσως μετά ο κ. Τσουμάνης, πληροφορώντας ότι, με βάση τελευταίες πληροφορίες, έχει γίνει η συμφωνία με τους εργολάβους. Αυτό που μένει τώρα -όπως είπε- είναι η έγκριση από τις τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες είναι κυρίως Πορτογαλικές και Ισπανικές.  “Μέχρι τέλος του μηνός πιστεύω ότι θα έχει λυθεί και αυτό για να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα. Μένει να συμφωνήσουμε με τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τους κατασκευαστές. Το δημόσιο είναι συνεπέστατο στις υποχρεώσεις του.”,  δήλωσε, ενώ ο κ. Βεργίνης υπογράμμισε πως η Ιονία Οδός έχει δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Το ένα -όπως ανέφερε- είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα και το άλλο αφορά την οδική ασφάλεια, αφού αυτή τη στιγμή ο υπάρχον δρόμος είναι πολύ επικίνδυνος.

“Η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει αν θέλουμε να γίνει κάτι σε αυτή τη χώρα”

Την άποψή του για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, εξέφρασε στη συνέχεια ο κ. Τσουμάνης, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει τώρα γιατί το μοντέλο της τρικομματικής κυβέρνησης φαίνεται να δουλεύει καλά. “Η τρικομματική κυβέρνηση πιστεύω ότι θα παραμείνει στην εξουσία όσο προβλέπει το Σύνταγμα και αυτό θα πρέπει να γίνει αν θέλουμε να γίνει κάτι σε αυτή τη χώρα. Γιατί ο κομματισμός μας έφερε σε αυτό το σημείο.”, είπε χαρακτηριστικά.

“Στο Συνέδριο θέλουμε να μεταφέρουμε τα προβλήματα και τα οράματα του κάθε τόπου”

Τέλος και σε ερώτηση για τις προσδοκίες του κόμματος από το Συνέδριο της Αθήνας, ο κ. Βεργίνης απάντησε πως “η ΝΔ κάνει το Συνέδριο με πλήρη συνείδηση της πορείας της σε σχέση με το λαό. Δεν κάνουμε ανοιχτές συγκεντρώσεις αλλά ένα οδοιπορικό με επίκεντρο τους πολίτες, οι οποίοι έρχονται στις προσυνεδριακές συγκεντρώσεις ανεξαρτήτως παράταξης και με σοβαρότητα καταθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και τις προτάσεις τους. Στο Συνέδριο αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε, μέσα από αυτήν την διαπεριφερειακή επικοινωνία, τα προβλήματα και τα οράματα του κάθε τόπου.”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Με επιτυχία, όπως μάθαμε, συνεχίστηκε και τις δύο επόμενες ημέρες (Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου) το 3ο προσυνέδριο, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα του Νομού, την Κέρκυρα. Εκεί, το Σάββατο έγινε ξανά μια επαφή των στελεχών του κόμματος με τον πληθυσμό, τις παραγωγικές τάξεις και τους φορείς, αλλά αυτή τη φορά δεν συζητήθηκαν μόνο θέματα του Νομού αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας. Ακολούθησε την Κυριακή, συγκέντρωση των στελεχών της παράταξης, όπου έλαβαν χώρα κλειστές ομιλίες. Εισήγηση από πλευράς της Κεντρικής Επιτροπής Συνεδριακών Διαδικασιών, έκανε ο Πρόεδρος κ. Φίλιππος Ταύρης, ενώ ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Επιπλέον, παρεμβάσεις έγιναν από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Αθανάσιο Μπούρα και τον Πρόεδρος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο. Τέλος, μίλησαν στελέχη του κόμματος, όπως επίσης βουλευτές ή πολιτευτών της περιοχής, μεταξύ αυτών και ο κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο οποίος εκπροσωπούσε τη Λευκάδα, ελλείποντος βουλευτή. Όπως δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, το προσυνέδριο ολοκληρώθηκε με διπλό συμβολισμό, που αφορά τα εθνικά θέματα και την κατοχύρωση της ΑΟΖ, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη.